Android Top teme

Usporedni test kamere: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6

naslovna g4 vs s6 2

Svi koji redovno prate naš portal znaju kako na testu trenutno imamo LG G4. S obzirom kako u redakciji imamo i S6 Edge, odlučili smo direktno usporediti kako se nose jedan protiv drugoga u vjerojatno najzanimljivijem testu, kamere. Podsjetimo se, kamera koju donosi S6 Edge ista je ona koja se nalazi i u “običnom” S6 tako da je ovaj test direktna usporedba između kamera dva najljuća rivala u Android svijetu.

Nažalost, nismo bili u mogućnosti za testiranja uzeti i HTC One M9 ili Sony Xperiu Z3, no šireći listu došli bi do previše modela i u konačnici uvijek bi netko ostao razočaran što baš njegov model nije uključen u usporedbu.

Pa krenimo redom od specifikacija kamere.

SPECIFIKACIJE


LG G4:

Rezolucija 16 MP
Omjer 16:9
Senzor Sony (dorađen) 1/2,6"
Veličina piksela 1,29 um
Otvor blende f/1.8
Fokalna duljina 28 mm
OIS Da
Bljeskalica LED
Dodatno Laserski autofokus, senzor boja (?)

Samsung Galaxy S6

Rezolucija 16 MP
Omjer 16:9
Senzor Sony IMX240 1/2,6"
Veličina piksela 1,29 um
Otvor blende f/1.9
Fokalna duljina 28 mm
OIS Da
Bljeskalica LED
Dodatno -

Kao što vidimo iz tablice, LG i Samsung dolaze sa Sonyevim senzorom veličine 1/2,6 inča, s tim da Samsung koristi IMX240, a LG nešto modificiranu inačicu istog, barem tako kažu u LG-u.

Oba uređaja dolaze sa vrlo velikim otvorom blende za smartfone, Samsung s f/1.9, a LG nešto većim f/1.8. Veći otvor blende jamči bolju kvalitetu fotografija u uvjetima lošijeg osvjetljenja, ali i kvalitetnije slike općenito jer se povećanjem brzine zatvarača spušta ISO vrijednost i općenito rezultiraju s manje šuma.

Oba uređaja mogu snimati u maksimalnoj rezoluciji od 16 MP, u 16:9 omjeru, a video snimati u 4k rezoluciji pri 30 fps-a. Ne valja zaboraviti i optičku stabilizaciju slike koja je ugrađena u oba uređaja, ali ona u G4 sposobna je stabilizirati sliku u sva tri smjera, dok ona u S6 stabilizira u "samo" dva.

Svaka fotografija koju vidite u primjeru, okinuta je na automatskom načinu, sa svim automatskim postavkama. Postupak je bio slijedeći. Izvadim uređaj iz džepa, uključim kameru, okinem i ponovim istu radnju drugim uređajem. S obzirom da većina ljudi upravo na ovakav način koristi kameru na smartfonu, upravo smo takav način i koristili. Oba uređaja podržavaju i manualni način, a njega ćemo se dotaknuti pred kraj usporedbe i pokazati mali dio onoga što možete s njim napraviti, ukoliko se znate njime služiti.

U prvom primjeru imamo idealne uvjete osvjetljenja, sunčan dan.

G4:

dnevna 1 G4

S6

dnevna 1 S6

Iako su oba uređaja postavila parametre gotovo identično, u cropu vidimo kako S6 obiluje s više detalja. Prikaz boja se također razlikuje na oba uređaja, iako niti jedan nije potpuno pogodio boje, ali bih rekao da je Samsung malo bliži realnosti.

Drugi primjer, idealni uvjeti osvjetljenja.

G4

dnevna 2 G4

S6

dnevna 2 S6

U ovom primjeru blagu prednost odnosi G4 koji je realnije prikazao boje od Samsunga, no što se tiče svih ostalih stavki, kvaliteta fotografija je približno ista.

Kao što vidimo na ova dva primjera, u uvjetima dobrog osvjetljenja zaista treba sliku gledati do najsitnijih detalja kako bi uopće uočili razlike. Oba uređaja imaju izvrsne mogućnosti u ovakvim uvjetima i generalno za bilo kakvu veću kvalitetu od ove bit će potrebno malo igranja s manualnim postavkama s kojima bi mogli dobiti nešto malo više detalja i eventualno malo realniji prikaz boja. Svi ostali bit će apsolutno zadovoljni automatskim načinom, što se i očekuje u idealnim uvjetima.

HDR

G4:

HDR G4

S6:

HDR S6

Oba uređaja imaju vrlo dobar dinamički raspon, a s HDR načinom fotografiranja u određenim uvjetima možete ga i poboljšati. Ovdje vidimo kako je Samsungov algoritam malo bolji od LG-evog gdje su detalji krova jasnije vidljivi kad su snimljeni s Galaxyjem S6.

Makro

G4:

makro G4

S6:

makro S6

S6 je u ovom slučaju puno bolje prepoznao uvjete osvjetljenja i samim tim slika je bolja. U ovakvoj situaciji na G4 bi bilo potrebno ručno postaviti neke paramete kako bi fotografija ispala svjetlija.

Unutarnji prostor

G4:

unutrasnji g4

S6:

unutrasnji S6

Noćna rasvjeta

G4:

nocna 1 G4

S6:

nocna 1 S6

 

G4:

nocna 2 G4

S6:

nocna 2 S6

Tek u uvjetima noćne rasvjete možemo vidjeti veću razliku u fotografijama. Iako su obje kamere daleko od savršenih za ovakve uvjete, poseban napredak vidi se iz godine u godinu upravo na ovom području. Na ovim primjerima vidimo kako je LG ove godine napravio bolji posao od Samsunga, a slike proizvedene LG-em G4 rezultirat će s više detalja i manje šuma u odnosu na one s S6.

Bljeskalica

G4:

bljeskalica G4

S6:

bljeskalica S6

Bljeskalica Galaxya S6 nešto je jača od one ugrađene u G4, iako je G4 uhvatio više detelja, niti jedan uređaj se ne može naročito pohvaliti količinom istih.

Ono u čemu je G4 definitivno ispred S6 jest mogućnosti koje manualni način fotografiranja nudi. Sučelje LG-a dopušta ručno podešavanje balansa bijele, ISO vrijednosti, brzine okidača te dubine fokusa. Tu je još i histogram, a ukoliko imate neka osnovna znanja fotografije, uz stativ možete postići zaista impresivne rezultate. Čak i bez stativa, vjerojatno ćete uvijek bolje prepoznati situaciju i ukoliko imate vremena za podešavanje, lako možete poboljšati kvalitetu vaših fotografija. Mogućnost spremanja slika u RAW formatu te naknadne obrade u nekom od programa trenutno je rezervirana za G4, no i Samsung je najavio nadogradnju u kojoj će i S6 dobiti podršku za njih.

Za kraj donosimo jednu sliku s G4 koja nije spremljena u RAW, ali je slikana u mrklom mraku u pola noći, bez ikakve gradske rasvjete u blizini, bez mjesečeve svjetlosti, s brzinom zatvarača od 30 sekundi te najvećom dostupnom ISO osjetljivosti. U istoj situaciji, ručne postavke na S6 nisu dozvolile apsolutno ništa približno, a slika je potpuno neupotrebljiva.

G4:

nocna manual g4

S6

nocna manual S6

Kao što vidimo iz navedenih primjera, radi se o vjerojatno dva najbolja smartfona što se fotografskih mogućnosti tiče. Naravno, u ovom slučaju izuzimamo razne hibride fotoaparata i smartfona. Koliko se kvaliteta fotografija poboljšala, najviše se da primjetiti po noćnim snimkama koje su iz godine u godinu vidno bolje. Veći senzori, veći otvori blende i općenito sve bolji algoritmi za obradu fotografija rezultirali su boljim noćnim snimkama.

Samsung ima blagu prednost kad su u pitanju fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja, dok LG blago prednjači u noćnim slikama, no realno razlike su zaista male.

Ukoliko vam je kamera prioritet pri kupnji, teško da ćete pogriješiti kako s Galaxyem S6, tako i sa G4.

Ove i još dosta drugih fotografija u punoj rezoluciji pogledajte ovdje:

Samsung Galaxy S6

LG G4