U 2016. godini preuzeto aplikacija u vrijednosti od 90 milijardi dolara

Prošla godina je bila, sasvim očekivano, rekordna prema vrijednosti preuzetih aplikacija na mobilnim platformama. Tomu svjedoči iznos od 90 milijardi američkih dolara, a sama zarada razvojnih studija/inženjera je tek nešto manja – 89 milijardi dolara. To je osjetni skok od 15% u odnosu na 2015. godinu, a zabilježen je i porast vremena provedenog u korištenju aplikacija na nevjerojatnih 900 milijardi sati, odnosno otprilike 10 milijuna godina. Ako ćemo na ovih 89 milijardi dodati još 30%, što odgovara iznosu koji ubiru Apple i Google, dolazimo na još impresivnijih 127 milijardi dolara.

Naravno, u sve ove monstruozne cifre su uključene i kupnje unutar aplikacije, tzv. in-app purchase, ali i reklame koje se tamo prikazuju. Mobilne igre nose najveću zaradu na obje platforme, 75% na Appleovom App Storeu te čak 90% na Googleovoj Trgovini Play. Primjera radi, samo je popularna igra Pokemon Go zaradila 950 milijuna dolara.

Na top ljestvici aplikacija prema zaradi vodi Spotify, a slijede ga Line, Netflix, Tinder i HBO Now, a ako izdvojimo samo igre, to su Monster Strike, Clash of Clans, Pokemon Go, Game of War: Fire Age i Clash Royale.

 
      
  • Optdeed

    I ja sam tome pridonio vec 6tu godinu zaredom sa potrosenih 0$ 😀

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]