Xiaomi i Oppo počinju razvijati vlastite 5G procesore

Xiaomi i Oppo, jedni od najvećih proizvođača smartfona na svijetu, uskoro bi se mogli okrenuti razvoju vlastitih čipova za 5G smartfone, javlja tajvanski Digitimes. Osim Oppa, istu namjeru imaju i ostali brandovi unutar BBK Eletronics grupe, dakle Vivo, Realme i OnePlus.

S obzirom na američki-kineski trgovinski rat koji je postao nepredvidiv, kineski proizvođači, koji inače drže preko 50% svjetskog tržišta smartfona, ništa ne namjeravaju prepustiti slučaju. Iz tog razloga ove se kompanije okreću razvoju vlastitih čipova, kako bi što manje ovisile o američkom Qualcommu i tajvanskom MediaTeku.

Američke sankcije nametnute Huaweiju, drugom najvećem proizvođaču smartfona na svijetu, po pitanju proizvodnje vlastito dizajniranih Kirin čipova u tajvanskom TSMC-u, natjerale su kineske kompanije da požure s razvojem vlastite tehnologije kako ne bi ovisile o nepredvidivoj američkoj vanjskoj politici.

Naravno, ovo neće imati trenutni učinak na Qualcommove isporuke kineskim proizvođačima (osim ako Biden ne zaboravi popiti lijekove pa nastavi Trumpovim stopama), ali je sasvim sigurno da će se polako početi oslobađati ovisnosti o američkim kompanijama.

Na koncu je očito da je do polarizacije već došlo i da je tehnološka posjela svijeta neminovna. U ovom trenutku čak ni je ni bitno jesu li za nju više krivi Kinezi ili Amerikanci, ali je činjenica da su zbog Trumpovog trgovinskog rata najveće gubitke zabilježile upravo američke kompanije.

Uz ovu vijest svakako treba navesi podatak da i Google navodno razvija vlastiti procesor kojeg bi jednom trebao upotrijebiti u svojim Pixelima, no s obzirom na prodajne rezultate ovih uređaja, malo je vjerojatno da će se na kraju odlučiti na takav potez.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT