Usporedba kamera: iPhone 5s vs. Nokia Lumia 1020

DSCF3072 Nakon što smo detaljno istestirali Nokiju 1020 i Appleov iPhone 5s na red je došla i usporedba fotografskih mogućnosti ova dva mobitela. Nokia Lumia 1020 dolazi sa senzorom maksimalne razlučivosti 41 megapiksela, a snimljene fotografije se spremaju u dvije veličine – 38 i 5 megapiksela. Nokia metodom oversamplinga, odnosno korištenjem naprednih algoritmima sažima nekoliko piksela u jedan, tvoreći time super-piksel koji bi trebao biti najbolje moguće kvalitete. Povezivanje takvih super-piksela u cjelovitu fotografiju rezultira odličnom kvalitetom fotografije koja bi za razliku od konkurencije trebala imati puno manje šuma, a više oštrine i pravilno snimljene boje. Lumia se može pohvaliti i velikom fizičkom veličinom senzora od 1/1.5 inča i veličinom piksela od 1.12 mikro metara. Leća joj se sastoji od šest elemenata uz otvor blende od f/2.2.  Također je prisutan i mehanički okidač, xenon flash i najnovija OIS tehnologija.

DSCF3071 DSCF3064

S druge strane, iPhone 5s ima senzor razlučivosti 8 megapiksela i veličinu od 1/3 inča te je ponešto povećan u odnosu na prethodnu generaciju iPhonea, kada mu je veličina iznosila 1/3.2 inča. Zbog toga je na novoj generaciji iPhonea porasla i veličina piksela koja sada iznosi 1.5 mikro metara, a koja bi za direktnu posljedicu trebala imati ponešto bolju kvalitetu fotografije u tamnijim uvjetima. Za osvjetljavanje scena iPhone koristi dvostruki LED blic koji je nazvan “True Tone”. True Tone označava da će uporabom ovog flasha snimljene fotografije imati prirodnije boje u usporedbi s konkurentskim LED blicevima, zbog toga što su LED-ice na poleđini iPhonea 5s drugačijih boja, čime se taj efekt i postiže. No, to su sve tehnikalije, a kako se ove kamere ponašaju prilikom fotografiranja možete provjeriti u nastavku. Napomena: Sve fotografije su snimane u automatskom modu bez namještanja dodatnih postavki. Vidljivi dio pojedinih cropova se razlikuje zbog različitih rezolucija kamera. Lijeve fotografije i cropovi pripadaju iPhoneu 5s, dok se desno nalazi sadržaj s Lumije 1020.

U nastavku slijedi usporedba veličine senzora iPhonea i Nokije 1020 te ostatka vodećih smartphonea na tržištu.

1 2

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT