Xiaomi Mi Mix – šest mjeseci kasnije [Maraton test]

Nakon što sam vas redovito izvještavao o tome kako se provodim sa svojim primarnim smartfonom – OnePlus 3, došlo je vrijeme da se malo osvrnem i na svog drugog najdražeg kineza – Xiaomi Mi Mix. Naime, prošlo je šest mjeseci otkako ga koristim kao sekundarni uređaj, što je sada već jedan lijep period za sumiranje iskustava i dojmova.

Budući da se radi o zaista posebnom uređaju, bilo je mnogo nedoumica kako ga koristiti, odnosno kako će svakodnevni suživot s njim izgledati nakon nekoliko mjeseci.

Prvo se trebalo naviknuti na prilično velike dimenzije, koje same po sebi nisu pretjerane, budući da nije ništa veći od recimo iPhonea 7 Plus, ali zato ima izražen četvrtasti oblik, zbog kojeg je ipak malo nezgrapniji. Naravno, kad pritom znate da raspolažete dijagonalom od čak 6,4 inča, brzo ćete prestati gunđati. Ovdje treba napomenuti da ovih 6,4 inča daje puno veću zaslonsku površinu od npr. Samsunga Galaxy S8 Plus, čijih se 6,2” zbog izduženosti s njim ne može mjeriti. Tajna je u omjeru. Ista dijagonala na 16:9 zaslonu daje veću površinu nego na 2:1.

Kao takav, Xiaomi Mi Mix mi je došao kao idealan sekundarni uređaj, pored 5,5-inčnog OnePlusa 3. Ne koristim ga za pozive, već za internet, mail, fotografije, video, chat i mnoge druge aplikacije. S obzirom na veličinu zaslona, često mi dobro dođe kod pregleda i uređivanja Word i Excel dokumenata, ali i u trenucima kad moj prvašić poželi malo poigrati Minecraft, Asphalt 8 i sl.

Već u inicijalnoj recenziji konstatirao sam da je keramika od koje je uređaj izrađen nevjerojatno klizava, zbog čega je korištenje bez zaštitne maskice praktički nemoguće. Kožna zaštita koju je Xiaomi ponudio u prodajnom paketu jednostavno je predebela, tako da sam s eBaya naručio tanke silikonske maskice, koje uređaj zanemarivo podebljaju, ali rukovanje zato čine daleko sigurnijim.

Tako sam se na ovaj uređaj vrlo brzo navikao i teško a bih ga u ovom trenutku zamijenio za neki drugi. Iznimno velika zaslonska površina u kombinaciji s razumnim gabaritima je pun pogodak, a na vidiku još uvijek nema nijednog modela koji bi mu izravno konkurirao.

«Zaslon od ruba do ruba», koncept kojeg je Xiaomi krajem prošle godine uspješno komercijalizirao, i u ovom trenutku jednostavno nema konkurenciju. Samsung i LG su mu se ovogodišnjim top modelima donekle približili, ali ne i dostigli, a upitno je hoće li to uspjeti odraditi i sljedeće godine. Xiaomi Mi Mix je jednostavno uređaj debelo ispred svog vremena.

Ono što me u početku morilo je MIUI, sučelje koje mi nikad nije «leglo», ali sam se zbog drugih karakteristika uređaja potrudio priviknuti se. Naravno, ni to nije trajalo dugo i sad sam s njime na ti, no treba reći da pati od određenih bugova. Tradicionalni problem nedolaska obavijesti riješio sam u početku, o čemu sam pisao u posebnom tutorijalu, no bug koji je ostao, tiče se Gmail aplikacije.

Budući da je moj primjerak stigao s kineskim ROM-om, morao sam posebno instalirati Google servise, što je prošlo relativno bezbolno, no Gmail aplikacija često prijavljuje problem s dozvolama, kojeg još nisam uspio riješiti. Naime prilikom ulaska u Gmail aplikaciju, ista često javlja kako joj nisu dostupne sve dozvole, poput body senzora. Taj pop-up jednostavno isključim i aplikaciju normalno nastavim koristiti, ali svaki put kad iskoči, pojede mi koju tisuću moždanih stanica. Sve ostalo rado k’o Doksa, brzo, munjevito i pouzdano, tako da nikakvih prigovora nemam.

Za fotografiranje ga koristim rijetko, ali zato na njemu sinkroniziram sav sadržaj preko Google Photos servisa, gdje su mi dostupne sve fotografije, snimljene svim uređajima.

Baterija kapaciteta 4400 mAh je jedan od aduta ovog uređaja i kao takva osigurava zaista natprosječnu autonomiju. Meni zna izdržati skoro dva dana jer ga ne koristim za pozive, a paralelno trošim i OnePlus 3, kojem vadim dušu.

Sve u svemu, Xiaomi Mi Mix nakon šest mjeseci izvrsno obavlja zadane mu poslove i svog vlasnika i dalje oduševljava, bez obzira što je prošao kritičan period kad stari mobitel postane dosadan. U ovom trenutku niti ne pomišljam da bih ga mogao zamijeniti nekim drugim, jer, budimo realni, koji bi to trebao biti?

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]