Xiaomi službeno: punjenje snage 200W će smanjiti kapacitet baterije za 20% tek nakon 800 ciklusa

Xiaomi je nedavno predstavio inovativnu tehnologiju brzog punjenja snage 200W, koja bateriju kapaciteta 4000 mAh od 0% do 100% može napuniti za nevjerojatnih osam minuta. Naravno, odmah se samo po sebi nametnulo pitanje koliko ta i takva brzina punjenja šteti bateriji samoj, odnosno koliko joj smanjuje životni vijek.

Zato je Xiaomi danas izdao slubeno priopćenje u kojem navodi da će baterija na nakon 800 ciklusa punjenja i pražnjenja izgubiti 20% kapaciteta.

Ako krenemo s pretpostavkom da bateriju punite jednom dnevno, to znači da će vam se kapacitet iste smanjiti za 20% nakon nešto više od dvije godine. Konkretan primjer je baterija kapaciteta 5000 mAh, kojoj će se nakon te dvije godine, odnosno 800 ciklusa punjenja i pražnjenja, kapacitet smanjiti na ekvivalent od 4000 mAh.

Prema navodima iz Xiaomija, kineske vlasti su za tamošnje tržište propisale regulaciju da baterija mora zadržati preko 60% kapaciteta nakon 400 ciklusa, pa je tako Xiaomi više nego zadovoljio kriterije.

Kako će se sve to odvijati u praksi, ostaje za vidjeti nakon što testiramo prvi takav uređaj i odradimo maraton test.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT