Zbogom BlackBerry, bilo je lijepo dok je trajalo…

blackberry-classic-kutija

Ono što su glasine prije par dana najavile, danas je službeno – BlackBerry prestaje s proizvodnjom mobiltela. Ova odluka zapravo nikoga ne iznenađuje, jer se BlackBerry već godinama koprca u blatu iz kojeg se nije mogao izvući. Udio BlackBerry operativnog sustava je još prošle godine pao na ispod 1%, nakon čega je kompanija lansirala par uređaja temeljenih na Androidu.

Nekad poznata i priznata kompanija RIM (Research in motion), kasnije preimenovana u BlackBerry, prestaje s biznisom koji ih je davno bio vinuo u nebesa. Vrhunac je doživjela u proteklom desetljeću, dakle između 2000. i 2010. godine, kada je vladala na tržištu smartfona namijenjenih poslovnim korisnicima. Svaka imalo ozbiljnija tvrtka je koristila njihove prepoznatljive uređaje s QWERTY tipkovnicom zajedno s odgovarajućim softverom (BIS i BES).

U to doba BlackBerry uređaji nisu imali ozbiljniju konkurenciju, no pojavom iPhonea i potom Androida, počeli su zaostajati. Kako je vrijeme prolazilo, sve je više njihovih poslovnih korisnika migriralo na nove platforme.

Odgovor je stigao 2013. godine, kada je BlackBerry lansirao novi operativni sustav BlackBerry 10, no istovremeno je mnogim korisnicima ukinuo mogućnosti korištenja BIS servisa, zbog kojih su u startu i kupovali njihove uređaje. Ovo je bio prijeloman trenutak za mnoge zaljubljenike u BlackBerry uređaje (uključujući autora ovog teksta), nakon čega je počelo lančano osipanje korisničke baze.

S obzirom na nedozrelost samog operativnog sustava, BlackBerry je u međuvremenu puno truda uložio u adaptaciju za Android aplikacije, no ni to nije bilo dovoljno da bi mobiliziralo kritičnu masu kupaca. Vidljiva je bila i orijentacija na masovno tržište, kojim su već bili zavladali Apple i Google, pa su mnogi analitičari predlagali povratak u strogo poslovno okruženje. No kako smo vidjeli, to se nije dogodilo.

Nakon gašenja hardverske dizvije, osnovno BlackBerryjevo poslovanje postaje softver. Ipak, najnovije vijesti iz Kine sugeriraju da će kompanija nastaviti prodavati uređaje pod svojim imenom, ali će oni biti proizvedeni od strane kineskih partnera, kao što je slučaj sa zadnjim modelom DTEK50, koji je zapravo samo rebrandirani TCL-ov Alcatel Idol 4.

 
      
 • Vlatko

  R.I.P.

 • Dado

  …baš šteta. Kao podmazani još uvijek mi rade Q10, Passport, Priv.

 • Mirza

  To se dešava kad prije svega izgubite korisnike i fanboyse koji su u velikom broju prelazili na Android i IOS. Da su pratili trend i priklonili se androidu opet bi propali jer bi im Apple sa svojim eko sistemom opet uzeo dobar dio kolača kad su u pitanju male tvrtke i velike korporacije koje kupuju uredjaje za svoje potrebe. Apple je taj koji ih je doslovno pregazio.

 • Gizda

  Bilo je neko istraživanje koje kaže da je kod 80% ljudi pri kupnji mobitela najvažnija stvar kamera, i tu je BB katastrofa. Na Passportu, koji je koštao kao i novi iPhone u to vrijeme, ako ne i više, kamera je užas. A bome nije ni taj BB10 OS nešto prilagođen današnjim zahtjevima. Ukratko, tražili su daleko previše para za ono što su nudili.

 • Robi

  Uffff.. kakva je to pila bila… BB 9000 😉

 • Ana Helušić

  Cijene su bile i više nego bezobrazne, makar su mi uvijek imali brutalan dizajn !

 • Legatus

  Šteta, ipak ostajemo na samo 2 OS-a, android i iOS. Symbian, megoo, windows phone, Firefox os, bb os – niti jedan od tih nije zaživio. Nekako mi se čini da je windows phone imao najviše šanse u jednom je trenutku držao 5% tržišta, šteta što je Microsoft odustao od utrke. Još jedino možda Samsung uspije izgurati tizen.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]