Biznis Top teme

Xiaomi namjerava razviti vlastiti procesor. Koliko takav plan zapravo ima smisla?

Zanimljive informacije stižu iz izvora u industriji čipova. Nakon što je analitičarska kuća Counterpoint, pozivajući se na izvor na Weibu, objavila da Xiaomi namjerava razviti vlastiti procesor, stigla je i svojevrsna potvrda od strane izvršnog direktora MediaTeka.

On tvrdi da je Xiaomi započeo pregovore s ARM-om, kako bi dizajnirao vlastiti procesor temeljen na ARM arhitekturi, a koristio bi se u njegovim uređajima kao što su mobiteli i tableti, prenosi Gizmochina.

Xiaomi očito ima planove konkurirati najvećim imenima na ovom području, kao što su Qualcomm i spomenuti MediaTek, koji su trenutno glavni opskrbljivači većine proizvođača mobitela. Tu su još Samsung sa svojim Exynosom i Apple sa svojim procesorima za iPhone, no ostali se oslanjaju uglavnom na MediaTek i Qualcomm.

Za sada još nije poznato koja će kompanija fizički proizvesti procesore koje Xiaomi ima namjeru dizajnirati, a to bi svakako trebali biti TSMC i/ili Samsung, s obzirom da trenutno jedini raspolažu tehnologijom koja može osigurati proizvodnju najnaprednijih čipova. S druge strane, ukoliko Xiaomi radi na manje zahtjevnim procesorima, namijenjenih uređajima nižih cjenovnih razreda, u igri je i kineski SMIC kao najbrže rastući foundry za proizvodnju čipova.

Koliko stvaranje novog procesora „od nule“ ima smisla?

U ovoj priči treba podsjetiti da je i Oppo imao planove za razvijanje vlastitih procesora, no tijekom prošle godine je zbog nebrojenih izazova odustao.

Razvoj vlastitog procesora u mnogim aspektima ima smisla. Proizvođač uređaja tako lakše kontrolira proces proizvodnje, dugoročno smanjuje troškove poslovanja, a možda i najvažnije – stvara vlastiti eko-sustav.

Međutim, dizajn i razvoj procesora „od nule“ priličan je izazov. To smo vidjeli čak i u slučaju Applea, koji raspolaže s daleko većim resursima, a cijeli proces od prvih skica do gotovog proizvoda može potrajati godinama. U ovom trenutku, naravno, još uvijek nemamo dovoljno informacija koje su točno Xiaomijeve namjere, no ukoliko se zaista odluči na pokretanje ovog projekta, očekuju ga mnoge prepreke. Na primjeru Oppa smo vidjeli da to baš i nije išlo po planu, dok je Huaweijev HiSilicon odjel, koji je bio zadužen za razvoj Kirin procesora, zbog sankcija praktički nestao s pozornice.

Povezano: Post festum: Preseljenje proizvodnje čipova na Zapad sad je i službeno postalo labuđi pjev

U svijetu geopolitičkih trzavica, u kojem se sankcije uvode kao kazne za pogrešno parkiranje, prilično je riskantno upustiti se u ovakav projekt, koji zahtijeva ogromna ulaganja. Vidjeli smo da su Amerikanci laki na obaraču na bilo kakav spomen kineske industrije čipova, stoga je teško zamisliti da će ovakav razvoj događaja gledati skrštenih ruku. No, čak i da se trenutna geopolitička situacija u nekom razumnom roku promijeni, trebat će godine da ovakav projekt zaživi. Xiaomi vjerojatno igra na duge staze, što je inače svojstveno kineskim kompanijama, za razliku od zapadnih, koje oportunistički hrle za ad hoc profitom, pa zbog promišljenije strategije možda i uspije. Bilo kako bilo, nezahvalno je gatati kako će ova priča završiti, a Xiaomiju u svakom slučaju želimo sreću u novoj avanturi.