Zadnji Symbian uređaj će biti isporučen ovog ljeta

Financial Times danas prenosi kako će ovo ljeto Nokia isporučiti posljednji Symbian uređaj na tržište. Podsjetimo, Nokia je još prošle godine objavila kako je model 808 PureView posljednji uređaj temeljen na Symbianu, no isporuke ovog i još nekih drugih modela nastavile su se zbog potražnje uglavnom na azijskom tržištu.

Isporuka Windows Phone uređaja je u posljednjem kvartalu prošle godine pretekla isporuku Symbiana i mnogi su mislili da će prestanak isporuke uslijediti u prvom kvartalu ove godine. Ipak, Nokia je u tom razdoblju uspjela isporučiti oko 500.000 Symbian uređaja i prema Financial Timesu, prestanak proizvodnje bi se trebao dogoditi na ljeto.

U Nokiji komentiraju kako im je prestanak razvoja Symbiana omogućio da se fokusiraju na proizvodnju kvalitetnog hardvera, ali i razvoj softvera vezanog uz mape, fotografiju i glazbene servise.

Više o Symbian OS-u pročitajte u našem članku Uspon i pad Symbiana.

 
      
 • Zeljko

  Pomalo tužno da pionir mobilnih operacijskih sustava nestaje sa scene. RIP.

 • Dejan

  Ne znam kako da objasnim, ne volim Nokiu, a simbian mrzim naprosto, ali tako mi je zao sto ovo citam ljudi su bili bic i batina mobilnih telefona dug niz godina, jednostavno sam tuzno reagovao na vijest jso nzm sto…sta uradi losa politika firme, nisu predvidjeli sta dolazi i sta treba da rade

 • bajica

  Dejane, mislim da si naivan. onaj ko vodi Nokiu dobro zna što radi. biznis ima svoja pravila igre, velika riba jede malu. Nokia ne propada slučajno.

 • bajica

  još da dodam, 808ica je na putu. udomit ću je uskoro. a ona najjeftinija koje je ujedno i najprodavaniji mob svih vremena radi kao nova kod naše bake. dakle 808 će biti druga, ostali su bili ericssoni.

 • ovo su najjstarija djeca u kvartu koja su još na mojoj grbači

  umro sam al’sam živ

 • R.

  Nikada neću prežaliti nestanak Symbiana i stare Nokie prije WP-a.

 • MdN

  Šteta što je do toga došlo. Bilo je očekivano, ali svejedno nije lako ovo čitati… Držim se svoje N8 dok god bude radila, osim ako nekim čudom ne nabavim 808. Koliko god pratim mobitele nijedan drugi OS mi nije zanimljiv, niti mi toliko odgovara ni po funkcijama ni po dizajnu. Sa Symbianom sam kao kod kuće (hakiranje, modificiranje tema, aplikacije, forumi, community) a kamera je i dan-danas među boljima. Evo, u zadnjih par mjeseci sam dobio i 3-4 updatea i to za mobitel star tri godine, a support su obećali do 2016. Novih i updateanih aplikacija još uvijek ima, teme se i dalje rade (ali uskoro neće više biti novih na Storeu, Nokijina odluka…), pa za sada nije katastrofa. Uostalom, imam i stariji E51 na kojemu uredno rade i email i Opera Mini i ostalo, a čak i nove teme se tu i tamo pojave. Proći će još dosta vremena dok Symbian sazna da bi trebao biti “mrtav”. 🙂

 • Beks997

  Sjećam se onih prekrasnih vremena s N93i N95 N96 i onda je lagano s N97 sve počelo odlaziti u qurac. Nikad prežaliti neću symbian i staru nokiu koja je bila vrh vrhova no sada je sve propalo.

 • Beks997

  Sjećam se onih prekrasnih vremena s N93i N95 N96 i onda je lagano s N97 sve počelo odlaziti u qurac. Nikad prežaliti neću symbian i staru nokiu koja je bila vrh vrhova no sada je sve propalo.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]