Xiaomi Mi Max – Recenzija

Xiaomi MI Max Recenzija

Zaboravite kompromise kad su dimenzije u pitanju. Xiaomi Mi Max je 6,44-inčni Android uređaj na kojem ćete uz svakodnevno odrađivanje poslovnih obaveza, bez poteškoća pogledati i mnoge predstojeće utakmice na nogometnom prvenstvu.

Zadnjih smo godina svjedočili strelovitom rastu zaslona, a time i ukupnih gabarita smartfona. Taj se rast kasnije zaustavio, a većina proizvođača se fokusirala na veličine od 5,0 do 5,2 i 5,5 do 5,7 inča. Ove dimenzije sada tvore veliku većinu svih Android uređaja, no ako vam je i to malo, potražit ćete i veće, kao što je npr. Huawei Mate 8, koji se rastegao na čitavih 6 inča. Ove smo uređaje do nedavno nazivali phabletima, no naziv je brzo zaboravljen.

Ipak, granice se ponovo probijaju, pa tako neki proizvođači uredno isporučuju uređaje veće od 6 inča, koje ipak ne možemo nazvati tabletima. Iako takvih modela nema puno, uvijek može pronaći neki koji bi vam mogao odgovarati. Ovi modeli na neki način sada tvore posebnu kategoriju (između 6 i 6,5 inča), a od onih koje smo do sada isprobali, u sjećanju su mi ostali Sony Xperia Z Ultra, Samsung Galaxy Mega 6.3 i LeTV Le Max X900. Ovdje ne ubrajam inače izvrsnu Nokiju Lumiju 1520, jer raspolaže zaslonom od točno 6 inča, kao ni Nexus 6, kojeg još uvijek koristim na dnevnoj bazi.

Xiaomi Mi Max, uređaj kojim se bavimo u ovoj recenziji, zapravo je jedan od prvih ultra velikih smartfona nove generacije, koji dolaze još tanji i lakši, što ih čini idealnim za zamjenu 7-inčnih tableta. Kako se proveo na našem testu i kakve je dojmove ostavio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
173,1 x 88,3 x 7,5 mm

Masa
203 grama

Zaslon
6,44″ IPS LCD 1920 x 1080, 342 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 650

CPU
4x Cortex-A53 1,4 GHz + 2x Cortex-A72 1,8 GHz

RAM
3/4 GB

Interna memorija
32/64/128 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, FM radio, IR

Brzo punjenje
Da, ali s drugim punjačem

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 6.0 Marshmallow

Kamera
16MP/4K

Prednja kamera
5 MP

Baterija
4850 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Loše osvjetljenje kapacitivnih tipki

Izvrstan zaslon
Za brzo punjenje potrebno kupiti poseban punjač

Hardver i performanse
Upitna podrška za USB OTG

Natprosječna autonomija

Odličan čitač otisaka prstiju

Cijena

Dizajn, kućište i rukovanje

Xiaomi Mi Max se ukupnim dizajnom ne razlikuje puno od svoje manje braće. Dizajneri s njegovim izgledom nisu previše eksperimentirali, već su dobrim dijelom iskoristili postojeći oblik, kojeg su na kraju samo dosta uvećali. Ostaje nejasno zašto su odmah skočili na čak 6,44 inča, jer se sada stvorila prilično velika rupa u ponudi između ovog i aktualnih 5,5-inčnih modela. No tko zna, možda uskoro slijedi i popuna nekim 6-inčim modelom.

Što reći za ovako velik uređaj? Jasno je da ćete ga u velikoj većini slučajeva koristiti dvjema rukama, dok će u jednoj biti samo kad nešto čitate ili gledate, a palac te iste ruke će u većini slučajeva poslužiti za listanje sadržaja. Za sve drugo bit će vam potreba druga ruka. Naravno, onaj kome je ovaj i ovakav uređaj zapeo za oko, sasvim sigurno u startu zna da će morati žrtvovati ergonomiju.

Usporedba veličine:

Xiaomi Mi Max, Samsung Galaxy Mega 6.3, Nexus 6, Samsung Galaxy Note 5

Iako se u dijagonali rastegao na 6,44 inča, Xiaomi Mi Max u ruci, ili bolje reći u rukama, leži nešto ugodnije od LeTV-a le Max, koji je za 1,5 mm deblji. Nominalno nije velika brojka, ali se kod ovakvih uređaja jednostavno primijeti. Izravna usporedba s Nexusom 6 možda i nije najbolja, jer je Mi Max vidljivo veći, ali treba reći da je za razliku od njega straga ravan, pa će ga biti lakše koristiti na stolu ili bilo kojoj drugoj ravnoj površini.

Kućište je izrađeno iz metala, što je već neko vrijeme standard i za srednji cjenovni razred, tako da uređaj djeluje vrlo kvalitetno. Na okviru nalazimo vrlo kvalitetno izvedene fizičke tipke, a na dnu microUSB utor te dvije rešetke ispod kojih se kriju mikrofon i vanjski zvučnik.

Kapacitivne ispod zaslona su u principu dobro označene i imaju pozadinsko osvjetljenje, no sve skupa je nekako loše izvedeno. Naime, oznake ovih tipki su na danjem svjetlu vidljive, ali kad uđete u zatvoreni prostor ili bilo koji ambijent s graničnim uvjetima, uključuje se slabašno pozadinsko osvjetljenje koje radi više štete nego koristi. Osvijetli tipke polovično i to taman toliko da poništi njihove sive oznake, koje se u konačnici stope s okolnom bijelom površinom, pa ih je teže primijetiti. Na fizički manjim uređajima ovo ne bi bio problem, no s obzirom na gabarite, ovdje će se često dogoditi da tipke jednostavno morate tražiti.

Kamera s bljeskalicom nalazi se na poleđini, kao i čitač otisaka prstiju. Poleđina se pokazala kao dosta zgodna pozicija za smještaj čitača, no kod ovog uređaja je sve skupa prilično nezgrapno, kao i uređaj sam, tako da ćete se na njegovu poziciju morati priviknuti, uostalom kao i na sve drugo s obzirom na dimenzije.

Čitač sam po sebi je precizan i brz, te otprilike odgovara onom na top modelu Xiaomi Mi 5. Znači, zaslon će otključati trenutno, bez potrebe za prethodnim buđenjem, što je inače standard i za skuplje uređaje.

Ukupan dojam vanjštine je u konačnici izvrstan. Uređaj izgleda prilično kvalitetno i atraktivno za svoj cjenovni razred, a na najvišem nivou je i kvaliteta izrade. Masa od 203 grama možda ne zvuči primamljivo, ali je u skladu s ukupnim gabaritima, tako da uređaj uopće ne možemo nazvati teškim, pogotovo ako se sjetimo koliko su nedavno bili teški 7-inčni tableti.

Zaslon

Ovo je još jedan detalj kojim smo ostali fascinirani. Ako pogledate ostale Xiaomijeve modele iz ovog cjenovnog razreda, vidjet ćete da u pravilu imaju lošije zaslone, iako takvi kakvi jesu zadovoljavaju većinu kupaca. S druge strane, ovaj se zaslon od njih već na prvi pogled razlikuje po kvaliteti prikaza, jačini pozadinskog osvjetljenja, kontrastu i na kraju krajeva općem dojmu.

S obzirom da rezolucija iznosi 1920 x 1080 točaka, gustoća točaka od 342 ppi je nešto manja nego na top modelima, ali i dalje više nego dovoljna i za najoštrije oko, budući da se nalazi iznad tzv. retina granice.

Ukratko, zaslon je odličan s obzirom na cijenu uređaja i izravno mjerljiv s onim na modelu Mi5, ali i mnogim drugim skupljim uređajima.

Hardver, performanse i povezivanje

Nakon afere s pregrijavanjem Snapdragona 810, Qualcomm je izbacivanjem dviju jezgri uspio stvoriti odlične šesterojezgrene Snapdragone 808 i 650. Upravo ovog potonjeg smo već upoznali na nekim drugim uređajima i uvjerili se u postignut kompromis između potreba za jakim performansama s jedne i razumnom cijenom s druge strane.

Ukoliko bacimo oko na benchmark testove, vidjet ćemo da postiže bolje rezultate i od nekih uređaja pogonjenih Snapdragonom 810, što se primijeti i kod duljeg igranja, jer nema pregrijavanja. Tu su i 3 GB RAM-a, što je optimalno za ugodan i besprijekoran rad s više aplikacija istovremeno. Interna memorija na testnom primjerku sadrži 32 GB, od čega je krajnjem korisniku dostupno oko 26 GB. U ponudi su još 64 i 128 GB verzije, s tim da ova potonja dolazi s 4 GB RAM-a.
Dakle, radi se o konfiguraciji kojom će biti zadovolji čak i gejmeri, jer uredno vrti i najzahtjevnije naslove.

Spomenimo da Xiaomi Mi Max podržava 300/100 Mbps brzinu prijenosa podataka u LTE mrežama, sadrži dva utora za SIM kartice, od kojih jedan može poslužiti za memorijsku. Kad govorimo o mrežama, treba napomenuti da su podržane sve 2G i 3G frekvencije koje su u uporabi kod nas, osim LTE na 800 MHz, što ćete osjetiti jedino izvan naselja i to ako su vam zaista potrebne 4G brzine. USB-C i veće brzine prijenosa podataka putem kabela Xiaomi je očito su rezervirao za skuplje modele. Tu su još i Bluetooth 4.1 i NFC, dok mi USB OTG protokol nije radio. Zanimljivo je da je Xiaomi u ovaj uređaj ubacio i FM radio, kao i infra crveni port.

Kvaliteta prijema signala je neupitna, kao i zvuk u telefonskoj slušalici čiju jakost ne možemo svrstati u najglasnije, no ne treba sumnjati da će zadovoljiti većinu kupaca. Isto vrijedi i za vanjski zvučnik, koji nije previše glasan, ali zahvaljujući smještaju na dnu kućišta ostavlja bolji dojam od onih smještenih na poleđini.

Softver i sučelje

Mi Max u startu donosi Android Android 6.0, no s obzirom na MIUI nadogradnju, koja je inače sastavni dio Xiaomijevih uređaja, teško ćete primijetiti razliku u odnosu na Lollipop. Ipak, razlika se osjeti u dijelu s obavijestima, koji na ovom modelu ne kasne, isto kao što nisu kasnile ni na Mi 5. Naime, određene serije Xiaomijevih modela su imale veliki problem s kašnjenjem obavijesti, što je na određenim serijama bilo rješivo dodatnim podešavanjem postavki štednje baterije, no kod drugih nije pomagalo ništa. Sada se nadamo da je ova epizoda napokon završena.

MIUI je, kao što vjerojatno već znate, prvi donio sučelje bez izbornika s aplikacijama, zbog čega su ga mnogi prozvali kineskim Appleom. Vidljivo je da sučelje inspiraciju vuče iz iOS-a, ali puno važnija stavka ovdje je to što je u startu radilo glatko, odnosno brzo i fluidno. Mi Max ni u tom pogledu ne zaostaje za svojim prethodnicima, dapače, za zahvaljujući velikom zaslonu, veći je i užitak korištenja.

Loša strana MIUI-a je bloatware. Softver je napucan mnogim aplikacijama namijenjenim isključivo kineskom tržištu i kupcima u ostatku svijeta samo smetaju. Jedan dio njih možete deinstalirati, no postoje i one koje su dio operativnog sustava i zauzimaju prostor.

Kad je personalizacija u pitanju, MIUI nudi mnoge mogućnosti, pa tako možete birati teme, mijenjati skinove i sl., no za veći izbor morat ćete posegnuti u Xiaomijevu trgovinu aplikacijama. Na kraju, možda je bolje da se držite zadane teme i eventualno instalirate launcher po izboru, koji vam može vratiti i izbornik s aplikacijama.

Testni primjerak nije imao instaliran hrvatski jezik, što ne znači da ga neće biti u bliskoj budućnosti. Naime, podrška za ostale jezike (pored dva kineska i engleskog) u pravilu stigne naknadno s internacionalnim ROM-om.

Softver uređaja nudi i mnoge dodatne načine korištenja, kao što je način rada za djecu u kojem možete podesiti dostupnost aplikacija. Isto tako, tu je i poseban način za upotrebu jednom rukom, koji radi tako što se sav sadržaj zaslona povuče u jednu stranu. Zgodno kod uređaja do 6 inča, no kod ovog će i to biti teže korsiti s obzirom na ukupne dimenzije zbog kojih je jednom rukom teže držati ravnotežu.

Kamera

Xiaomi Mi Max donosi 16 MP kameru s naprednim mogućnostima. Otvor blende je f/2.0, što osigurava bolju polazišnu točku za fotografiranje u slabije osvijetljenom ambijentu, a imamo i phase detection autofokus. Tu je još i dvostruka LED bljeskalica, kao i mogućnost snimanja 4K videa.

Sučelje kamere je identično onome koje smo upoznali na modelu Mi 5. Imamo jednostavan početni zaslon s mogućnošću odabira fotografiranja ili snimanja videa, uključivanja bljeskalice i HDR-a, dok se do ostalih načina i postavki dolazi pomoću gesti, slično kao na iOS-u, za što smo već nekoliko puta konstatirali da nije najzgodnije rješenje.

Uz uobičajene trikove i dodatke kojima aplikacija kamere obiluje, Mi Max sadrži ručni način, u kojem možete podešavati način fokusiranja, vrijeme ekspozicije, ISO vrijednost i balans bijele boje.

Screenshot_2016-06-12-10-07-21_com.android.camera Screenshot_2016-06-12-10-07-24_com.android.camera Screenshot_2016-06-12-10-07-30_com.android.camera Screenshot_2016-06-12-10-07-33_com.android.camera

Kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima nije upitna i u većini slučajeva odgovara onoj na osjetno skupljim modelima. Digresija je dinamički raspon koji je nešto slabiji, ali je stvar donekle popravljiva uključivanjem HDR opcije.

U slabijim uvjetima osvjetljenja vidljiv je pad oštrine i povećanje razine šuma. Isto vrijedi i za noćne uvjete, u kojima kvaliteta ipak mogla biti bolja s obzirom na otvor blende. Dvotonska LED bljeskalica dobro osvjetljuje objekt na razumnoj udaljenosti, ali im daje i svojevrstan žućkasti ton.

Video se snima u 720p, 1080p i 4K rezolucijama, s time da potonja rezultira suženim vidnim poljem u tražilu. Iako je količina detalja u svim slučajevima na visini, primjetan je nedostatak optičke stabilizacije, zbog čega video kamera ne može izravno konkurirati onima koje ju imaju.

Prednja, selfie kamera dolazi s 5 MP senzorom, te brzo fokusira i prepoznaje lice. Kvaliteta fotografija je solidna, doduše s nešto manjom dozom oštrine, što je prihvatljivo, ali i prilično lošim dinamičkim rasponom. Zanimljivo je da softver sadrži prepoznavanje spola i dobi prilikom fokusiranja. Iako spol uglavnom prepoznaje točno, godine baš i neće, jer ovisno o tome kako okrenete glavu i namjestite pogled, odstupanje može biti +-10 godina.

Selfie:

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

1080p video:

1080p video:

1080p video (loši uvjeti)

4K video:

Baterija

U veliki uređaj s velikim zaslonom, logično, stane i veća baterija. Xiaomi Mi Max tako donosi kapacitet od čak 4850 mAh, što je u kombinaciji s 1080p zaslonom i ne pretjerano proždrljivim procesorom, rezultiralo izvrsnom autonomijom.

Tijekom protekla dva tjedna, koliko sam se družio s ovim uređajem, baterija bi mi u pravilu izdržala puna dva dana prilično intenzivnog korištenja. Bilo je tu telefonskih razgovora i ponešto fotografiranja, ali najviše rada s mailovima, surfanja internetom i gledanja videa. Povremeno bih odvozio i pokoju utrku na Asphaltu 8, što nije posebno skratilo vijek trajanja baterije, no imajte na umu da će ju češće igranje ovakvih igara svakako isprazniti brže.

Uređaj posjeduje i podršku za brzo punjenje, ali u prodajnom pakiranju ne dolazi brzi punjač, pa ćete ga zato morati kupiti odvojeno. Ovaj koji dolazi s uređajem bateriju bi napunio za oko 3 do i pol sata, dok je Samsungov brzi punjač to obavio za oko dva sata.

Zaključak

Xiaomi Mi Max je još jedan hibridni uređaj koji se nalazi na granici između smartfona i tableta. Ako vam je zapeo za oko, znači da volite ogromne zaslone i da ste se zbog njih spremni odreći jednostavne upotrebe jednom rukom. Ne treba zanemariti činjenicu da je zahvaljujući malim rubovima okvira i tankoći kućišta uređaj zapravo ugodan za korištenje s obzirom na ukupne dimenzije.

Snapdragon 650 u kombinaciji s 3 GB RAM-a osigurava performanse kakve će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike, kako u svakodnevnom radu s web preglednikom, mailovima i gledanju filmova, tako i u igranju grafički zahtjevnijih igara.

Uz izvrsne performanse, odličan prikaz na velikom i zaista kvalitetnom zaslonu, Mi Max će osigurati izvrsnu, dakle natprosječnu autonomiju s podrškom za brzo punjenje, ponuditi solidnu kameru za povremeno fotografiranje i snimanje videa, te širok spektar povezivosti.

Na kraju, najzanimljiviji detalj je cijena. U Honorbuy web shopu, koji nam ga je ustupio na testiranje, Xiaomi Mi Max (32 GB) s brzom dostavom iz EU skladišta košta 270 eura. To u protuvrijednosti iznosi oko 2050 kuna, što je razuman iznos za uređaj s ovakvim karakteristikama. Ukoliko kupujete na ovom mjestu, ne zaboravite dodati MOBHR kupon, koji će vam osigurati dodatnih 5 eura popusta.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]