Zbogom BlackBerry, bilo je lijepo dok je trajalo...

blackberry-classic-kutija

Ono što su glasine prije par dana najavile, danas je službeno – BlackBerry prestaje s proizvodnjom mobiltela. Ova odluka zapravo nikoga ne iznenađuje, jer se BlackBerry već godinama koprca u blatu iz kojeg se nije mogao izvući. Udio BlackBerry operativnog sustava je još prošle godine pao na ispod 1%, nakon čega je kompanija lansirala par uređaja temeljenih na Androidu.

Nekad poznata i priznata kompanija RIM (Research in motion), kasnije preimenovana u BlackBerry, prestaje s biznisom koji ih je davno bio vinuo u nebesa. Vrhunac je doživjela u proteklom desetljeću, dakle između 2000. i 2010. godine, kada je vladala na tržištu smartfona namijenjenih poslovnim korisnicima. Svaka imalo ozbiljnija tvrtka je koristila njihove prepoznatljive uređaje s QWERTY tipkovnicom zajedno s odgovarajućim softverom (BIS i BES).

U to doba BlackBerry uređaji nisu imali ozbiljniju konkurenciju, no pojavom iPhonea i potom Androida, počeli su zaostajati. Kako je vrijeme prolazilo, sve je više njihovih poslovnih korisnika migriralo na nove platforme.

Odgovor je stigao 2013. godine, kada je BlackBerry lansirao novi operativni sustav BlackBerry 10, no istovremeno je mnogim korisnicima ukinuo mogućnosti korištenja BIS servisa, zbog kojih su u startu i kupovali njihove uređaje. Ovo je bio prijeloman trenutak za mnoge zaljubljenike u BlackBerry uređaje (uključujući autora ovog teksta), nakon čega je počelo lančano osipanje korisničke baze.

S obzirom na nedozrelost samog operativnog sustava, BlackBerry je u međuvremenu puno truda uložio u adaptaciju za Android aplikacije, no ni to nije bilo dovoljno da bi mobiliziralo kritičnu masu kupaca. Vidljiva je bila i orijentacija na masovno tržište, kojim su već bili zavladali Apple i Google, pa su mnogi analitičari predlagali povratak u strogo poslovno okruženje. No kako smo vidjeli, to se nije dogodilo.

Nakon gašenja hardverske dizvije, osnovno BlackBerryjevo poslovanje postaje softver. Ipak, najnovije vijesti iz Kine sugeriraju da će kompanija nastaviti prodavati uređaje pod svojim imenom, ali će oni biti proizvedeni od strane kineskih partnera, kao što je slučaj sa zadnjim modelom DTEK50, koji je zapravo samo rebrandirani TCL-ov Alcatel Idol 4.