Windows Phone 8: recenzija i prvi dojmovi

Kontakti

Imenik Windows Phone uređaja kontakte sadrži u People hubu, koji je sada na hrvatski jezik preveden kao „Osobe“. U ovaj imenik je moguće dodati kontakte iz Microsoftovog, Google, Facebook, Twitter, Skype i LinkedIn računa.

U odnosu na WP7, osmica u People hubu donosi još novosti. Naime, radi se o kreiranju mini zajednice po uzoru na društvene mreže, pa je tako moguće kreirati „sobe“ (rooms) u koje možete dodavati pojedine osobe iz imenika i unaprijed odrediti koje ćete informacije s njima dijeliti. Unutar soba moguće je grupno komunicirati putem poruka, dijeliti kalendarske bilješke i fotografije. Ovo je u osnovi odlično zamišljeno, no upitno je koliko će zaživjeti s obzirom na opću pretrpanost raznim društvenim mrežama i srodnim zajednicama.

E-mail

U ovom dijelu nema puno novoga i promjene se uglavnom svode na estetske zahvate. Pregled mailova sada je prikazan u bijelom fontu na crnoj podlozi, što se odlično uklapa u postojeće okruženje. Ipak, kada otvorite određenu e-mail poruku ona se ponovo prikazuje na uobičajen način, dakle s crnim fontom na bijeloj podlozi.

Svakako treba spomenuti i novi način pregleda dokumenata u privicima. Naime, u WP7 ste za pregled dokumenta morali preuzeti privitak, a sada se on odmah otvara u Office hubu.

E-mail klijent koristi svoju živu pločicu na početnom zaslonu koja prikazuje broj nepročitanih poruka, no ovdje smo primijetili da taj broj jednostavno nestane kada jednom uđete u aplikaciju, neovisno o tome što se u ulaznom spremniku nalazi još nekoliko nepročitanih mailova.

Mape

Premda je bilo najavljeno da će svi WP8 uređaji koristiti Nokia mape, to za sada još uvijek nije slučaj. Na testnom uređaju HTC Windows Phone 8X instalirane su Bing mape koje možemo koristiti za uobičajene svrhe i jednostavniju navigaciju. Naime, aplikacija će vam iscrtaiti rutu, napisati upute, ali nema glasovonog navođenja.

Naravno, na Nokia uređajima koji tek trebaju doći na naše tržište moći ćemo uživati punu funkcionalnost uključujući glasovnu navigaciju.

Internet Explorer 10

Nova verzija Windows Phone operativnog sustava donosi i novu verziju Internet Explorera, pa tako u Windows Phone osmici imamo Internet Explorer desetku. Nova verzija ovog preglednika ne donosi vizualne izmjene, već se sve novosti nalaze „ispod haube“. Internet Explorer 10 tako donosi podršku za hardversko ubrzanje i brže će renderirati sadržaj web stranica.

Premda je brzina web preglednika na mobilnim uređajima najviše ovisna o kvaliteti internetske veze, napredak u odnosu na WP7 uređaje ipak je vidljiv, no tome također pridonosi i dvojezgreni Krait procesor (HTC Windows Phone 8X).

Od ostalih novosti u Internet Exploreru 10 navedimo i mogućnost dodatne prilagodbe adresne trake, odnosno tipke koja se nalazi uz nju koja sada. Podržava tri funkcije: stop/osvježi, favoriti i tabovi.

Glavna zamjerka ide na račun nepostojanja text reflow funkcije koja dodatno formatira tekst nakon zumiranja web stranice.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT