Xiaomi na europskom tržištu ostvario ogroman rast prodaje smartfona i sada drži 19% tržištaOsvanuli su statistički podatci prodaje mobilnih uređaja u trećem godišnjem kvartalu za Europu. Uz apsolutnog pobjednika, Xiaomija, koji je na globalnom planu izbio na treće mjesto pretekavši Apple, Huawei se našao pod velikim povećalom. Kineski div je, usprkos američkim sankcijama, nastavio s prodajom na svjetskom tržištu, međutim brojke nisu bajne.

Zabrana korištenja Google servisa uzela je svoj danak, a podaci govore da je prodaja pala za 31%, no unatoč tome drži četvrto mjesto najprodavanijih mobilnih telefona u Europi.

Predstavnik Koreje, Samsung, uvjerljivo vodi s najviše prodanih mobilnih uređaja u Europi. Pripada mu visokih 34% europskog tržišta. Apple je zdržao svoje mjesto na samom vrhu najprodavanijih, širom Europe, pa i svijeta, iako su poklonici Jabuke za većinu modela morali dublje posegnuti u džep. Međutim, drugo mjesto s 19% udjela u europskom tržištu dijele sa sve popularnijim Xiaomijem. Ovaj apsolutni pobjednik, na europskom tržištu bilježi zapanjujući rast prodaje od 91%. Pristupačne cijene mobilnih uređaja uz izrazito dobre specifikacije su formula za uspjeh. Nadajmo se da njih neće sustići Trumpova kletva.

Jedno veliko iznenađenje je OPPO, koji se probio na peto mjesto ove ljestvice i bilježi apsolutno najveći rast u prodaji uređaja sa šokantnih 396% ove godine.

Veliki interes će izazvati rezultati sljedećeg kvartala gdje ćemo vidjeti hoće li Apple-u podići prodaju serija 12 ili će možda Xiaomi nastaviti rušiti rekorde sa svojim uređajima srednje klase koje će imati 5G povezivanje.