Zopo Speed 7 Plus – Recenzija

Zopo Speed 7 Plus recenzija

Nakon što smo se prošlog tjedna družili s novim Zopovim modelom Speed 7, sada nam je stigla i njegova Plus verzija. Od “običnog” se razlikuje uglavnom po veličini zaslona, jer dolazi s dijagonalom od 5,5 inča, ali zbog većih gabarita i jačom baterijom. Budući da nekih bitnijih razlika u odnosu na 5-inčni model nema, u ovom tekstu ćemo se fokusirati na razlike.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
153.6 x 76.5 x 8.6 mm

Masa
163 grama

Zaslon
5.5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppi

SoC
MediaTek MT6753

CPU
8x Cortex-A53 na taktu 1,3 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, FM radio

3G
UMTS 900/1900/2100 MHz

4G
LTE 800/1800/2600 MHz

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
3000 mAh

Cijena

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Jak hardver (3 GB RAM-a)
Zaštita zaslona riješena folijom

Izvrstan prikaz na 1080p zaslonu
Uniformirani set ikonica

Brzina sučelja iznad očekivanja

Izmjenjva baterija i podrška za microSD

Vrlo dobra kamera

Dizajn i rukovanje

Kao što se iz uvoda i specifikacija može zaključiti, Zopo Speed 7 Plus se od osnovnog modela ponajprije razlikuje dimenzijama. Radi se o 5,5-inčnom smartfonu, kojeg mnogi svrstavaju u kategoriju phableta, no budući da je se ovaj izraz koristi sve manje, nazvat ćemo ga jednostavno velikim smartfonom. U međuvremenu se velika većina kineskih kompanija fokusirala na proizvodnju upravo ove dvije kategorije smartfona, 5 i 5,5-inčnih, jer je iskustvo pokazalo da te dvije veličine najbolje prolaze na tržištu.

Krenimo redom. 5,5-inčni Zopo Speed 7 Plus je dizajnerski, ali i ergonomski jedan od najboljih smartfona ove veličine koje sam do sada imao u rukama. Ovo možda zvuči pomalo pretenciozno, no nakon nekoliko dana korištenja, sve sam više siguran. Iako je prilično izvjesno da su je Zopo ovaj dizajn “skinuo” od nekoga i možda malo doradio, njegov oblik u kombinaciji s izborom materijala i zaslonom, jednostavno daje dobitnu kombinaciju.

Iako se ne radi o premium materijalima, plastika se doima solidnom, a blago zaobljeni rubovi osiguravaju izvrsno ležanje u ruci usprkos povećim dimenzijama. Usporedimo li ga s npr. OnePlus 2, vidjet ćemo da je potonji nezgrapniji i manje ugodan za držanje u ruci. Slično je i s Noteom 4, a recimo iPhone 6 Plus je uz istu dijagonalu zaslona veći i s nepovoljnijim omjerom zaslona i “mesa”.

Digresija su tragovi prstiju koji ostaju na crnoj plastici, što na bijelom (5-inčnom) nije bio slučaj.

Zaslon

5,5-inčni zaslon na ovom modelu se ničim osim dimenzijama zapravo ne razlikuje od onog na 5-inčnom. Radi se o IPS tehnologiji s istom 1080p rezolucijom, koja na ovoj dijagonali donosi nešto manju gustoću točaka (400 ppi), pa će oni koji zaslone promatraju pod povećalom ili mikroskopom, zasigurno primijetiti razliku.

Preciznost i odaziv, kao i prikaz boja su na visokoj razini. Isto vrijedi za vidljivost na suncu koja je samo malo slabija nego kod i najskupljih uređaja, a nakon nekog vremena primijetit ćete da sadrži i zaštitnu foliju, koja očito služi umjesto Gorilla Glass sloja.

Hardver i performanse

Zopo Speed 7 Plus se po hardverskim specifikacijama ne razlikuje od svog manjeg brata i zato ne nudi oku vidljive razlike u performansama. MTK6753 procesor svoje zadaće odrađuje vrlo dobro, a radnoj memoriji od 3 GB će se veseliti i najveći sladokusci.

Screenshot_2015-10-11-16-39-13 Screenshot_2015-10-11-16-39-31 Screenshot_2015-10-11-16-39-35 Screenshot_2015-10-11-16-39-49

Kad su igre u pitanju, na 5,5-inčnom zaslonu mnogi će detalji bolje izgledati općenito nego na manjem, što je i logično, bez obzira na smanjenu gustoću točaka. Ukoliko vam je mobilni gaming jedan od prioriteta, tada svakako preporučamo da kupite veći model.

Interna memorija i ovdje iznosi 16 GB, a dostupno će vam biti oko 11 GB. Za sve ostalo tu je utor za memorijske kartice, što je prednost u odnosu na mnoge druge uređaje, uključujući i poneke top modele.

Ispod poklopca se nalaze dva utora za SIM kartice, micro SIM formata. Što se telefonije, prijema signala i načina povezivanja tiče, nikakvih prigovora nemamo, a svakako treba istaknuti da su podržane sve europske frekvencije 2G, 3G i 4G mreža koje se koriste i u Hrvatskoj. Prisutan je i USB OTG protokol, ali i FM radio.

Softver i sučelje

Softver se praktički ne razlikuje od onog na svojoj umanjenoj verziji Zopo Speed 7, pa stoga nema potrebe da sve ponovo opisujemo. Dakle, imamo isti Android 5.1 Lollipop, bez posebne nadogradnje sučelja, ali s posebno kreiranim ikonicama koje su uniformirane i dosta izmijenjene u odnosu na originalne. Ako vam smetaju, najbolje je da instalirate neki alternativni launcher.

Sučelje inače radi izuzetno brzo i fluidno, uostalom isto kao i na 5-inčnom modelu, a eventualna instalacija npr. Apex ili Nova launchera neće ga niti malo usporiti.

Zaključili smo da se sučelje ne razlikuje od onog na manjem bratu, ali ono što ćete svakako primijetiti je razlika u komoditetu, jer je na većem zaslonu lakše i ugodnije raditi, počevši od same tipkovnice koja je fizički veća, preko web preglednika koji će pokazivati veću površinu web stranica, pa sve do gledanja filmova, gdje vrijedi pravilo: što veće – to bolje.

Kamera

Zopo Speed 7 Plus sadrži istu 13 MP kameru, kao i njegov manji brat, a isto vrijedi i za prednju kameru koja ima senzor od 5 megapiksela. Ista stvar je i sa sučeljem kamere, kao i s opcijama, odnosno načinima snimanja i postavkama koje nudi.

Kvaliteta fotografija u odnosu na model Speed 7 Plus je praktički ista, ali sam uspio primijetiti da autofokus na ovom modelu malčice drukčije radi na kraćim udaljenostima. Naime, ako fotografirate iz neposredne blizine, moguća su manja zamućenja, što se donekle može izbjeći ručnim fokusiranjem dodirom.

Bljeskalica je dovoljno jaka za kvalitetne fotografije u mraku, ali ćete isto trebati pripaziti na mirno držanje ruke zbog produljenog fokusiranja u ovim uvjetima. Primjeri fotografija i videa slijede u nastavku.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjer 1080p videa:

[responsive_youtube A958VTB3InE]

Baterija

Pola inča veći zaslon nego na osnovnom modelu zahtijeva i veće kućište, a s obzirom da su ostale komponente potpuno iste, kako najbolje iskoristiti višak prostora? Naravno – većom i jačom baterijom. Tako smo dobili 3000 mAh kapaciteta, što osigurava malo veću autonomiju od one u 5-inčnom modelu. Pokušao sam simulirati isti scenarij korištenja kao na na njemu prošlog tjedna i rezultat je ipak nešto bolji. Tamo smo vidjeli da je indikator baterije u 21:00 pokazivao 14%, a u ovom modelu, nakon otprilike istog scenarija, 23%.

Zaključak

Zopo Speed 7 Plus je cijenom od 1999 kuna u hrvatskom Zopo-mobile webshopu za samo 100 kuna skuplji od 5-inčnog modela, što je zaista malo s obzirom da dobivate osjetno veću i pregledniju radnu površinu i barem malo veću autonomiju. Naravno, ovo se kao prednost podrazumijeva u slučaju da vam ne smetaju veći gabariti.

Bilo kako bilo, Zopo Speed 7 je uređaj za kojeg ne možemo reći da je jeftin, ali s obzirom na performanse i jak hardver koji nudi, još uvijek ga možemo svrstati u one s dobrim omjerom uloženog i dobivenog.

Kao takav, ovaj je uređaj namijenjen prvenstveno onima koji traže veći zaslon u kombinaciji s moćnim hardverom, ali za taj užitak ne žele izdvajati veće svote novca.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]