U 4. kvartalu prodano 431 milijun smartfona, zabilježen daljnji rast udjela kineskih proizvođača

Istraživačka kuća Gartner danas je izašla sa svojom statistikom o prodaji smartfona u 4. kvartalu, ali i u cijeloj 2016. godini. Prema njihovim podacima, u razdoblju od listopada do prosinca, u svijetu je prodano 431 milijun smartfona, od čega 77 milijuna Appleovih iPhonea, čime je ova kompanija skinula Samsung s prvog mjesta.

Tako Apple sada drži 17,9%, a Samsung 17,8% tržišta, s tim da je Samsung zabilježio osjetan pad u odnosu na isti kvartal godinu ranije. Treći je Huawei s 40 milijuna prodanih uređaja i 9,5% tržišta, četvrti Oppo sa 6,2%, a peti BBK Communication s 5,6% udjela. Potonji inače objedinjuje nekoliko kineskih brandova.

Ako gledamo cijelu 2016. godinu, Samsung je sa 306,4 milijuna prodanih uređaja zadržao vodeću poziciju i udio od 20,5%. Slijedi ga Apple s 216 milijuna prodanih iPhonea i 14,4% tržišnog udjela. Treći Huawei je prodao 132,8 milijuna uređaja i ostvario udio od 8,9%. U ovoj tableti treba uočiti da su i Samsung i Apple zapravo zabilježili pad tržišnog udjela, i to zahvaljujući rastu ostale trojice.

Treća tabela nam pokazuje udio svakog pojedinog operativnog sustava, i tu sada više nema iznenađenja. Android zauzima 81,5% tržišta, a iOS 17,9%. Windows Phone, koji se već neko vrijeme nalazi na samrti, pao je na 0,3%, dok udio klinički mrtvog BlackBerrya sada zahtijeva nulu iza decimalnog zareza.

 
      
 • zver

  samsung note seriju prodaje po cca 5 milijuna komada…da nje bio zajeb, ostali bi prvi…

 • Mustrashh

  Naravno. Glupo je po kvartalima usporedjivati, jer S serija izlazi pola godine prije iPhonea. Naravno da ce u tom periodu samsung prodati vise od Applea, kao sto ce Apple krajem i pocetkom godine prodati vise od Samsunga.

  Samsung je takvu praksu do sad sprjecavao note serijom, no kako je ista zajebala stvar, Apple je preuzeo primat.

  No opet, ovo su sveukupne cifre. Nevazne i glupe. Jer koliko od prodanih iPhonea je 7, a koliko 6s/se ? Koliko od prodanih Samsungovih mobitela je S7, a koliko A/J/itd ?

 • Martin

  Trebalo bi naslov promijeniti

 • Toni

  Ovo je ocito pisao netko tko favorizira iphone. Jer ovoliko price o 4 kvartalu. A u naslovu totalno druga tema.

 • Najjstarija djeca

  2016 “ostali”su prodali skoro kao prva petorka zajedno.

 • Bojan Radovanović

  Nikako mi nije jasno dijeljenje BBK grupe u tim statistikama… Oni su vlasnici brendova Oppo, Vivo, One+… A statistika se vodi zasebno.
  U ovoj je Oppo izdvojen a Vivo se vodi pod “BBK”…

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]