Xiaomi Mi Mix vs. Xiaomi Mi Mix 2 [Usporedba]

Godina dana od lansiranja prvog Xiaomijevog top modela Mi Mix polako prolazi, pa smo tako dočekali i njegovog nasljednika – Xiaomi Mi Mix 2. Budući da se ne radi o uobičajenoj zamjeni starijeg modela novim, odlučili smo se malo detaljnije obraditi razlike među njima, jer su više nego očite.

Također, prvi Mi Mix svojim izgledom još uvijek plijeni pozornost znatiželjnika, možda čak i više od svog nasljednika. Uzevši u obzir i cijenu koja je u međuvremenu pala, lanjski model je tek sada mnogima postao interesantan, budući da je dostupan puno širem krugu potencijalnih kupaca. Ako se ne možete odlučiti između dva Xiaomijeva smartfona sa zaslonima «od ruba do ruba», možda vam pomognemo. Detalji slijede u nastavku, a prije svega, ako do sada još niste, pročitajte i zasebne recenzije ovih dvaju modela:

Xiaomi Mi Mix

Xiaomi Mi Mix 2

Mi Mix
Mi Mix 2

158,80 x 81,9 x 7,9 mm 209 grama
151.8 x 75.5 x 7.7 mm 185 grama

6,4” IPS LCD 2040 x 1080, 362 ppi
5,99 IPS LCD, 2160 x 1080, 403 ppi

Snapdragon 821, 4 GB RAM-a, 128/256 GB
Snapdragon 835, 6 GB RAM-a, 64/128/256 GB

16 MP, 1/3″, 1.0 µm
12 MP, 1/2.9″, 1.25 µm

4400 mAh
3400 mAh

Dimenzije i ergonomija

Gabariti su prva i možda najvažnija stavka u ovoj usporedbi. Lanjski Mi Mix je, usprkos svemu, bio prilično velik komad mobitela. Iako visinom nije premašio dimenzije tada aktualnog iPhonea 7 Plus, imao je prilično četvrtast oblik, zbog koji ga je ipak činio malčice nezgrapnim u odnosu na bilo koji drugi uređaj na tržištu. Naravno, oni kojima je veliki zaslon prioritet, na takvu sitnicu se neće obazirati. S druge strane, Mi Mix zapravo uopće nije imao konkurenciju, a nema je ni sada, barem ne dostojnu.

Mi Mix 2 ovaj tu uskače sa smanjenim dimenzijama, što ga čini zanimljivim i onim kupcima koji zbog imperativa većeg zaslona neće beskompromisno pristati na bilo koju veličinu. Već sam u recenziji naglasio da Mi Mix 2 dimenzijama odgovara većini današnjih 5,5-inčnih Androida, a pritom nudi 6-inčni zaslon. Istina, radi se o 18:9 omjeru, što ga čini realno manjim od 16:9 zaslona s istom dijagonalom, no ukupna površina u odnosu na 5,5-inčne vidljivo je veća.

Ako gledamo iz kuta napretka tehnologije na području dizajna, Mi Mix 2 u određenoj mjeri predstavlja korak unatrag. Njegovi rubovi, iako još uvijek minijaturni, deblji su od onih na prethodniku. Razlog tome je ugradnja klasične telefonske slušalice u sam gornji rub kućišta, kako bi se izbjegla piezoelektrična koncepcija prisutna na prvom Mi Mixu. Ovome je, naravno, presudila cijena, budući da je klasična slušalica znatno jeftinija.

Ležanje u ruci, logično, na strani je dvojke, što zbog gabarita, što zbog oblika i koncepcije kućišta. Lanjski Mix ima kućište izrađeno u potpunosti od keramike, dok je kod Mi Mixa 2 od keramike samo poleđina, a na rubovima ima metalni okvir. Tu je dvojka također u prednosti, budući da je metal daleko lakše čvrsto držati u ruci da ne isklizne, što kod keramike nije slučaj. Već smo lani rekli daj e Mi Mix najklizaviji smartfon kojeg smo ikad testirali, zbog čega je korištenje zaštitne maskice imperativ.

Xiaomi je očito naučio lekciju. Budući da je na račun klizavosti prvog Mi Mixa dobio velik broj kritika, ove se godine odlučio na kompromis, koji, eto, čak nije ni loše rješenje. No bez obzira što je Mix 2 manje klizav, i kod njega preporučamo korištenje zaštitne maskice, a ona koja dolazi u prodajnom pakiranju je u odnosu na lanjsku doslovno savršena. Ako bacite oko na recenziju Mi Mixa, vidjet ćete da je u prodajnom pakiranju imao nevjerojatno debelu maskicu, koja ga je učinila dodatno nezgrapnim i istovremeno mu oduzela sve čari. Alternativa je kupnja tankih silikonskih maskica.

Zasloni

Oba uređaja dolaze s IPS LCD zaslonima za koje slobodno možemo reći da predstavljaju sam vrh ponude. Objektivno bolji prikaz od njih nude jedino Super AMOLED-i, no ta razlika nije presudna.

Iz specifikacija je vidljivo da Mi Mix dolazi sa starim, mnogima još uvijek dražim 16:9 omjerom stranica i 6,4” dijagonalom, dok Mi Mix 2 raspolaže sa 6 inča, i to u novom izduženom 18:9 formatu. Ovdje želim naglasiti da ta izduženost ne dolazi toliko do izražaja kao kod Samsunga Galaxy S8/S8 Plus ili Notea 8, jer Mix 2 ipak ima bočne rubove, čime je izbjegnuta optička varka prisutna kod Samsunga zbog Edge zaslona, dok ga na vrhu kućišta izostavlja, čime je stovren vidljivo drukčiji dojam.

Treba reći da prvi Mix nudi nešto jače pozadinsko osvjetljenje od dvojke i svjetliju nijansu bijele, no to će biti

Ovdje se na trenutak vratimo telefonskoj slušalici. U prvom Mi Mixu korišten je tzv. piezoelektrični efekt, koji simulira zvuk iz telefonske slušalice na cijeloj gornjoj trećini zaslona. Zapravo jako zgodno s obzirom na veličinu uređaja, budući da uho možete postaviti bilo gdje i sugovornika ćete čuti jednako dobro, bez gubitka kvalitete zvuka u odnosu na običnu slušalicu.

Tako Mixov zaslon osim prikaza ima i ulogu simulatora telefonske slušalice, dok Mix 2 koristi klasično rješenje. Koje je bolje, teško je reći, ali s obzirom da industrija ide u smjeru potpunog oslobađanja prednje površine za zaslon, možemo pretpostaviti da piezoelektrična predstavlja budućnost.

Hardver i performanse

U ovom dijelu nema puno pameti. Mi Mix je pogonjen Snapdragonom 821, dok Mi Mix 2 koristi noviji Snapdragon 835. Razlika u njihovim performansama nema, barem ne barem oku vidljivih, već samo na benchmark testovima. Radna memorija na prvom Mixu sadrži 4 GB, a na dvojci 6 GB. Ovdje također neće biti uočljive razlike, osim ako baš morate imati otvorenih dvadeset i više aplikacija odjednom.

Sada dolazimo do vrlo bitne razlike, a to je interna memorija. Prvi Mix ovdje odnosi pobjedu jer osnovni model nudi velikodušnih 128 GB prostora za pohranu, a u ponudi je i 256 GB verzija. Dvojka se vraća u realnost i u osnovnoj verziji donosi 64 GB, ali nudi i 128, te 256 varijante. Ovdje napomenimo da ni jedan ni drugi nemaju utore za microSD memorijske kartice.

Softver

MIUI na oba uređaja izgleda praktički isto, a razlika je u njegovoj verziji, kao i u verziji Androida. Moj Mi Mix vrti kineski ROM, iako sam mogao ručno instalirati i globalni, no za tim nisam imao potrebe, budući da mi sve radi normalno. Problemi s Gmail aplikacijom koje sam naveo u maraton testu nakon 6 mjeseci, nestali su vraćanjem na tvorničke postavke i ponovnom instalacijom Google servisa, te same Gmail aplikacije. U međuvremenu je stiglo nekoliko OTA nadogradnji, ali je Android verzija još uvijek 6.0.1, dakle Marshmallow, dok je MIUI verzija 8.5.6.
Dvojka za temelj koristi Android 7.1.1 i povrh njega MIUI 8.5.7.

Bilo kako bilo, oba će uređaja dobiti nadogradnju na MIUI 9, koji je već u poodmakloj fazi razvoja, a pretpostavka je da će stići do kraja godine, budući da je Xiaomi za vremenski okvir naveo četvrti kvartal.

Kamera

Mi Mix dolazi sa 16 MP kamerom i f/2.0 otvorom blende, dok dvojka donosi 12 MP s istim otvorom, ali fizički većim senzorom i njegovim ćelijama, tj. pikselima. Oba uređaja imaju mogućnost snimanja 4K videa, no samo dvojka donosi optičku stabilizaciju, dok jedinica koristi softversku.

Vidljive razlike u kvaliteti fotografija nema, osim nešto boljih rezultata u noćnim i općenito slabijim uvjetima kod dvojke. S druge strane, treba reći da rana verzija softvera na dvojki nije oduševila kad je snimanje videa u pitanju, o čemu sam pisao u recenziji, no nadamo se da će se stanje prvom sljedećom nadogradnjom popraviti. Iz tog razloga izravna usporedba videa u ovom trenutku ne bi imala smisla, ali zato bacimo oko na fotografije.

Važno je napomenuti da Mi Mix koristi nešto veću fokalnu duljinu leće, tako da motiv u tražilu izgleda malo veći i bliži od onog na dvojki.

Danje svjetlo

Zatvoreni prostor, umjetno osvjetljenje

Zatvoreni prostor, loši uvjeti

Mrak, bljeskalica

Noć

 

 

Baterija

Kad je autonomija u pitanju, situacija je prilično jasna. Mi Mix raspolaže s 4400 mAh, dok Mi Mix 2 nudi 3400 mAh, dakle čitavih 1000 mAh manje, dakle. Razlozi za ovakvo smanjivanje kapaciteta uvjetovani su zakonima fizike, odnosno općim smanjivanjem gabarita uređaja.

Za posljedicu imamo dulju autonomiju na prvom Mi Mixu, i oni kojima je ista presudni faktor, svakako bi trebali razmisliti o tome.

No ipak, za Mi Mix 2 ne možemo reći da mu je autonomija loša, dapače, prosječna je, ali u usporedbi s lanjskim modelom, realno je očekivati brže pražnjenje. Srećom, oba uređaja koriste tehnologiju brzog punjenja, tako da ako originalni punjač ponesete sa sobom, vaš će uređaj u kratkom roku biti spreman za nove radne pobjede.

Zaključak

Mi Mix i Mi MIx 2 su zapravo različiti uređaji, odnosno namijenjeni su različitim profilima korisnika. Glavni faktor je veličina i oni kojima ona ne predstavlja problem, ne trebaju puno razmišljati. Lanjski Mi Mix nudi osjetno veću zaslonsku površinu, malčice kvalitetniji prikaz, performanse praktički identične novom modelu i natprosječnu autonomiju. U obzir treba uzeti i nižu cijenu, jer ona u ovom trenutku iznosi 540 dolara + dostava, dakle oko 3700 kuna.

S druge strane, oni koji traže jednako atraktivan uređaj sa zaslonom ud ruba do ruba, a imaju nešto manje mjesta po džepovima, ili manje ruke, ili su manje spretni, svakako bi trebali razmisliti o novom modelu. U vrijeme pisanja ovog teksta, u ponudu je stigao i model s Global ROM-om, tako da ćete izbjeći ručnu instalaciju Google Servisa. Cijena ovog uređaja u Honorbuyu iznosi 600 dolara (+ dostava), tj. oko 4200 kuna.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]