Windows Phone 8: recenzija i prvi dojmovi

Povezivanje i sinkronizacija

Do sada sam se imao priliku se poigrati s većim brojem Windows Phone 7 uređaja, a ono što me kod ove platforme najviše živciralo je način povezivanja na računalo i sinkronizacija. Vidljivo je da je Microsoft bio prilično opsjednut kontrolom i restrikcijama, što je, usput rečeno, pokupio od Applea. Štoviše, u ovom je segmentu išao korak dalje i onemogućio čak i jednosmjerni MTP protokol koji na iOS uređajima inače sasvim pristojno radi. Za prebacivanje sadržaja s računala na WP7 uređaj i obrnuto, bilo je potrebno koristiti Zune aplikaciju koja je jednako toliko iritantna koliko i sama činjenica da nije bio omogućen najjednostavniji način.

Drago mi je što je Microsoft sada naučio lekciju, pa tako na Windows Phone 8 uređajima imamo normalne MTP i USB mass storage prokole koje inače već godinama koristimo na ostalim platformama. Sukladno tome, sadržaj se prebacuje uobičajenim drag-and-drop načinom, a kao rezultat integracije s desktop Windowsima omogućena je i sinkronizacija glazbe s Windows Media Playerom.

Velika zamjerka ide na račun WIFi-a koji se isključuje čim se isključi osvjetljenje zaslona. To samo po sebi ne bi bio problem kada bi postojala opcija za forsiranje WiFi veze, što ovdje nije slučaj. Dakle, ako želite primati mailove, instant poruke ili bilo koje push obavijesti dok je zaslon isključen, uređaj će trošiti vaš paket podatkovnog prometa. Ovo dodatno komplicira korištenje Skypea i ostalih VoIP/chat  serivsa, a negativno utječe i općenito na primanje push obavijesti.

Dopuna (11.12.2012.) Microsoft je objavio da upravo kreće prva nadogradnja Windows Phone 8 OS-a koja ispravlja navedene propuste u vezi odspajanja WiFi-a dok je zaslon zaključan.

OTA nadogradnje

Windows Phone 8 donosi i jednu veliku novost, koja je odavno sastavni dio Android i iOS svijeta. Naime, Microsoft je u novi OS ugradio mogućnost bežične nadogradnje softvera putem WiFi-a, što u WP7 verziji nije postojalo. Kada je određena dogradnja dostupna, primit ćete obavijest i izabrati želite li automatsko ili ručno preuzimanje nadogradnje sustava.

Backup i Skydrive

Kvalitetna integracija sustava za sigurnosne kopije aplikacija, sadržaja i osobnih podataka od velike je važnosti na svakom operativnom sustavu. Tako sada Windows Phone omogućuje backup važnih podataka, aplikacija, fotografija, pa čak i video isječaka u Microsoftov SkyDrive cloud servis.

Integracija Skydrive servisa je izvedena vrlo kvalitetno i funkcionira besprijekorno. Microsoft svojim korisnicima nudi 7 GB besplatnog prostora za pohranu u oblaku, što bismo mogli nazvati velikodušnim jer, primjerice, Google i Apple nude 5 GB.

Zaključak

Windows Phone 8 predstavlja osjetan napredak i odmak od prethodne generacije ovog operativnog sustava. Premda razlika u fluidnosti samog sučelja nije prevelika, primjetno je da se aplikacije otvaraju brže, za što je također zaslužan i dvojezgreni procesor. Samim time što je Microsoft u novoj verziji WP8 OS-a omogućio korištenje dvojezgrenih procesora, ovoj je platformi je upuhao dodatni vjetar u leđa što bi se najviše trebalo osjetiti u igrama koje također zaostaju za vodećim platformama.

Novi početni zaslon sada bolje iskorištava površinu, a izbor više dimenzija pločica, kao i nove boje, dodatno uveseljavaju sučelje kojem su u prošloj verziji mnogi zamjerali monotoniju. Omogućavanje normalnog povezivanja s drugim uređajima i potpuno izbacivanje Zune softvera za sinkronizaciju sadržaja, obradovati će mnoge.

Sve u svemu, Windows Phone u novoj verziji smanjuje zaostatak za svojim konkurentima iOS-om i Androidom, no trebat će još dosta vremena i truda da bi ih sustigao i da bi im po ukupnoj upotrebljivosti mogao kvalitetno parirati.

Vidljivo je da Microsoft igra na kartu povezanosti i integracije s desktop i tablet računalima što će zbog korištenja istog koda olakšati razvoj aplikacija, no tek treba vidjeti kako će na to reagirati developerska zajednica. Više od 100.000 aplikacija u Windows Storeu za jedan novi početak ne zvuči loše, no s obzirom na trenutni tržišni udio od 2,4%, jasno je da Microsoft još uvijek ima pune ruke posla.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT