Vipnet: manji prihodi i dobit zbog EU regulacije roaminga

Vipnet je upravo objavio financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2013. godine u kojima je iskazao ukupne prihode od 293,7 milijuna eura što je za 6,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao glavni razlog padu prihoda navodi se EU regulacija roaminga, zbog koje je su ostvareni manji prihodi od stranih gostiju u turističkoj sezoni.

Pad prihoda utjecao je i na konsolidiranu dobit koja je u spomenutom razdoblju iznosila 96 milijuna eura, što je za 15,9% manje nego lani.

Broj korisnika fiksnog telefona i IP TV usluge je porastao za 19,1% i sada iznosi oko 188.800, dok je broj broadband korisnika porastao za 27%.

U nastavku pročitajte objavu za medije:

Manji prihodi kao posljedica roaming regulacije

Broj korisnika fiksnih komunikacijskih usluga povećan za 19,1 posto dok je broj pretplatnika mobilne telefonije povećan za 5,1%  

Zagreb, 14. studenoga 2013. – Promjenom regulatornog okvira povodom ulaska Republike Hrvatske u EU, što se ogledalo kroz manje roaming prihode od stranih gostiju tijekom turističke sezone i kroz manje prihode od interkonekcije, Vipnet je u prvih devet mjeseci ostvario 293,7 milijuna eura ukupnih prihoda što je 6,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. EU regulacija imala je još veći utjecaj na EBITDA-u i na konsolidiranu operativnu dobit. Sukladno tome, konsolidirana EBITDA u prvih je devet mjeseci ove godine niža za 15,9 posto i iznosi 96 milijuna eura dok je konsolidirana operativna dobit u odnosu na prvih devet mjeseci 2012. godine smanjena za 26,6 posto i iznosi 46,8 milijuna eura. Osim roaming regulacije, na EBITDA-u i na konsolidiranu operativnu dobit utjecali su i veći materijalni troškovi, prvenstveno troškovi marketinga, prodaje i integracije nastali zbog ovogodišnjih akvizicija.

– S obzirom na regulatorne obveze preuzete ulaskom RH u EU, odnosno zbog manjih prihoda od roaminga i nižih cijena interkonekcije, očekivani su i slabiji prihodi te operativna dobit. S druge strane, razlog za zadovoljstvo predstavlja činjenica da korisnici sve više prepoznaju kvalitetu naših konvergentnih usluga što dokazuje porast u svim ključnim tržišnim kategorijama s naglaskom na snažan porast broja linija fiksnog broadbanda i broja pretplatnika mobilne telefonije. Prvih devet mjeseci obilježeno je s čak pet akvizicija kojima će Vipnet, uz iznos od 175,1 milijuna kuna za LTE koncesiju koji će ovaj mjesec u cijelosti biti uplaćen u državni proračun, dugoročno amortizirati utjecaj roaming regulacije i nastaviti s realizacijom strategije konvergencije – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvih je devet mjeseci ove godine porastao na 188,8 tisuća, što je za 19,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prvih devet mjeseci 2012. godine porastao za 27,7 posto. Broj fiksnih glasovnih usluga u istom je razdoblju porastao za 26,2 posto. Vipnet je u prvih devet mjeseci ostvario porast od 13,1 posto u broju tv usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV i satelitsku televiziju.

Nastavljen je trend rasta usluga baziranih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge. Tako je broj pretplatnika mobilne telefonije u prvih je devet mjeseci 2013.  u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 5,1 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 11,4 posto. U odnosu na prvih devet mjeseci 2012., broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 3,9 posto. Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,95 milijuna.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 11,7 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvih je devet mjeseci zbog utjecaja većeg broja korisnika s osnovnom uslugom satelitske televizije smanjen za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 22,9 eura.

Vipnet je u prvih devet mjeseci 2013. investirao 41 milijun eura, što je povećanje od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT