Zadržite dah – stiže smartfon s čak 16 kamera

Kad su proizvođači počeli izbacivali mobitele s dvije ili tri kamere, publika je cijelu stvar generalno dočekala mirno i dostojanstveno, uz sporadične provokacije. No, nakon što je Samsung predstavio smartfon s četiri kamere, što su začinile i špekulacije o skorašnjem Nokijinom lansiranju modela s pet kamera na poleđini, počela je opća sprdačina.

Stizali su komentari tipa „ispod 10 ili 12 ne uzimam“, što su sasvim solidne brojke. Ali, kako poslovica kaže – budi oprezan što želiš, jer bi ti se želje mogle i ostvariti.

Da ni tucet kamera više ne bude dovoljno, pobrinuo se LG, koji je američkom patentnom zavodu prijavio patent smartfona s ni više ni manje nego njih 16. Da ovo nije šala, pokazuju skice patenta, iz kojih smo uspjeli zaključiti da bi svaka od ovih 16 leća trebala imati različite fokalne duljine i ostale karakteristike (senzore, otvore blende itd.), čime bi smartfon očito trebao postići neki trik kojeg još nismo vidjeli.

Druga ilustracija na patentnoj prijavi pokazuje kako bi korisnik sam prstom mogao odabirati koji dio kadra će ostati u fokusu, a koji će se dio zamutiti u bokeh stilu. Tu će vjerojatno biti još trikova kombiniranjem različitih kutova okidanja i ostalih parametara, a kako će cijela stvar na kraju izgledati, ostaje za vidjeti.

Naravno, ovdje se radi samo o patentu, što ne znači nužno da će ovakav uređaj uopće ugledati svjetlo dana, no s obzirom na započetu utrku u broju leća i senzora, ne bismo se uopće začudili da se to na kraju i dogodi.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT