Nokia Lumia 930 - Recenzija

Nokia Lumia 930

Od prvih Nokijinih uređaja temeljenih na Windows Phone operativnom sustavu prošlo je nešto manje od tri godine i u tom periodu smo mogli izravno pratiti napredak ove platforme. U međuvremenu su se na tržištu dogodile značajne promejne, kao npr. Microsoftova akvizicija Nokije koja je uslijedila nakon njenog strmoglavog pada za koji je dijelom zaslužan i sam Microsoft.

Za Windows Phone platformu se može reći da je nešto sporije napredovala ako ju uspredimo s dvije vodeće - iOS-om i Androidom, ali je s druge strane sama Nokia hardverski i dizajnom vrlo dobro pratila trenodve. Napokon, ovog proljeća su počeli stizati prvi uređaji temeljeni na Windows Phone 8.1 OS-u koji donosi dugo iščekivani notifikacijski centar i kakve-takve mogućnosti personalizacije sučelja.

Jedan od njih je i Nokia Lumia 930 koja nam na test stiže iz Vipneta i predstavlja izravnog nasljednika modela Lumia 925. Uz najnoviji Microsoftov OS, Lumia 930, među ostalim, donosi moćni Snapdragon 800 procesor, 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije i 20 MP PureView kameru. Što ova ljepotica ima za pokazati i kakav je dojam na nas ostavila, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 137 x 71 x 9,8  mm

Masa: 167 grama

Zaslon: 5,0″ AMOLED, 1920 x 1080, 441 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.2 GHz

RAM: 2 GB

Interna memorija: 32 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Windows Phone 8.1

Kamera: 20 MP/1080p, OIS, Oversampling

Prednja kamera: 1,2 MP/720p

Baterija: 2420 mAh

Ustupio: Vipnet

Prednosti


Dizajn i kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Vrhunski hardver i performanse

Izvrsna kamera

Nedostaci


Ne podržava Nokia Glance funkcionalnost

Nema izmjenjivu bateriju

Nema utor za memorijske kartice

Dizajn, kućište i rukovanje
Dobar dizajn Nokiji nikad nije bio stran pa ni Lumia 930 nije izuzetak. Mnogi Lumia modeli na neki način međusobno dijele dizajnerske smjernice, ali su opet međusobno dovoljno različiti, posebice skuplji modeli. Lumia 930 tako dolazi u kućištu izrazito četvrtastog oblika čija je osnova metalni kostur. Poleđina je izrađena iz plastike, ali to niti malo ne šteti inače izvrsnom dizajnu i eleganciji. Naš testni primjerak je stigao s poleđinom u kričavo zelenoj boji i moram prizanti da je to jedan od razloga zašto mi se ovaj uređaj sviđa. U ponudi je još i kričavo narančasta boja, a za one koji preferiraju umjerene tonove, Nokia je osigurala crnu i bijelu.

Zaslon s prednje strane je izvrsno uklopljen u cjelinu koju čini zajedno s okvirom i to na način da su rubovi zaslona blago zaobljeni. Ovo zapravo svjedoči o vrhunskoj preciznosti izrade, a istovremeno olakšava rukovanje jer je time ublažena oštrina metalnih rubova.

Sve fizičke tipke nalazimo na desnom boku uređaja, uključujući onu za uključivanje, dvodjelnu za podešavanje glasnoće i tipku za kameru. Utor za SIM karticu nalazi se vrhu uređaja zajedno s 3,5 mm audio utorom, dok je microUSB utor smješen na dnu.

Tipke na aluminijskom okviru djeluju vrlo kvalitetno, ali im je odignutost od površine nešto manja od očekivane uz nešto dulji hod, što će kod mnogih tražiti privikavanje. Ono što je dobro je mogućnost pokretanja aplikacije kamere duljim pritiskom na tipku za kameru čak i kad je zaslon zaključan.

Sve u svemu, Nokia Lumia 930 je jedan izuzetno dizajniran smartfon, a ukoliko ga nabavite s kućištem u jednoj od ponuđenih kričavih boja, bit ćete zapaženi i na većoj udaljenosti. Čvrstoća konstrukcije je na visokom nivou, što je i očekivano s obzirom da se radi o Nokiji, a ukupna ergonomija nešto manja zbog relativno oštrih metalnih rubova. Ovakva koncepcija kućišta uzrokovala je i nešto veću debljinu uređaja, koja iznosi 9,8 mm, što je osjetno više nego 8,5 mm na Lumiji 925.

Zaslon


Novost koju Nokia donosi u svoj portfolio su smartfoni s 5-inčnim zaslonom, čime se prilagođava trenudu nedavno nametnuom od strane Android tabora. Lumia 930 prvi je takav Nokijin uređaj višeg cjenovnog ranga kojeg je sada moguće izravno uspoređivati s Androidima iste klase.

Sukladno aktualnim trenodivma, zaslon dolazi u HD (1920 x 1080) rezoluciji, što rezultira gustoćom točaka od 441 ppi. Ovakvu gustoću na Androidima gledamo već neko vrijeme i vidjeli smo kako se nalazi debelo iznad tzv. retina granice od cca 320 ppi. To znači, da je pojedini piksel nemoguće izolirati golim okom, što je jedan od preduvjeta za vrhunski doživljaj prikaza na zaslonu.

Druga bitna stavka kod zaslona je AMOLED tehnologija izrade koju često viđamo na Samsungovim uređajima. Za razliku od LCD-a, nudi nešto drukčiji prikaz boja gdje su tamnije nijanse realnije prikazane, a kutovi vidljivosti praktički dovedeni do savršenstva.

Ne smijemo zaboraviti ni Gorilla Glass 3 sloj kao zaštitu protiv grebanja, a kao manu svakako treba spomenuti izostavljanje Nokia Glance funkcionalnosti koja je na mnogim dosadašnjim modelima omogućavala vidljivost sata i obavijesti dok je zaslon isključen. Razlog ovoj digresiji leži u inkompatibilnosti Nokia Glance sustava s novom zaslonskom tehnologijom, što je potvrđeno iz same kompanije. Također, neslužbeno se doznaje da Nokia, tj. Microsoft jednostavno nema kontrolu nad razvojem zaslonske tehnologije i inzistiranje na podršci Glance sustavu bi iziskivalo dodatne troškove.

Hardver i povezivanje


20140714_094400

Lumia 930 je, nakon Lumije 1520, druga Nokia s ugrađenim Snapdragonom 800 kao jednim od najboljih SoC-ova u mobilnom svijetu. Iako je Windows Phone kao operativni sustav izvrsno optimiziran i jednako dobro radi na slabijem hardveru nego npr. Android, svakome je drago imati rezervu snage. Unutar ovog procesora imamo četiri Krait 400 jezgre koje kucaju na taktu od 2,2 GHz, a za grafiku se brine Adreno 330 GPU.

Ovakva konfiguracija će dobro doći u zahtjevnijim igrama i drugim aplikacijama, kao i ugrađena 2 GB RAM-a. Treba reći da uređaj s ovakvim hardverom radi zaista besprijekorno i tu nema mjesta prigovorima.

Interna memorija sadrži 32 GB prostora, što je zaista minimum za ovakav tip uređaja. Bilo bi lijepo da je ugrađen utor za memorijske kartice, no to ovdje nije slučaj. Dakle, pripazite s količinom multimedisjkog sadržaja, jer nije podržan ni USB on-the-go protokol i ako previše fotografirate i snimate HD video, može se dogoditi da vam ponestane memorije.

Kad govorimo o povezivanju, možemo spomenuti uobičajene stavke kao što su WiFi, DLNA, GPS i Bluetooth, i NFC, ali ne i gore spomenuti USB on-the-go. Povezivanje s PC računalom preko USB porta je proteklo uredno, premda su Windowsi (8.1) kasnije u nekoliko navrata prijavili grešku s driverom te da ne prepoznaju priključeni hardver. Uslijedilo je ručno brisanje instaliranih drivera, resetiranje računala i Nokije, da bi nakon toga povezivanje ponovo bilo uspješno. S druge strane, Mac računalo nije prepoznalo Lumiju niti kao vanjski disk.

