WhatsApp, Viber, Hangouts, Skype, Facebook Messenger, Telegram… koji je bolji i kojeg odabrati?

Messengeri

Prošlo je nekoliko godina otkad smo zadnji put radili usporedbu instant messaging servisa. Tada su uglavnom bili orijentirani na matični klijent za računala, a imali su i svoje mobilne izvedenice. Još uvijek su firška sjećanja na Microsoftov MSN koji je nekoliko puta mijenjao ime i zaista se više ne sjećam pod kojim je umirovljen. Google Talk je još uvijek živ, ali je promijenio ime u Hangouts, dok se za neke poput Fringa i Nimbuzza rijetko čuje, iako su svojom multi-protokol podrškom dosta obećavali. Isto vrijedi i za ICQ kojeg će se sjećati samo stariji, kao i za Yahoo! Messenger koji kod nas nikad nije ni bio popularan.

U međuvremenu je mobilna era učinila svoje i novonastali servisi se fokusiraju na mobilne uređaje, koristeći pretplatnički broj korisnika kao identifikaciju, za razliku od starije generacije messengera koja zahtijeva registraciju. Dodatni benifit ovakvog načina kreiranja korisničkog računa je u tome što aplikacija odmah prepozna korisnike servisa u vašem imeniku, tako da je lista kontakata odmah spremna, za razliku od ovih prvih, gdje morate dodavati svakog pojedinačno. Naravno, i ovi novi imaju svoje nedostatke, kap što je npr. nemogućnost korištenja na više uređaja odjednom, no u međuvremenu se počelo raditi i na tome.

Većina chat servisa danas sadrži podršku za razmjenu multimedijskog sadržaja, a neki nude i mogućnost glasovnih i video poziva. I dok je odraslima najbitnije prenijeti informaciju, djeca će se svakako radovati emotikonima i stickerima i prema njihovoj ponudi odabrati aplikaciju.

U ovom tekstu ćemo navesti nekoliko chat servisa, koji su prema našem mišljenju najbolji i najpopularniji na ovim prostorima. Sasvim je jasno da postoje i mnogi drugi kvalitetni servisi koje ćemo izostaviti i ako koristite neki od njih, slobodno ga pohvalite ili pokudite u komentarima.

WhatsApp

whatsapp

Definitivno najpopularniji chat servis trenutno, za kojeg je Facebook lani platio suludih 19 milijardi dolara. WhatsApp korisnička baza broji 800 milijuna ljudi širom svijeta i samo je pitanje vremena kad će brojač okrenuti devetu nulu.

WhatsApp spada u noviju generaciju messengera, gdje registracija nije potrebna, dakle identifikacija ide preko vašeg pretplatčkog broja na SIM kartici. Servis je prisutan praktički na svim mobilnim platformama, uključujući BlackBerry i stare Noka S60 i S40 uređaje. Radi dosta brzo, a glasovni pozivi su omoćeni tek od nedavno i to samo na Androidu i iOS-u, dok su za Windows Phone u beta fazi testiranja.

Loša strana WhatsAppa je to što ga ne možete koristiti na više uređaja istovremeno. Istina, nedavno je uvedena mogućnost korištenja na računalu, ali samo u kombinaciji s Android uređajem i to na samo kao web klijent na Chrome pregledniku, što je prilično ograničavajuće. Ukoliko još niste, pročitajte i ovaj članak o nekolici koristih trikova.

WhatsApp

Viber

viber-logo

Viber je vrlo sličan WhatsAppu i koristi pretplatnički broj za identifikaciju. Nudi korištenje na više uređaja odjednom, što uključuje i aplikacije za Windows, Mac i Linux. Za razliku od WhatsAppa, Viber odavno nudi glasovne pozive, kompleksnije grupne razgovore, te Viber Out uslugu za pozive prema mobilnim i fiksnim mrežama uz naplatu, što je na neki način pandan Skypeu.

Uz izravni razgovor, Viber nudi i glasovne poruke, kao i video poruke koje možete slati svojim kontaktima, ali pripazite na račun kad ste izvan dosega WiFi-a. Tu su još i razni stickeri te integrirane igre, no to sve skupa aplikaciju čini manje upotrebljivom.

Viber

Hangouts

Hangouts

Hangouts iliti Google Talk će još malo proslaviti deseti rođendan. Najprije je bio poznat kao chat opcija unutar Gmail servisa, da bi naknadno izašla i posebna aplikacija za Windowse. Google je ovaj chat servis kroz godine usavršavao, dodavajući mu nove funkcije i podižući opću kvalitetu.

Ime Hangouts ulazi u upotrebu paralelno s lansiranjem Google+ društvene mreže s kojim je intergriran, no dalje ih je moguće koristiti odvojeno. Jedna od najvećih prednosti ovog serivsa je mogućnost paralelnog korištenja na doslovno svim uređajima, ali za razliku od WhatsAppa i Vibera, korištenje zahtijeva otvaranje Google računa. Ovo samo po sebi ne mora trajati duže od pola minute, ali je kontakte potrebno dodavati pojedinačno ili iz vaših Gmail kontakata. Hangouts omogućuje video i konferencijske pozive, što je uglavnom namijenjeno poslovnim korisnicima.

Loša strana Hangoutsa je nerazumna Googleova politika razvoja aplikacija za pojedine platforme. Primjerice, samostalana aplikacija za Windowse još uvijek ne postoji, ali možete koristiti staru Google Talk aplikaciju koja seže još u 2006. godinu. Umjesto normalnih aplikacija, Google forsira koštenje Hangoutsa unutar Google+ društvene mreže ili iritantne ekstenzije za Chrome. Isto tako Google nije napravio ni aplikaciju za Windows Phone pa ćete se morati zadovoljiti alternativnima.

Hangouts je najbolji za one koji koriste više uređaja odjednom, a takav je i autor ovog teksta zajedno s ostatkom ekipe koja radi na mob.hr-u. Dodatni razlog zašto volimo Hangouts je to što primarno korsitimo Gmail i Google Apps for Business servise, u koje je Hangouts integriran.

Google Plus – Chrome ekstenzija – iOS – Android

Skype

Skype logo

Ovaj servis u vlasništvu Microsofta je ponajprije poznat po glasovnim i video pozivima, koji su u pravilu kvalitetniji od onih na ostalim sličnim servisima. Slično kao Hangouts, Skype zahtijeva otvaranje Microsoftovog ili korištenje starog Skype računa, a nedavno su u sustav integrirani i bivši korisnici MSN Messengera.

Iako se razvoj mobilnih aplikacija odvijao dosta sporo, Skype je sada prisutan na svim glavnim mobilnom platformama, a za računala postoje samostalne aplikacije, što predstavlja prednost u odnosu na Hangouts koji zahtijeva stalno otvoren Chrome preglednik.

S obzirom da je Skype primarno zamišljen kao alternativa telefonu, a kasnije i za video pozive, dosta ga korite tvrtke i pojedinci za konferencijske, ali i međunarodne pozvie, koji putem VoIP-a u pravilu budu dosta jefiniji od klasičnih poziva.

Skype

Facebook Messenger

Facebook messenger

I Messenger i WhatsApp su u vlasništvu Zuckerberga. Nakon akvizicije WhatsAppa, mnogi su predviđali da će ova dva servisa biti ujedinjena, no vidjeli smo da se to nije dogodilo. Facebook Messenger ne zahtijeva posebnu registraciju, već se jednostavno spaja na vaš Facebook račun, odakle povlači kontakte, tj, vaše prijatelje. S te je strane dosta zgodan za korištenje, ali s obzirom na prirodu Facebooka, mnogima predstavlja samo alternativu.

I dok za Facebook generaciju u pravilu niti ne postoji “vanjski internet”, popularnost Messengera u nešto ozbiljnijim krugovima predstavlja prazan skup, jer je pojavom društvenih mreža pojam “prijatelj” dobio novu dimenziju.

Možete ga koristiti unutar Facebooka, kao Chrome ekstenziju, te na mobilnim platofmama.

AndroidiOSWindows PhoneChrome ekstenzija

Telegram

Telegram_logo.svg

Kad se WhatsApp prošle godine u jednom trenutku srušio i bio offline nekoliko sati, mnogi su jednostavno otkrili ovaj relativno novi servis, počeli ga koristiti i vijest o njemu se Internetom brzo proširila. Telegram se od WhatsAppa ne razlikuje puno, a na pitanje o originalnosti, njegovi tvorci uzvraćaju da je fokusiran na brzinu i sigurnost.

Ipak, već na prvom koraku, dakle prilikom instalacije, Telegram mi je digao živac jer zahtijeva ručno upisivanje koda, koje je u prva dva pokušaja nije uspjelo. U međuvremenu je pokušao uspostaviti i identifikacijski poziv, što također nije uspjelo, da bi tek nakon resetrianja uređaja aplikacija napokon bila aktivirana.

Prema našem mišljenju, prednost Telegrama u odnosu na WhatsApp je postojanje normalnih aplikacija za desktop platforme, kao i web aplikacija koju je moguće koristiti u web pregledniku. S druge strane, puno je veća vjerojatnost da ćete više kontakata imati na WhatsAppu, a nagovaranje prijatelja na prelazak na Telegram neće tako lako uroditi plodom, no s obzirom na sve veću popularnost, nikad se ne zna.

Telegram

Kojeg odabrati?

Koji chat klijent izabrati, ovisi o više faktora. Jedan od najvažnijih je rasprostranjenost, kao što je slučaj s WhatsAppom. Vrlo je mala vjerojatnost da ga netko od vaših prijatelja, kolega ili poznanika koji posjeduju smartfon ne koristi i tu ste prilično sigurni. Mnogi ga na svom uređaju koriste zajedno s Viberom, ali i Hangoutsom, koji na Android uređajima dolazi predinstaliran.

Slično je i sa Skypeom, poznatom po glasovnim i video pozivima, a za razliku od prva dva, Skype i Hangouts mogu biti iskorišteni za puno ozbiljniju namjenu, dok će WhatsApp i Viber primarno izabrati oni koji se na dnevnoj bazi ne služe e-mailom i koji smartfon koriste puno više od računala. Facebook Messenger će uglavnom koristiti oni koji žive na Facebooku, a Telegram mnogi tek moraju otkriti.

Zaključak

Neki će primijetiti da nismo spomenuli iMessages, no njegova je raširenost među korisnicima ograničena zbog zatvorenosti platforme. Neki će se sjetiti i BBM-a koji je nedavno izašao iz BlackBerry okvira, ali malo njih će ga koristiti na dnevnoj bazi. Mogli smo spomenuti još cijeli niz aplikacija kao što su Kik Messenger, Kakao Talk, Line itd, ali njihova raširenost na našim je prostorima ograničena. Ukoliko koristite neki od ovih ili neki drugi servis kojeg nismo naveli, rado ćemo čuti vaša iskustva.

Mnogi su nam postavljali pitanja o potrošnji podatkovnog prometa, a odgovor nije jednostavan. Naime, za same poruke ni jedan od navedenih servisa ne troši puno. Ovo je jedan od razloga zašto je chatanje preko interneta postalo popularnije od SMS-a i polako ga istiskuje iz upotrebe.

S druge strane, glasovni i video pozivi, logično, troše puno više i njihovo se korištenje izvan dosega WiFi-a, tj. na mreži operatera se ne preporuča, jer bi vam jedan dulji poziv mogao iscijediti cijeli mjesečni paket. Izravno testiranje potrošnje podatkovnog prometa za glasovne pozive pokazalo se bespredmetnim, jer je svaki put i pri korištenju istih aplikacija, davalo različite rezultate. Iz dosadašnjih iskustava smo naučili da jedna minuta VoIP poziva “pojede” između 500 KB i 1 MB podataka, ali i to može varirati, ovisno o cijelom nizu faktora kao što je npr. udaljenost od bazne stanice, smetnje drugih elektroničkih uređaja, opće stanje mreže i sl.

Na kraju recimo i to da korištenje više servisa odjednom i nije najbolja ideja, posebice na Android uređajima, budući da svaka aplikacija koristi vlastiti kanal za sinkronizaciju, a to može uzrokovati brže praznjenje baterije. Na iOS-u je to nešto bolje rješeno jer sve aplikacije koriste jedan kanal za push obavijesti. Ovakav način smanjuje potrošnju baterije, ali vrijeme od primitka obavijesti do njenog čitanja unutar same aplikacije zna potrajati, jer se tek nakon toga aplikacija u pravilu ponovo spaja na server kako bi povukla cijelu poruku.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT