TSMC zbog veće potražnje za 5nm čipsetima nadoknadio gubitak Huaweija

Tržište poluvodiča trenutno ne može zadovoljiti trenutnu potražnju pa se sve više zemalja upliće u pitanje obskrbe poluvodiča jer je u konačnici riječ o jednom od strateški važnih tržišta. Tako je nova američka administracija najavila da će se suočiti s tom krizom, a jedan od razloga za probleme u logističkom lancu, osim veće potražnje, može bit i odnos SAD-a prema Kini, kao i sve veća uporaba poluvodiča u autoindustriji i rudaranje kriptovaluta.

Tajvanski TSMC, koji je tehnološki i po obujmu proizvodnje najveći foundry poluvodiča, već je rezervirao sve svoje kapacitete proizvodnje, čime je tajvanska tvrtka nadoknadila očekivani gubitak prihoda gubitkom Huaweija kao klijenta, kojemu je zbog američkih sankcija zabranjeno poslovanje s TSMC-om.

Analitičari procjenjuju da će TSMC ove godine povećati kapitalna ulaganja za čak 60% na skoro 28 milijardi dolara. U 4. kvartalu 2020. godine, tvrtka je uprihodovala 12,68 milijardi dolara uz dobit od 5,1 milijardu dolara. TSMC planira povećati svoje proizvodne kapaciteta pa tako AsiaTimes javlja da je TSMC u procesu slanja više od 1000 inženjere u znanstveni kampus na jugu Tajvana gdje se nalaze 5nm proizvodni pogoni čiji bi se kapacitet trebao povećati za 15%. Osim 5nm procesa, TSMC radi na pogonu za 3nm čipsete čija bi proizvodnja trebala krenuti u drugoj polovici sljedeće godine.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT