Windows Phone 8: recenzija i prvi dojmovi

Google aplikacije?

Dobro ste pogodili. Nema ih! Jedan od problema Windows Phone platforme je i nedostatak originalnih Google aplikacija, što je izravan rezultat loše suradnje Microsofta i Googlea na ovom planu. Talk, Reader, Gmail… ništa od toga na ovoj platformi ne postoji u originalnom obliku. Dakle, za korištenje ovih servisa osuđeni ste na 3rd party rješenja koja za sada koliko-toliko zamjenjuju nativne. Čak je i YouTube aplikaciju za Windows Phone razvio sam Microsoft.

Naravno, mailove možete normalno koristiti unutar E-mail klijenta, no njegove su mogućnosti daleko ispod Gmail aplikacije na npr. Androidu ili iPhoneu.

Budući da su Google aplikacije neovisno o platformi iznimno popularne, Microsoft će na tom polju morati učiniti dodatni napor kako bi proširio krug potencijalnih kupaca.

Office

Jedna od prednosti Windows Phone platforme općenito je i natvina podrška za Microsoft Office alate čak i na najjeftinijim uređajima. Tako je već prije bilo moguće koristiti Word, Excel i PowerPoint aplikacije za pregled i uređivanje dokumenata bez posebne nadoplate, što inače zna biti čest slučaj kod konkurencije.

Novi mobilni Office omogućuje jednostavniju sinkronizaciju svih dokumenata među različitim uređajima s Microsoftovim operativnim sustavima (Windows i Windows RT) te integraciju sa SkydDrive Office 365 servisima.

Multimedija

Glazba i video. To je naziv huba unutar kojeg imamo pjesme, video isječke/filmove i podcaste, a unutar njega moguće je integrirati i YouTube aplikaciju. Dobro je što se sada video zapisi i glazbene datoteke mogu normalno dodavati putem USB kabela, dok je prije bilo potrebno koristiti iritantnu Zune aplikaciju.

Tako je sada na Windows Phone uređaju moguće jednostavno prebaciti i gledati DivX video bez suvišne konverzije putem Zunea, što je bilo potrebno na WP7 OS-u. Isto vrijedi i za glazbu koja se može integrirati s trgovinom glazbe, što u Hrvatskoj za sada nije podržano.

Screenshotovi

Ovo možda nije toliko često korištena funkcija, no mnogi su ju s nestrpljenjem očekivali, a zašto i ne bi kad je ona sastavni dio svih drugih operativnih sustava. Istina, čak je i Android sve do 4.0 verzije bio uskraćen za ovu funkcionalnost koja se do tada izvodila raznim vratolomijama i uz pomoć crne magije.

Dakle, screeenshotovi iliti slike zaslona, koliko vam god bile nepotrebne, uzimaju se tako da istovremeno pritisnete tipku za uključivanje i središnju Windows tipku ispod zaslona. Ova kombinacija i nije baš zgodna jer je različit osjećaj pritiska na fizičku i kapacitivnu tipku.

Uređaj ove slike sprema u „Photos“ hub mapu, odnosno u album sa screenshotovima.

Hrvatski jezik

Uz hrvatski, Widnows Phone 8 donosi ukupno 50 jezika sučelja i 60 jezika podržanih unutar tipkovnice. Pristup dijakritičkim znakovima je omogućen na klasičan način, dakle duljim pritiskom na odgovarajuću tipku bez crtice/kvačice. Dodatno, sama hrvatska tipkovnica u svom rasporedu ima i dvije dodatne tipke (Đ i Ć), što i neće biti od prevelike koristi, s obzirom da Č i Š ponovo moramo tražiti pod slovom C.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT