Xiaomi najavio dolazak smartfona sa 64 MP i 108 MP kamerama

Bitka s megapikselima zahuktala se ove godine kada su uređaji sa 48MP kamerama postali ‘mainstream’, a prema svemu sudeći, do kraja godine mogli bismo vidjeti prve smartfona sa 64 MP ili čak 108 MP kamerama.

Xiaomi, koji u svojoj ponudi već ima par modela sa 48MP kamerama, nastavio s teaserima skorog predstavljanja novog uređaja koji bi trebao koristiti Samsungov ISOCELL GW1 senzor od 64MP. Senzor je fizički velik 1/1.7″ uz veličinu pojedinog piksela od 0.8 mikrona. Nova kamera trebala bi se pojavit na nekom od nadolazećih modela iz Redmi Note serije.

Kako bi preduhitrio konkurenciju korak više, globalni dopredsjednik Xiaomija Manu Kumar Jain putem Twittera potvrdio je da tvrtka radi na uređaju s kamerom rezolucije 108MP. Samsung insajder Ice Universe na istoj društvenoj mreži otkrio je kako je proizvođač senzora Samsung, a Xiaomi je jedini partner koji će koristiti novi senzor u sljedećih par mjeseci. Uređaj na kojem bi svjetlo dana mogao ugledati ovaj senzor je Mi Mix 4, navodi Ice Universe.

Općenito vrijedi što je veći senzor, to kamera hvata više svjetla i samim time više detalja. Proizvođači smartfona spajaju više piksela u jedan “superpiksel” (eng. pixel binning), čime softverski postižu bolje fotografije, jer iako Xiaomijev senzor ima 64MP, njegova fizička veličina (1/1.7″) i dalje je jednaka 40MP senzoru Huaweija P30 Pro te i dalje znatno manja od 1/1.2″ senzora kakvog je imala Nokia 808 PureView.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT