Zbogom Galaxy Note! Bilo je časno živjeti s tobom...U startu moram napomenuti kako se ovaj tekst temelji na čistim špekulacijama. Samsung nije službeno potvrdio da će prestati proizvoditi Note seriju, ali ničim nije ni dao naslutiti suprotno.Vidjeli smo da se Unpacked event sprema za 11. kolovoza, ali sve dosadašnje glasine i curenja upućuju na to da će biti predstavljeni Galaxy Z Flip 3 i Galaxy Z Fold 3, zajedno s novim pametnim satovima.

O eventualnom Noteu 21, odnosno nasljedniku lanjskog Notea 20, nema niti jedne glasine ni curenja, a to je dovoljan dokaz da neće biti ni samog uređaja.

I što je sad razlog zbog kojeg Samsung odustaje od serije proizvoda koji su velikim dijelom zaslužni za njegovu današnju slavu. Nakon 10 godina, proslavljena Note serija očito ide u penziju, a vidljive razloge za to nemamo. Naravno, stvar tako izgleda iz kuta fanova, no možemo ih tražiti na više frontova.

Prema našem skromnom mišljenju, Note i S serija su postale previše slične. Osim osnovnim hardverom i kamerom, najnoviji Galaxy S21 Ultra je počeo sličiti na Note i po tome što je dobio podršku za S Pen. Ok, olovčicu nije dobio u kućištu, ali u Samsungu očito smatraju da ako ju netko baš želi, kupit će ju, kao i futrolu u kojoj će ju čuvati zajedno s uređajem. Nije baš utješno fanovima Note serije, ali eto, dobar izgovor zlata vrijedi.

Drugi razlog može biti globalna nestašica čipova. Vrlo je moguće da će i drugi proizvođači smanjiti broj modela upravo zahvaljujući ovoj situaciji, a u Samsungu očito smatraju da je Note serija postala višak, posebice zato jer će kupcima pokušati nametnuti 50% skuplji preklopni Z Fold 3. Koliko će fanova Note serije ovaj izazov prihvatiti, ostaje za vidjeti, a s obzirom da se radilo o ionako iznimno skupom uređaju, oni koji mogu izdvojiti 10.000 kuna, moći će valjda i 15.000, makar na rate. Ovako očito razmišljaju marketinški stručnjaci i vjerojatno su u pravu.

Treći mogući razlog zašto Note serija nestaje zapravo je banalan – previše modela. U Samsungu su očito izračunali da se jeftinijih modela proda daleko više nego skupih i da iz njih izvlače veći profit. Naravno, zbog količina i igre velikih brojki. Možda su u Samsungu shvatili da je bolje lansirati Galaxy S21 FE nego Note 21, jer će prvi zasigurno biti prodan u više primjeraka, a kapaciteti proizvodnje čipova definitivno će biti bolje iskorišteni.

Također, u situaciji kad imamo globalnu nestašicu čipova, smanjenje broja modela bi mogao uskoro postati imperativ i za druge proizvođače, ali i zbog još jednog razloga, a to je marketing. Manje modela – manji trošak za marketing, odnosno preusmjeravanje budžeta u proizvod koji će se prodavati u većim količinama i prije vratiti uloženo.

I tako nam Samsung Galaxy Note nakon 10 godina nestaje. Odlazi u ropotarnicu povijesti, a realno nije mu dokazana krivnja. Bio je dobar prijatelj i pratitelj, a sada stižu neka druga vremena. Koliko je ovaj Samsungov potez mudar, vrijeme će pokazati, a mi jedva čekamo isprobati novi Galaxy Fold 3, koji će po svemu sudeći popraviti i poboljšati doslovno svaki detalj s prethodne dvije generacije i savitljive zaslone napokon učiniti zaista upotrebljivima.