Xiaomi Yi Action camera – Recenzija

Xiaomi Action Yi Camera recenzija

Pored smartfona i tableta, kineski Xiaomi na tržištu nudi i druge gadgete, među kojima se nalazi MiBand, a od nedavno je u ponudi i Yi Action camera. Radi se o gadgetu namijenjenom snimanju aktivnosti na otvorenom prostoru i predstavlja jeftinu alternativu GoPro kamerama. Yi kameru smo na test dobili od webshopa Honorbuy, a u ovom tekstu pročitajte opis uređaja i naše dojmove.

Za ispravan rad, kameru je potrebno upariti s Android ili iOS uređajem na kojeg ćete instalirati odgovarajuću aplikaciju. Upute na kineskom jeziku neće biti od prevelike koristi, ali zato sadrže QR kod koji će vas, nakon što ga skenirate, odvesti na web stranicu s koje ćete preuzeti aplikaciju. Sama instalacija je prilično jednostavna, kao i spajanje putem WiFi-a preko kojeg kamera i smartfon komuniciraju. Možda će vas malo zbuniti to što je aplikacija polovično prevedena s kineskog na engleski, no sučelje je prilično jednostavno i praktički ne možete pogriješiti jer trebate pritisnuti smo jednu tipku koja se pojavljuje na zaslonu.

Jednom kad su uređaji povezani, na smartfonu možete uživo pratiti kadar kojeg projicira kamera i započeti s radom. I sama kamera posjeduje fizičku tipku za fotografiranje i snimanje, a zadanu postavku potrebno je odrediti u aplikaciji na smartfonu. Ovo možete promijeniti i pomoću tipke na prednjoj strani kamere, što može biti pomalo zbunjujuće. Kada tipku prvi put pritisnete, kamera se uključuje. Da je u tom trenutku uključen video način, znat ćete tako što lampica na stražnjoj strani svijetli, dok u slučaju foto načina, ne. Ako želite izmijeniti način rada, dovoljno je pritisnuti prednju tipku samo jednom. Okidanje ili početak snimanja odvija se pritiskom na tipku na vrhu kućišta. Tipka za uključivanje WiFi-a nalazi se na lijevom boku.

Kamera na svom kućištu sadrži i utor za microSD memorijsku karticu, bez koje snimanje i fotografiranje neće biti moguće. Tu je još microUSB utor za punjenje (ne i file transfer), a odmah pored njega se smjestio micro HDMI utor putem kojeg kameru možete spojiti s TV-om ili nekim drugim uređajem.

Sama kamera sadrži Sonyjev 16 MP senzor, a “riblje oko” leća pokriva kut od 155 stupnjeva. Video se snima u 1080p rezoluciji pri 30 ili 60 fps-a, u 720p rezoluciji i 120 fps-a, te u 480p i 240 fps-a, što omogućuje kreiranje usporenih snimki. Otvor blende iznosi f/2.8, što osigurava prosječnu kvalitetu u slabijim svjetlosnim uvjetima.

Softver nudi širok spektar mogućnosti kao što je biranje kvalitete, rezolucije, dodavanja oznake vremena, TV standarda (PAL, NTSC), mjerenje svjetla, podešavanje za uvjete u slabije osvijetljenom ambijentu, samookidač, automatske postavke za isključivanje pa čak i alarm za pronalaženje kamere ako ste ju zagubili. Bilo bi još bolje kamera sadrži i optičku stabilizaciju, no imajući u vidu cijenu, bilo kakvom prigovoru nema mjesta.

S obzirom da je leća kamere širokokutna, tj, daje efekt ribljeg oka, softver nudi ispravljanje, tj. “lens rectification”, kako bi snimljeni materijal ipak izgledao prirodnije, no u tom je slučaju pokriven nešto uži kut.

DCIM100MEDIA DCIM100MEDIA

[responsive_youtube Asf8YLrcX50]

Uz Yi Action kameru inače je moguće koristiti cijeli niz dodataka koji se prodaju posebno. Naš testni model je stigao sa selfie štapom, što nas nije previše oduševilo. S druge strane, moguće je koristiti npr. stalak, držač za kacigu, vodootpornu zaštitnu kutiju pa čak pojas za mačku.

Trajanje baterije će varirati ovisno o načinu snimanja. Primjerice, ako snimate u 1080p rezoluciji i s 30 fps-a, možete računati na nešto više od 90 minuta, dok će se u slučaju povećanja frekvencije (60 fps-a) vrijeme trajanja baterije skratiti za oko 20 do 25%.

Generalno, ovaj će vas uređaj u svakom slučaju zadovoljiti kvalitetom fotografija i snimljenog materijala, bilo da ste bavite ekstremnim sportovima ili ako povremeno želite eksperimentirati  s video nadzorom.

Cijena Yi Action kamere u Honorbuy webshopu iznosi 95 dolara, a u ponudi su bijela i zeleno-žuta boja kućišta. Na ovu cijenu treba dodati i 19 dolara troškova za dostavu u roku dva do pet dana na vašu kućnu adresu iz EU skladišta. Dakle, ukupna cijena iznosi 114 dolara, što po trenutnom tečaju odgovara protuvrijednosti od 800 kuna.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]