Ovdje treba spomenuti i Nokia Beamer aplikaciju koja omogućuje prikaz sadržaja zaslona na drugom uređaju. Na web pregledniku jednostavno upišete adresu http://beam.nokia.com, skenirate QR kod i na razlonu vašeg računala u trenutku vidite sadržaj zaslona vaše Lumije. Svaka nova promjena sadržaja vidljiva je nakon što uređaj zatresete.

Lumia 930 koristi nanoSIM standard, što znači da ćete svoju postojeću SIM karticu, bilo da se radi o micro ili mini SIM standardu, morati zamijeniti kod svog operatera.

Podržane su sve tri aktualne generacije mobilnih mreža. Najveća brzina prijenosa podataka u hrvatskim mrežama iznosi do 42 mbps na 3G infrastrukturi (HSPA+ DC) te 75 mbps u 4G (LTE), iako uređaj sam po sebi podržava i brzine do 150 mbps.

Kvaliteta razgovora i prijem signala ovdje nisu upitni. Jačina vanjskog zvučnika je vrlo dobra, premda smo za jedan top model očekivali i nešto veću.

Operativni sustav, sučelje, aplikacije...


wp_ss_20140526_0001 wp_ss_20140525_0021

wp_ss_20140525_0010 wp_ss_20140525_0011

wp_ss_20140526_0002 wp_ss_20140526_0003Nokia Lumia 930 jedan je od prvih modela koji stižu s Windows Phone 8.1 operativnim sustavom, koji donosi mnoge korisne novosti u ovu platformu. Nakon nekoliko godina tapkanja u mjestu, Microsoft je uvođenjem nekoliko ključnih noviteta ovaj OS napokon uspio učiniti poželjenim mnogo širem krugu kupaca.

Jedan od noviteta je toliko željenji notifikacijski centar kojeg već godinama koriste Android korisnici, a od prošle godine je prisutan i u Appelovom iOS-u. Sustav funkciora slično onom na Androidu, a u proširenom polju obavijesti do kojeg se dođe povlačenjem prstom prema dolje sadrži četiri proizvoljne prečice prema često korištenim postavkama.

Druga novost koju su korisnici tražili je personalizacija početnog zaslona. Pločice sada imaju mogućnost dodavanja pozadniske slike, čime je je sučelje postalo veselije. Naime, mnogi su ovom sučelju do sada pripisivali monotonost i to upravo zbog smanjenih mogućnosti personalizacije. Ovdje treba napomenuti da nemaju sve pločice mogućnost prikaza pozadinske slike, ali s obzirom da ih možete proizvoljno razmještati po zaslonu, već ćete složiti nekakav mozaik koji će vas zadovoljiti.

wp_ss_20140524_0001 wp_ss_20140524_0002 wp_ss_20140524_0003 wp_ss_20140525_0002 wp_ss_20140525_0006 wp_ss_20140525_0007

Treća novost je veća iskoristivost površine na početnom zaslonu i to na način da je sada moguće dodati i treći stupac pločica srednje veličine. Istina, ovo se moglo i na prethodnoj verziji OS-a, ali je ta mogućnost bila rezervirana za veće, 6-inčne zaslone modela Lumia 1320 i 1520. Naravno, pločice srednje veličine možete kombinirati s velikima i onim najmanjima te si na taj način stvoriti optimalan raspored.

Još jedna stavka koju su korisnici tražili i na novoj verziji OS-a ju napokon mogu koristiti je File manager, odnosno aplikacija za rad s datotekama. Aplikacija se zove jednostavno “Files” ili “Datoteke” i potrebno ju je instalirati iz Windows Phone trgovine. Nudi jednostavan i pregledan prikaz mapa i datoteka i razvrstava ih po vrsti.

O brzini sučelja ne treba trošiti riječi jer je jasno da Windows Phone glatko radi i na slabijem hardveru, no kao i kod modela 1520, moram reći da bi zahvaljujući vrhunskom procesoru sustav bio još brži da nema uobičajenih animacija sučelja.

Microsoft je s Windows Phone 8.1 verzijom općenito napravio dobar posao i ovaj OS sada napokon može parirati iOS-u i Androidu, pa ga sada napokon možemno preporučiti kao vrlo dobar. Naravno, tu su uz još neki sitniji nedostaci poput manjka određenih aplikacija, nerazmjera veličine sistemskih fontova ili poluupotrebljive hrvatske tipkovnice, ali vjerujemo da će se i na tome vremenom poraditi.

wp_ss_20140525_0002 wp_ss_20140525_0006 wp_ss_20140525_0007 wp_ss_20140525_0020 wp_ss_20140525_0022 wp_ss_20140525_0024

Ovdje treba spomenuti i nedostatak Google aplikacija. Iako ovo nije objektivna mana operativnog sustava, činjenica je koju ne možemo zanemariti. Naime, svi oni koji su navikli koristiti uobičajene Googleove aplikacije, ovdje će doživjeti svojevrstan šok. Ipak, Google mail normalno radi na standardnom e-mail klijentu, ali će vam vjerojatno nedostajati Gmail aplikacija, Dokumenti, Drive, Hangouts, Chrome itd. Naravno, za većinu ovih stavki postoje zamjenske aplikacije, no one su daleko od upotrebljivosti originalnih. S druge strane, budući da se radi o Microsoftovoj platformi, ovdje je možda logičnije koristiti Microsoftove aplikacije kao što su OneDrive, Office, Skype, OneNote isl.

Kao i na ostalim svojim modelima, Nokia je i u ovaj uređaj ugradila mnoge aplikacije iz vlastitog portfolia koje sustav čine potpunijim. Jedna od najvažnijih svakako je Here Drive navigacija koja je potpuno besplatna a moguće ju je koristiti i u izvanmrežnom načinu.

Tu su još i Here Mape i alati za rad s multimedijalnim sadržajima kao npr. Nokia Storyteller koji od niza fotografija izrađuje priču, te Creative studio za uređivanje fotografija i dodavanje raznih filtera i efekata. Što se tiče pregleda fotografija i videa, imamo uobičajenu Photos galeriju i video player, te aplikaciju za preslušavanje glazbe.

Za dokumente brine se nativna Office aplikacija koja nudi pregled, kreiranje i uređivanje Word, Excel i PowerPoint dokumenata te integraciju s OneDrive cloud servisom. Tu je i OneNote za uzimanje brzih zablješki, obavezni Skype i još mnogo toga.

Sukladno općem trendu koji diktira obavezno posjedovanje aplikacije za praćenje sportskih aktivnosti i brigu o zdravlju, Nokia Lumia 930 sadrži Health & Fitness aplikaciju koja je u principu ekvivalent mnogim sličnim aplikacijama drugih proizvođača.

Kamera


Kamera je kod svih smartfona visoke klase jedan od ključnih faktora, a kad je Noka u pitanju, većina će imati  posebna očekivanja. Tadicija proizvodnje visokokvalitetnih kamera s ugrađenim Zeiss lećama Nokiji osigurava visoko mjesto u usporedbi s istim karakteristikama drugih smartfona. Kao kruna svega, tu je i nova PureView tehnologija koja pomoću oversamplinga omogućuje kreiranje visokokvalitetnih fotografija manje rezolucije od one specificirane na senzoru.

wp_ss_20140525_0014

Tako na Lumiji 930 imamo 20 MP senzor koji u 4:3 omjeru proizvodi fotografije veličine 19 megapiksela, a u 16:9 omjeru, 16 megapiksela. Naravno, ovdje se radi o punoj rezoluciji, a u oba slučaja možete izabrati 5 MP rezoluciju koja koristi spomenuti oversampling. Podsjetimo, ova tehnologija od veće količine piksela odabire one najbolje i spaja ih u manje, što na kraju rezultira jednako dobrom kvalitetom uz smanjenu potrebu za prostorom za pohranu.

wp_ss_20140525_0019

Potrebno je istaknuti da se fokusiranje i okidanje odvija veoma brzo, a od pomoći će biti i fizička tipka za kameru. Iako uređaj sadrži osnovnu Windows Phone aplikaciju za kameru, najviše ćete vjerojatno korisiti onu Nokijinu. Iz Windows Phone trgovine moguće je instalirati i dodatne aplikacije, kao npr. Nokia Refocus i koristiti zajedno s osnovnom, unutar koje ponovo možete odabrat i Nokia kameru, Bing Vision, integriranu Vine aplikaciju i Twitter. Naravno, kamera omogućuje korištenje dodatnih aplikacija koje također možete skinuti iz Windows Phone trgovine, a spomenut ćemo Nokia Cinemagraph i Nokia Panoramu.

wp_ss_20140525_0018

Kad govoriomo o kameri, treba reći da Lumia 930 sadrži senzor veličine 1/2.5 inča, dok svaki pojedini piksel mjeri 1,12 µm, što odgovara veličini piksela u senzoru Lumije 1020. Ovo u praksi znači da će Lumia 930 postizati približno jednaku kvalitetu fotografija kao Lumia 1020, premda se s njom opet ne može izravno usporediti zbog realno manjeg broja piksela i prilagođenog oversampling algoritma. Usporedbe radi, Sony Zperia Z2 ima senzor veličine 1/2.3 inča, što je zanemarivo više, dok npr. senzor iPhonea 5s ima manji senzor veličine 1/3 inča.

Generalno, razlika u kvaliteti fotografija između ova dva modela nije velika, ali u uvjetima lošije osvijetljenosti Lumia 1020 još uvijek daje realno bolji rezultat zbog većeg otvora blende. Upravo zbog toga je na Lumiji 930 u mraku pametnije korisiti zaslonsku tipku za okidanje, jer u slučaju pritiskanja fizičke tipke riskirate povećano treskanje koje zbog kompenzacije produljenja ekspozicije rezultira nešto manjom oštrinom i većom dozom šuma.

S druge strane, dvostruka LED bljeskalica će zbog svoje jakosti biti od izuzetno velike pomoći pri snimanju u mraku.

Naravno, optička stabilizacija slike će biti od velike pomoći, što se najviše može primijetiti u kvaliteti snimljenog videa. Kod snimanja videa i audio sadržaja poseban naglasak je dan na sustav čak četiri mikrofona čija je svrha maksimalno smanjivanje šumova.

Primjeri fotografija (PureView)Primjer 1080p videaBaterija


Nokia Lumia 930 sadrži fiksiranu bateriju kapaciteta 2420 mAh koja ovom uređaju osigurava autonomiju od jednog punog dana. Više od toga moguće je postići jedino uz program štednje ili ručno odspajanje podatkovne veze koja je inače nužna za sinkronizaciju mailova, instant poruka i sl.

Zaključak


Sve do nedavno Lumia 1520 je bio najbolji Windows phone uređaj na tržištu, a sada prvo mjesto s njim dijeli Lumia 930 koja je ipak po definiciji smartfon i svojim “normalnim” dimenzijama će zainteresirati puno širi krug kupaca. Njenih 5 inča dijagonale zaslona sada izravno parira većini top modela iz Android tabora, a isto vrijedi i za pogonski stroj, tj, Snapdragon 800, koji trenutno predstavlja neku vrstu granice ispod koje se u top klasi ne ide.

S obzirom da je doživljaj dizajna individualna stvar, ovu kategoriju ne bi trebalo isticati kao prednost, ali ovdje si ipak dopuštam dozu subjektivnosti i reći ću da me isti jednostavno oduševio, što ne znači nužno da će se i vama svidjeti.

S objektivne strane trena istaknuti visoko kvalitenu izradu i metalni okvir koji ostavlja dojam čvrstoće i moći.

Za razliku od prijašnjih Windows Phone uređaja, posebice Nokijinih, čije su se prednosti isticale uglavnom u području kamere, kod Lumije 930 napokon možemo reći da imamo kompletan smartfon. Naime, Windows Phone OS je u 8.1 verziji napokon dobio mnoge stavke čiji ga je nedostatak do sada činio inferiornim u odnosu na iOS i Android.

Naravno, kamera je i dalje ono što Nokijine uređaje čini boljima od konkurencije, što ni ovdje nije izuzetak.

Cijena u slobodnoj prodaji varira od 4000 do 6000 kuna, ali u ponudi operatera uz sklapanje dvogodišnjeg ugovora može se nabaviti osjetno jeftinije. Cijene uređaja uz Vipnetove pretplatničke tarife možete pogledati ovdje.

Video osvrt