Xiaomi Mi 4C - Recenzija

Xiaomi Mi4 C Recenzija

Prošla je skoro godina dana otkad smo receznirali lanjski Xiaomijev top model Mi 4, da bi tijekom godine osvanuo u još dvije varijante, s različitom hardverom i još pokojim detaljem. U iščekivanju nasljednika koji bi trebao nositi naziv Mi 5, Xiaomi je u međuvremenu izbacio Mi4 i, a sada stiže nam model pod nazivom Xiaomi Mi 4C, pokretan Snapdragonom 808.

U ponudi su dvije varijante: prva s 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije i druga 3 GB/32 GB. Na našem testu nalazi se ova prva, koja je i cijenom povoljnija. Sa sobom donosi novi USB-C utor i podršku za brzo punjenje, bolju kameru i novo MIUI 7 sučelje. Sve o ovom uređaju i našim dojmovima s druženja s njim, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

138.1 x 69.6 x 7.8 mmMasa

132 gramaZaslon

5,0″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppiSoC

Snapdragon 808CPU

4x Cortex-A53 na 1.4 GHz i 2x Cortex-A57 na 1.8 GHzRAM

2/3 GBInterna memorija

16/32 GBMicro SD

NePovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, IR, Miracast, FM radio3G

HSPA+ DC4G

LTE Cat. 4OS

Android 5.1 LollipopKamera

13 MP/1080pPrednja kamera

5 MPBaterija

3080 mAhUstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Atraktivno i kvalitetno kućište

Ograničena interna memorija u 16 GB modeluVrlo tanak i lagan za 5-inčni uređaj

Slabo osvjetljene kapacitivnih tipkiBrzo i fluidno sučelje

Nema utor za memorijske karticeIzvrsna kamera
Natprosječna autonomija
Cijena
Dizajn, kućište i zaslon


Xiaomi Mi 4C dolazi u istom polikarbonatnom kućištu kao i model Mi 4i, a naš je primjerak stigao u bijeloj boji. Uređaj je jednostavno, ali istovremeno i atraktivno dizajniran, čemu najviše pridonosi kontrastna boja pozadine u odnosu na crni prednji dio zajedno sa zaslonom.

Iako je kućište plastično, izrađeno je kao integralno, što znači da se poklopac ne može odvojiti. Zbog toga je baterija ostala fiksirana unutar kućišta, a (micro) SIM kartice se umeću u ladicu koja se nalazi na lijevoj strani kućišta. Fizičke tipke su se smjestile na desnoj strani, 3,5 mm audio utor na vrhu kućišta, a USB-C za povezivanje s računalom i punjenje, na dnu. Straga se smjestila kamera s bljeskalicom i na dnu vanjski zvučnik.Odnos zaslona i “mesa” sa strane je dobar, iako na tržištu možemo naći i bolje. Zato ovaj model po tom pitanju možemo svrstati u nekakav prosjek. U ruci leži odlično, za što su najviše zaslužni decentno zaobljeni rubovi koji ne ražu prste, ali uređaj zato nije izgubio četvrtastu formu. Isto tako će se bez problema smjestiti u bilo koji džep, a zahvaljujući maloj masi (132 grama), neće predstavljati opterećenje ni za džep košulje.

5-inčni zaslon je izrađen u LCD IPS tehnologiji s rezolucijom 1920 x 1080 točaka, što rezultira gustoćom od 441 ppi. Podataka o zaštiti zaslona Gorilla Glassom ili nekim drugim zaštitnim slojem nema.

Pozadinsko osvjetljenje je dobro, ali smo u ovom cjenovnom razredu iskusili i bolje, no problema s čitljivošću na danjem svjetlu nema. Prikaz boja je dosta realan, a zaslon se može pohvaliti i odličnim kontrastom, i jedan je od rijetkih IPS-ova s ovako vjernim prikazom crne.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke s relativno lošim pozadinskim osvjetljenjem, vidljivim u tamnijem ambijentu, dok se na danjem svjetlu uopće ne vide.

Hardver, performanse i povezivanje


Xiaomi Mi 4C pokretan je Snapdragonom 808, tj. istim procesorom kojeg nalazimo ispod poklopca LG-a G4 ili najnovijeg Nexusa 5X. Radi se o čipsetu sa šest jezgri, tj. s jednim setom od četiri Cortex-A53 i dvije Cortex-A57 jezgre. Za 808 možemo reći da je reducirani Snapdragon 810, kojemu su oduzete dvije jače jezgre. Performanse realno nisu smanjene, barem ne one oku vidljive, a procesor se ne pregrijava.

Procesor radi na big.LITTLE principu, što znači da se jače jezgre uključuju samo kad je to zaista potrebno, dakle za zahtjevnije zadatke, čime se postiže optimizacija u pogledu snage i potrošnje.

Za multitasking se brinu 2 GB RAM-a, odnosno 3 GB u modelu s 32 GB interne memorije. 2 GB će biti sasvim dovoljno za zahtjeve prosječnog i možda nešto zahtjevnijeg korisnika, dok će oni malo više zahtjevni sasvim sigurno potražiti jači model. Sve zahtjevnije igre koje smo pokrenuli, radile su besprijekorno, a isto vrijedi i za ostale aplikacije.

Screenshot_2015-11-07-17-42-18

Od 16 GB interne memorije, dostupno će vam biti oko 9 GB, a utora za memorijske kartice nema. Dakle, ako uređaj planirate napuniti multimedijskim sadržajem i tonom aplikacija, radije razmislite o 32 GB modelu.

Jačina zvuka u telefonskoj slušalici je zadovoljavajuća, što je slučaj i kod vanjskog zvučnika, koji ispušta čist zvuk, ali zbog smještaja na poleđini ukupan dojam je na manjoj razini nego što je to slučaj kod modela sa zvučnikom na dnu kućišta ili ako su postavljeni frontalno.

Uz sve uobičajene načine povezivanja Xiaomi Mi 4C sadrži infracrveni port, uz kojeg nudi MiRemote sustav za daljinsko upravljanje TV i srodnim uređajima. Tu je još i FM Radio, kao i Miracast protokol za prikazivanje sadržaja na drugim (većim) zaslonima.

Uređaj radi na 2G, 3G i 4G mrežama i podržava skoro sve frekvencije koje su u potrebni kod nas. Jedino nedostaje LTE na 800 MHz, što znači da 4G mrežu nećete moći koristiti u pojedinim ruralnim krajevima. O kojim konkretnim područjima se radi, nemamo informacija, jer ih operateri drže u najvećoj tajnosti.

Mi 4C donosi i USB-C utor za punjenje i povezivanje s drugim računalima, što je velika prednost u odnosu na dosadašnji micro USB, jer je praktičniji. Ipak, ostale njegove benifite, poput veće brzine prijenosa podataka, bit će moguće koristiti tek nakon što uređaj dobije nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow.

Softver i sučelje


Softverski temelj uređaja je Android 5.1 Lollipop, a povrh njega se nalazi tradicoinalna Xiaomijeva nadogradnja sučelja MIUI, i to u najnovijoj verziji 7. MIUI inače slovi za jedno od najbržih i najfluidnijih sučelja u Android svijetu, pa ni Mi 4C po tom pitanju nije izuzetak. Štoviše, Xiaomi se u novoj verziji MIUI-a ne bavi kozmetičkim izmjenama, već je poradio na poboljšavanju performansi, pa je tako ovo inače vrlo brzo sučelje sada postalo još brže.

U Xiaomiju tvrde da napredak u brzini i responzivnosti iznosi oko 30%, te da je istovremeno postignuta 10-postotna ušteda energije. Razlika u odnosu na prijašnje verzije se svakako primijeti. Aplikacije se otvaraju vidljivo brže, ali je teško govoriti o postotcima.

Za one koji ne znaju, MIUI je specifičan po tome što je inspiriran iOS-om i ne sadrži poseban izbornik s aplikacijama, već se one nalaze na početnom zaslonu. Ako vam se ova koncepcija sučelja ne sviđa, možete instalirati alternativni launcher, što će vratiti izbornik s aplikacijama, ali će npr. izbornik postavki ostati isti, jer je MIUI duboko integriran u Android.Bilo kako bilo, MIUI je po svojoj prirodi dosta prilagodljiv i nudi mnoge mogućnosti personalizacije, čak i više nego većina drugih Androida. Uz širok izbor tema, pozadinskih slika, widgeta i sl., MIUI nudi upravljanje gestama. Tako, primjerice možete jednostavno uključiti pretraživanje povlačenjem prsta po zaslonu od dna prema gore, i to iz bilo kojeg dijela sučelja.
Zanimljive su i tzv. Edge kontrole. Dvostruki dodir na bok uređaja tako ima funkciju “back” tipke, tj. vraća vas na prethodnu radnju. Na ovaj način možete i snimiti fotografiju, no za normalno korištenje ove funkcije ipak će trebati neko vrijeme privikavanja.

Ovdje još napomenimo da uz uobičajenu galeriju, imamo video player koji podržava velik broj formata i codeca, uključujući inače problematični AC3 audio codec.

Kamera


Xiaomi Mi 4C na poleđini donosi 13 MP kameru s dvotonskom LED bljeskalicom, što odgovara onoj na modelu Mi 4i. Isto tako dolazi s otprilike istim sučeljem. Primarni zaslon nudi samo mogućnost odabira fotografiranja ili snimanja videa, zamjenu kamere, upravljanje bljeskalicom, HDR i prečicu prema galeriji. Jednostavno i logično, no problem je što ako želite pokrenuti snimanje videa, to morate učiniti u dva koraka, iako su obje tipke prisutne na zaslonu. Dakle, najprije treba odabrati snimanje videa i tek onda započeti. Isto to je potrebno i za povratak na fotografiranje.U dodatne opcije i postavke se ulazi gestom, tj. povlačenjem prstom prema dolje, dok se prema gore pristupa filterima. Dodatne opcije nude uljepšavanje, snimanje ribljim okom, samookidač, panoramu, i dodavanje raznih efetaka. Tu je još i ulazak u ručni način, koji omogućuje podešavanje balansa bijele boje, način fokusiranja, vrijeme ekspozicije i ISO vrijednosti koja ide do 3200.

Kvaliteta fotografija je izvrsna s obzirom na cijenu uređaja. Na fotografije u idealnim uvjetima nemamo prigovora, baš kao i kod većine drugih uređaja, a pohvalno je to što ni pri lošijem osvjetljenju opća kvaliteta ne pada, uz zadržavanje visoke količine detalja. U takvim uvjetima dolazi do smanjene oštrine i laganog zamućenja ako uređaj ne držite čvrsto, ali količina šuma ostaje prihvatljiva. Dinamički rang je čak i veći nego što je to slučaj kod konkurentskih modela iz ovog cjenovnog razreda, a s HDR funkcijom postaje još bolji.

Bljeskalica je dovoljno jaka da osvijetli subjekt u potpunom mraku, ali tada očekujte produljeno vrijeme fokusiranja i okidanja. Ako ruku u tom trenutku ne držite čvrsto, doći će do vidljivih zamućenja.Fotografije u punojrezoluciji pogledajte ovdje.

[responsive_youtube vxOpagKb068]


Baterija


Xiaomi Mi 4C dolazi s baterijom kapaciteta 3040 mAh, što je za jedan 5-inčni uređaj izvrstan podatak. Zbog toga će ova baterija uređaju osigurati natprosječnu autonomiju, čemu pogoduje i normalna, dakle 1080p rezolucija zaslona, kao i njegova sama površina, jer preko 3000 mAh u pravilu nalazimo na uređajima većim od 5,5 inča.

Tako Xiaomi Mi 4C u nekakvim normalnim uvjetima umjerene potrošnje može izdržati i do dva dana, a onim malo zahtjevnijima će i uz intezivnije korištenje bez problema preživjeti od ujutro do kasno navečer.

Zanimljivo je da je Xiaomi u ovako relativno tanko kućište uspio ugurati bateriju ovolikog kapaciteta, a i da ukupna masa uređaja ostane na vrlo malih 132 grama.

Zaključak


IMG_5083

Xiaomi Mi 4C je treći model iz uspješne Mi 4 serije, ali smo vidjeli da se od prve dvojice razlikuje po hardverskoj konfiguraciji. Snapdragon 808 ovaj uređaj svrstava u sam vrh po performansama, što znači da je uređaj namijenjen i najzahtjevnijim korisnicima, uz opasku da bi oni s potrebom za pohranom veće količine podataka ipak trebali razmisliti o 32 GB modelu, jer je 9 GB, koliko je dostupno na 16-gigabajtnom, svakako ograničavajuće.
Jednostavan, ali opet atraktivan dizajn privući će različite profile kupaca, a izvrsna kamera će zadovoljiti ogromnu većinu.

U vrijeme kad se svaki miliampersat cijeni kao suho zlato, natprosječna autonomija će mnogima biti jedan od najvažnijih faktora, a kod ovog modela je dojam još upečatljiviji jer je kućište tanko i lagano kao kod onih s osjetno slabijom baterijom.

Na kraju, glavna prednost ovog uređaja je cijena. U Honorbuy webshopu košta 230 eura (16 GB verzija), a ako dodamo troškove dostave (dva dana), cijena se penje na 269 eura. Ovdje ne zaboravite dodati “mobhr” kupon kod, koji će vam cijenu umanjiti za 5 eura. Ovo znači da će konačna cijena po današnjem tečaju iznositi 1997,00 kuna, što je za uređaj s ovakvim hardverom, dizajnom i natprosječnom baterijom, razumno. Ukoliko se odlučite za 32 GB model, koji uspot dosnosi i 3 GB RAM-a, on će vas koštati 46 eura više, što ukupnu cijenu uređaja podiže za 350 kuna.