Nestašica čipova: kako je do nje došlo i je li kraj blizu?Nestašica čipova je nešto o čemu svakodnevno slušamo već više od godinu dana. Od nje pati industrija elektronike, automobilska industrija, pa čak i industrija bijele tehnike. Kako vrijeme prolazi, situacija se ne popravlja, dapače, postaje gora, stoga idemo sumirati kako je do svega došlo i kakva je perspektiva.Prvi i glavni uzrok svakako je pandemija COVID-19 virusa u 2020. godini, koja je krenula iz Kine, dakle ključne zemlje za proizvodnju i isporuku elektroničkih komponenti. Nije trebalo da se virus proširi pa je doslovno cijeli svijet završio u lockdownu.

Zamrle su mnoge djelatnosti, a među njima i putovanja, što je uzrokovalo manju potražnju za automobilima, dok je s druge strane potražnja za potrošačkom elektronikom poput mobitela, tableta, računala, televizora i srodnih uređaja, porasla.

Nakon što se situacija s pandemijom polako počela smirivati, automobilska industrija se oporavila mnogo brže nego što su proizvođači očekivali, stoga se odjednom stvorila rupa u ponudi čipova. Glavni proizvođači poluvodiča, Samsung i TSMC, u međuvremenu su skoro sve kapacitete usmjerili na mobitele i računala, da bi autoindustrija ostala zakinuta.

Ovo je rezultiralo kašnjenjem isporuka novih automobila, za neke modele čak i godinu dana, pa su zato poskupjeli i rabljeni. Nerijetko se događalo da godinu ili dvije rabljeni auto ništa ne izgubi na cijeni, čak štoviše, mnogi su ih prodavali za više nego što su za njih dali.

Situacija je toliko eskalirala da su proizvođači automobila počeli kupovati perilice i ostale kućanske uređaje kako bi s njih poskidali elektroniku i prilagodili ju za upotrebu u automobilu.

Kad pogledamo industriju smartfona, često možemo svjedočiti kako su proizvođači ove godine u nove modele ugrađivali slabije komponente od onih u prethodnicima. Tako su neki dobili lošije kamere, a drugi čak i glavne procesore, uz istu ili čak veću cijenu.

Kao posljedica lockdowna, javio se i poremećaj u opskrbi, što je dodatno zakompliciralo situaciju i poskupjelo konačne proizvode. Svemu je kumovao i američko-kineski trgovinski rat, koji, eto, još nije završio, niti je izgledno da će se to u skoro vrijeme dogoditi.

Pred vratima je i nova globalna ekonomska kriza, vjerojatno i nova recesija, što je dodatno začinjeno rastućom inflacijom. Situacija je sama po sebi dovoljno crna, ali s obzirom da sudbina ima smisla za ironiju, Kinezi su ponovno počeli uvoditi lockdowne zbog nove lokalne transmisije koronavirusa.

Novi lockdowni u Kini, logično, znače nova kašnjenja u isporukama, kako gotovih proizvoda, tako i elektronike općenito. Sve je skupa povezano u jedan veliki začarani krug, u kojem izolacija pojedinih entiteta samo dodatno pogoršava situaciju. Ovdje mislim prvenstveno na spomenuti američko-kineski trgovinski rat, koji sada prijeti novim zaoštravanjem.

Kako god okrenemo, nije izgledno da će se nestašica ubrzo riješiti, a s obzirom na aktualnu ekonomsku i geopolitičku situaciju, možemo biti sretno ako sve ostane na ovome.

Vjerujemo da će proizvođači naći rješenja za nove tehnologije, kako napredak ne bi izostao, ali ne treba nas začuditi ako dođe do određenog usporavanja.