Xiaomi Mi 4C – Recenzija

Xiaomi Mi4 C Recenzija

Prošla je skoro godina dana otkad smo receznirali lanjski Xiaomijev top model Mi 4, da bi tijekom godine osvanuo u još dvije varijante, s različitom hardverom i još pokojim detaljem. U iščekivanju nasljednika koji bi trebao nositi naziv Mi 5, Xiaomi je u međuvremenu izbacio Mi4 i, a sada stiže nam model pod nazivom Xiaomi Mi 4C, pokretan Snapdragonom 808.

U ponudi su dvije varijante: prva s 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije i druga 3 GB/32 GB. Na našem testu nalazi se ova prva, koja je i cijenom povoljnija. Sa sobom donosi novi USB-C utor i podršku za brzo punjenje, bolju kameru i novo MIUI 7 sučelje. Sve o ovom uređaju i našim dojmovima s druženja s njim, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
138.1 x 69.6 x 7.8 mm

Masa
132 grama

Zaslon
5,0″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppi

SoC
Snapdragon 808

CPU
4x Cortex-A53 na 1.4 GHz i 2x Cortex-A57 na 1.8 GHz

RAM
2/3 GB

Interna memorija
16/32 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, IR, Miracast, FM radio

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat. 4

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
3080 mAh

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Atraktivno i kvalitetno kućište
Ograničena interna memorija u 16 GB modelu

Vrlo tanak i lagan za 5-inčni uređaj
Slabo osvjetljene kapacitivnih tipki

Brzo i fluidno sučelje
Nema utor za memorijske kartice

Izvrsna kamera

Natprosječna autonomija

Cijena

Dizajn, kućište i zaslon

Xiaomi Mi 4C dolazi u istom polikarbonatnom kućištu kao i model Mi 4i, a naš je primjerak stigao u bijeloj boji. Uređaj je jednostavno, ali istovremeno i atraktivno dizajniran, čemu najviše pridonosi kontrastna boja pozadine u odnosu na crni prednji dio zajedno sa zaslonom.

Iako je kućište plastično, izrađeno je kao integralno, što znači da se poklopac ne može odvojiti. Zbog toga je baterija ostala fiksirana unutar kućišta, a (micro) SIM kartice se umeću u ladicu koja se nalazi na lijevoj strani kućišta. Fizičke tipke su se smjestile na desnoj strani, 3,5 mm audio utor na vrhu kućišta, a USB-C za povezivanje s računalom i punjenje, na dnu. Straga se smjestila kamera s bljeskalicom i na dnu vanjski zvučnik.

Odnos zaslona i “mesa” sa strane je dobar, iako na tržištu možemo naći i bolje. Zato ovaj model po tom pitanju možemo svrstati u nekakav prosjek. U ruci leži odlično, za što su najviše zaslužni decentno zaobljeni rubovi koji ne ražu prste, ali uređaj zato nije izgubio četvrtastu formu. Isto tako će se bez problema smjestiti u bilo koji džep, a zahvaljujući maloj masi (132 grama), neće predstavljati opterećenje ni za džep košulje.

5-inčni zaslon je izrađen u LCD IPS tehnologiji s rezolucijom 1920 x 1080 točaka, što rezultira gustoćom od 441 ppi. Podataka o zaštiti zaslona Gorilla Glassom ili nekim drugim zaštitnim slojem nema.

Pozadinsko osvjetljenje je dobro, ali smo u ovom cjenovnom razredu iskusili i bolje, no problema s čitljivošću na danjem svjetlu nema. Prikaz boja je dosta realan, a zaslon se može pohvaliti i odličnim kontrastom, i jedan je od rijetkih IPS-ova s ovako vjernim prikazom crne.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke s relativno lošim pozadinskim osvjetljenjem, vidljivim u tamnijem ambijentu, dok se na danjem svjetlu uopće ne vide.

Hardver, performanse i povezivanje

Xiaomi Mi 4C pokretan je Snapdragonom 808, tj. istim procesorom kojeg nalazimo ispod poklopca LG-a G4 ili najnovijeg Nexusa 5X. Radi se o čipsetu sa šest jezgri, tj. s jednim setom od četiri Cortex-A53 i dvije Cortex-A57 jezgre. Za 808 možemo reći da je reducirani Snapdragon 810, kojemu su oduzete dvije jače jezgre. Performanse realno nisu smanjene, barem ne one oku vidljive, a procesor se ne pregrijava.

Procesor radi na big.LITTLE principu, što znači da se jače jezgre uključuju samo kad je to zaista potrebno, dakle za zahtjevnije zadatke, čime se postiže optimizacija u pogledu snage i potrošnje.

Za multitasking se brinu 2 GB RAM-a, odnosno 3 GB u modelu s 32 GB interne memorije. 2 GB će biti sasvim dovoljno za zahtjeve prosječnog i možda nešto zahtjevnijeg korisnika, dok će oni malo više zahtjevni sasvim sigurno potražiti jači model. Sve zahtjevnije igre koje smo pokrenuli, radile su besprijekorno, a isto vrijedi i za ostale aplikacije.

Screenshot_2015-11-07-17-42-18

Od 16 GB interne memorije, dostupno će vam biti oko 9 GB, a utora za memorijske kartice nema. Dakle, ako uređaj planirate napuniti multimedijskim sadržajem i tonom aplikacija, radije razmislite o 32 GB modelu.

Jačina zvuka u telefonskoj slušalici je zadovoljavajuća, što je slučaj i kod vanjskog zvučnika, koji ispušta čist zvuk, ali zbog smještaja na poleđini ukupan dojam je na manjoj razini nego što je to slučaj kod modela sa zvučnikom na dnu kućišta ili ako su postavljeni frontalno.

Uz sve uobičajene načine povezivanja Xiaomi Mi 4C sadrži infracrveni port, uz kojeg nudi MiRemote sustav za daljinsko upravljanje TV i srodnim uređajima. Tu je još i FM Radio, kao i Miracast protokol za prikazivanje sadržaja na drugim (većim) zaslonima.

Uređaj radi na 2G, 3G i 4G mrežama i podržava skoro sve frekvencije koje su u potrebni kod nas. Jedino nedostaje LTE na 800 MHz, što znači da 4G mrežu nećete moći koristiti u pojedinim ruralnim krajevima. O kojim konkretnim područjima se radi, nemamo informacija, jer ih operateri drže u najvećoj tajnosti.

Mi 4C donosi i USB-C utor za punjenje i povezivanje s drugim računalima, što je velika prednost u odnosu na dosadašnji micro USB, jer je praktičniji. Ipak, ostale njegove benifite, poput veće brzine prijenosa podataka, bit će moguće koristiti tek nakon što uređaj dobije nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow.

Softver i sučelje

Softverski temelj uređaja je Android 5.1 Lollipop, a povrh njega se nalazi tradicoinalna Xiaomijeva nadogradnja sučelja MIUI, i to u najnovijoj verziji 7. MIUI inače slovi za jedno od najbržih i najfluidnijih sučelja u Android svijetu, pa ni Mi 4C po tom pitanju nije izuzetak. Štoviše, Xiaomi se u novoj verziji MIUI-a ne bavi kozmetičkim izmjenama, već je poradio na poboljšavanju performansi, pa je tako ovo inače vrlo brzo sučelje sada postalo još brže.

U Xiaomiju tvrde da napredak u brzini i responzivnosti iznosi oko 30%, te da je istovremeno postignuta 10-postotna ušteda energije. Razlika u odnosu na prijašnje verzije se svakako primijeti. Aplikacije se otvaraju vidljivo brže, ali je teško govoriti o postotcima.

Za one koji ne znaju, MIUI je specifičan po tome što je inspiriran iOS-om i ne sadrži poseban izbornik s aplikacijama, već se one nalaze na početnom zaslonu. Ako vam se ova koncepcija sučelja ne sviđa, možete instalirati alternativni launcher, što će vratiti izbornik s aplikacijama, ali će npr. izbornik postavki ostati isti, jer je MIUI duboko integriran u Android.

Bilo kako bilo, MIUI je po svojoj prirodi dosta prilagodljiv i nudi mnoge mogućnosti personalizacije, čak i više nego većina drugih Androida. Uz širok izbor tema, pozadinskih slika, widgeta i sl., MIUI nudi upravljanje gestama. Tako, primjerice možete jednostavno uključiti pretraživanje povlačenjem prsta po zaslonu od dna prema gore, i to iz bilo kojeg dijela sučelja.
Zanimljive su i tzv. Edge kontrole. Dvostruki dodir na bok uređaja tako ima funkciju “back” tipke, tj. vraća vas na prethodnu radnju. Na ovaj način možete i snimiti fotografiju, no za normalno korištenje ove funkcije ipak će trebati neko vrijeme privikavanja.

Ovdje još napomenimo da uz uobičajenu galeriju, imamo video player koji podržava velik broj formata i codeca, uključujući inače problematični AC3 audio codec.

Kamera

Xiaomi Mi 4C na poleđini donosi 13 MP kameru s dvotonskom LED bljeskalicom, što odgovara onoj na modelu Mi 4i. Isto tako dolazi s otprilike istim sučeljem. Primarni zaslon nudi samo mogućnost odabira fotografiranja ili snimanja videa, zamjenu kamere, upravljanje bljeskalicom, HDR i prečicu prema galeriji. Jednostavno i logično, no problem je što ako želite pokrenuti snimanje videa, to morate učiniti u dva koraka, iako su obje tipke prisutne na zaslonu. Dakle, najprije treba odabrati snimanje videa i tek onda započeti. Isto to je potrebno i za povratak na fotografiranje.

U dodatne opcije i postavke se ulazi gestom, tj. povlačenjem prstom prema dolje, dok se prema gore pristupa filterima. Dodatne opcije nude uljepšavanje, snimanje ribljim okom, samookidač, panoramu, i dodavanje raznih efetaka. Tu je još i ulazak u ručni način, koji omogućuje podešavanje balansa bijele boje, način fokusiranja, vrijeme ekspozicije i ISO vrijednosti koja ide do 3200.

Kvaliteta fotografija je izvrsna s obzirom na cijenu uređaja. Na fotografije u idealnim uvjetima nemamo prigovora, baš kao i kod većine drugih uređaja, a pohvalno je to što ni pri lošijem osvjetljenju opća kvaliteta ne pada, uz zadržavanje visoke količine detalja. U takvim uvjetima dolazi do smanjene oštrine i laganog zamućenja ako uređaj ne držite čvrsto, ali količina šuma ostaje prihvatljiva. Dinamički rang je čak i veći nego što je to slučaj kod konkurentskih modela iz ovog cjenovnog razreda, a s HDR funkcijom postaje još bolji.

Bljeskalica je dovoljno jaka da osvijetli subjekt u potpunom mraku, ali tada očekujte produljeno vrijeme fokusiranja i okidanja. Ako ruku u tom trenutku ne držite čvrsto, doći će do vidljivih zamućenja.

Fotografije u punojrezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

Xiaomi Mi 4C dolazi s baterijom kapaciteta 3040 mAh, što je za jedan 5-inčni uređaj izvrstan podatak. Zbog toga će ova baterija uređaju osigurati natprosječnu autonomiju, čemu pogoduje i normalna, dakle 1080p rezolucija zaslona, kao i njegova sama površina, jer preko 3000 mAh u pravilu nalazimo na uređajima većim od 5,5 inča.

Tako Xiaomi Mi 4C u nekakvim normalnim uvjetima umjerene potrošnje može izdržati i do dva dana, a onim malo zahtjevnijima će i uz intezivnije korištenje bez problema preživjeti od ujutro do kasno navečer.

Zanimljivo je da je Xiaomi u ovako relativno tanko kućište uspio ugurati bateriju ovolikog kapaciteta, a i da ukupna masa uređaja ostane na vrlo malih 132 grama.

Zaključak

IMG_5083

Xiaomi Mi 4C je treći model iz uspješne Mi 4 serije, ali smo vidjeli da se od prve dvojice razlikuje po hardverskoj konfiguraciji. Snapdragon 808 ovaj uređaj svrstava u sam vrh po performansama, što znači da je uređaj namijenjen i najzahtjevnijim korisnicima, uz opasku da bi oni s potrebom za pohranom veće količine podataka ipak trebali razmisliti o 32 GB modelu, jer je 9 GB, koliko je dostupno na 16-gigabajtnom, svakako ograničavajuće.
Jednostavan, ali opet atraktivan dizajn privući će različite profile kupaca, a izvrsna kamera će zadovoljiti ogromnu većinu.

U vrijeme kad se svaki miliampersat cijeni kao suho zlato, natprosječna autonomija će mnogima biti jedan od najvažnijih faktora, a kod ovog modela je dojam još upečatljiviji jer je kućište tanko i lagano kao kod onih s osjetno slabijom baterijom.

Na kraju, glavna prednost ovog uređaja je cijena. U Honorbuy webshopu košta 230 eura (16 GB verzija), a ako dodamo troškove dostave (dva dana), cijena se penje na 269 eura. Ovdje ne zaboravite dodati “mobhr” kupon kod, koji će vam cijenu umanjiti za 5 eura. Ovo znači da će konačna cijena po današnjem tečaju iznositi 1997,00 kuna, što je za uređaj s ovakvim hardverom, dizajnom i natprosječnom baterijom, razumno. Ukoliko se odlučite za 32 GB model, koji uspot dosnosi i 3 GB RAM-a, on će vas koštati 46 eura više, što ukupnu cijenu uređaja podiže za 350 kuna.

 
      
 • raky_b

  natprosječnom baterijom!? meni se cini da oni dobrano lazu za kapacitet…

 • ElPrezidente

  Zna li se da li će dobiti nadogradnju na 6.0?

 • Hoće sigurno, ali ne znamo kad

 • golden-boy

  ej Kreso tvoje osobno misljenje
  doogee y100 pro ili doogee x5 pro
  slicni su oba i neznam koji je bolji
  znam da je off topic ali mnogo bi mi znacio odgovor

 • Na to pitanje ću kvalitetno moći odgovoriti tek kad nam X5 Pro stigne na test. Do tada možemo samo uspoređivati specifikacije.

 • golden-boy

  kad mozemo ocekivati recenziju modela x5 i x5 pro
  hoce li biti bar do Bozica
  ili imas da predlozis neki dobar jeftin i slicnih karakteristika

 • golden-boy

  i nisam nasao nigdje nijednu stranicu da mogu vrsiti usporedbu kineskih mobitela
  znas li ti slucajno i za jednu

 • Recenzija ce biti uskoro, nadam se. Sto se usporedbe tice, to je sad nemoguca misija jer kineskih brandova ima visestruko vise nego svih ostalih zajedno. Mozda se najbokje fokusirat na ove dostupne ma nasem trzistu i modele koje smo obradili. Evo recimo Xiaomi je jedan od najboljih “jeftinih” brandova. Ako hoces jos malo bolje, baci oko na Meizu ili Huawei.

 • golden-boy

  sacekat cu recenziju x5 pro da vidim
  jer meni osobno je puno dati 150 eura za nekog neprovjerenog kineza kad za te novce imam i brand mobitele
  od samsunga, sony, lg i slicno

  jedino ono sto mi je privlacno kod kineza je dobre karakteristike za malu cijenu
  a pod malu mislim ne preko 100 eura do 120 eura max
  bar ovdje kod nas u BiH kako se cjene krecu

 • Renja

  Naišao sam na video u kojem Mi 4c nema Play Store i još neke google aplikacije te se trebaju naknadno instalirati. Pretpostavljam da je to samo za uređaje za kinesko i indijsko tržište (tako nešto je spomenuto u videu), ali zanima me, ima li ovaj po defaultu google servise jer je iz EU skladišta i za EU tržište?
  Hvala!

 • Honorbuy ima eu skladiste i uredjaji dolaze s Play trgovinom.

 • Grga

  Ima, piše ti na njihovim stranicama… 😉

 • Max Katavic

  Krešo zanima me tvoje mišljenje Tele2fon v6,Microsoft Lumia 535 i Nokia Lumia 625?
  Nemogu se odlučiti ,a treba mi jedan od njih brzo.Unaprijed hvala na odgovoru.

 • Gizda

  Od navedenih Lumia 535 bi ti bila najbolji izbor.

 • Prije odabira bi trebalo razmislit o platformi, Android ili WP.

 • Max Katavic

  Koristim Android već 4 godine i navikao sam se na njega no i pomalo mi je dosadio pa mi na kraju svejedno.

 • Max Katavic

  Hvala Gida na odgovoru.

 • Mad Max

  U 2016. uci s mobitelom sa 9GB slobodnog prostora bez mogucnosti prosirenja ne znas da li je smijesno ili zalosno.

 • korbu

  meni dovoljno – plus 32 gb sd kartica za glazbu i to je to

 • lumo444

  Jedno pitanje/prijedlog za ekipu iz mob.hr-a. Zasto u svojim recenzijama ne date ocjene uredaja npr 4/5 ili 7.4/10?vjerujem da bi vasim vjernim citateljima bilo to isto prihvatljivo. Hvala

 • Renja

  Tek sad sam malo podrobnije pregledao sajtove. 🙂
  Hvala na odgovoru!

 • Marko – BiH

  Pa napisao ti je čovjek fino – BEZ mogućnosti proširenja … Dakle, ta sd kartica ti ne vrijedi u ovom slučaju ( jedino ako funkcionira USB – OTG )

 • brat_goran

  Odlican uredjaj, kupio bih ga samo iz postovanja prema xiaomiu, rade odlican posao, jedva cekam da nesto naprave i za wp misa mu.
  @golden boy, igras li ogame, ima na ogame forumu jedan isti nik i lik je totalni spamer, nadam se da nije ista osoba hh, pozzz

 • korbu

  svejedno dovoljno ako ne skidaš velike igre. za par kingovih igara i glazbu dovoljno

 • marko

  jako zanimljiv uređaj … normalno , verzija sa 32gb … da sad trebam mob uzeo bi baš njega …

 • kljaka

  Meni je 16GB sasvim dovoljno. Mape za navigaciju, par aplikacija, koja jednostavna igra za ubit vrijeme… i još mi ostane par giga za slike koje nikad neću napuniti.
  Uzeo sam Mi 4i i za moje potrebe mobitel je savršen. Ako davim po igrama baterija traje 1 dan, ako se ne igram traje 2 dana. Sve radi brzo i fluidno, prvo sam stavio Nova launcher jer MIUI 6 nije podržavao resize widgeta, otkako je došao MIUI 7 maknuo sam Novu. I još je sa MIUI 7 uveden doubletap to wake, tako da mobitel sad stvarno ima sve šta mi treba.
  I nakon 2 dana navikavanja MIUI mi je postao jako drag. Radi puno brže nego Nova, a ako dobro organiziraš dektope ni ne treba ti “ladica” s aplikacijama

 • Alan

  Mob je sjajan. Gledao sam i brojne recenzije na YT. “Fixna” baterija se moze lako i samostalno zamijeniti. No ipak jako smeta izostanak protektivnog zaslona (gorilla). Za mikro žrtvu u debljini i jasnoći zaslona izgubila se protekcija.

 • Nikoemo

  Pozdrav, imam mi4c jedno mjesec dana i poprilicno sam zadovoljan. Jedna stvar me dosta smeta a to je sto primjetim da se mobitel dosta cesto zagrije. Npr. sada dok pisem poruke i surfam na netu. Znaci, ne igram igrice vec tu i tamo koristim news aplikacije poput Flipboarda i surfam. Prijw sam imao Moto X 2014 i nikad se nije zagrijavao. Ima li veze sto je mobitel izrađen od plastike? Da li jos netko ima slicnih problema?

 • Grga

  Pozdrav,
  u slučaju da vidiš poruku, ima li mob hrvatski jezik?
  Unaprijed zahvaljujem

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]