Android Recenzije

Zopo ZP580 - Recenzija

Zopo ZP580

Na osnovu dosadašnjih iskustava u testiranju Zopovih smartfona, došli smo do zaključka da se radi vjerojatno o najkvalitetnijim uređajima među niskobudžetnim Kinezima. Zopo ZP580 još je jedan model ovog proizvođača koji se nedavno pojavio na našem tržištu, a za razliku od dosadađnjih modela, koji su mahom bili veći i imali snažniji hardver, dolazi s nešto manjim zaslonom, slabijim komponentama i sukladno tome, manjom cijenom. Detalji o uređaju i dojmovi koji su se nakupili u proteklih tjedan dana korištenja, slijede u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 136 x 66 x 9 mm

Masa: 180 grama

SoC: MediaTek MT6572

CPU: 2x Cortex-A7 1,3 GHz

GPU: Mali-400MP

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB

Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, WiFi direct, GPS, Bluetooth

3G: HSPA+

4G: -

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/720p

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 1700 mAh

Cijena: 899,00 kn

Info: Hangar 18

Prednosti


Kvaliteta izrade

Dual SIM

Podržava 3G na 900 MHz

Cijena

Nedostaci


Mala količina RAM-a

Sučelje ponekad kasni s odazivom

Dizajn, kućište i zaslon
Budući da smo već navikli na veće uređaje, 4,5-inčni, poput Zopa ZP580 nam sada djeluju komapktno. Također, uređaj je nešto tanji od svoje starije braće i općenito djeluje elegantnije, čemu pridonosi i imitacija metalnog okvira na rubovima. Prednja površina je relativno dobro iskorištena. Pohvaliti moramo kapacitivne tipke koje su vidljive na danjem svjetlu, a imaju i solidno pozadinsko osvjetljenje. Naime, na mnogim sličnim uređajima jedna od ovih stavki nedostaje, što općenito otežava korištenje i zahtijeva dodatno vrijeme privikavanja.

Kao i kod ostalih Zopovih modela, kućište je vrlo kvalitetno izrađeno i ne ostavlja dojam da će ubrzo prošuškati.

Ono što nije za pohvalu je nešto veća masa. Naime, 180 grama za uređaj ovih dimenzija nije malo, ali opet neće previše utjecati na lakoću rukovanja.

Zaslon je izrađen u IPS tehnologji, što osigurava vrlo dobre kutove vidljivosti, a rezolucija od 960 x 540 točaka na 4,5 dijagonali rezultira gustoćom točaka od solidnih 244 ppi. Dakle, imamo kvalitetan zaslon s vrlo dobrim prikazom, a odaziv i preciznost su otprilike na razini cjenovnog razreda. Naime, kod skupljih uređaja ove dvije stavke su na još višem nivou, a ovdje će eventualno biti potrebno dodatnih par dana privikavanja.

Čitljivost na danjem svjetlu je također vrlo dobra, a što je još važnije, bolja nego na mnogim skupljim uređajima, no ukupan dojam u pravilu pokvare tragovi prstiju.

Hardver i povezivanje


Budući da Zopo ZP580 spada u niži cjenovni razred smartfona, adekvatno tome dolazi s nešto slabijim hardverom. Pokretački stroj je MediaTekov MT6572 procesor s dvije Cortex-A7 jezgre na taktu 1,3 GHz, a za grafiku je zadužen Mali-400Mp GPU. Količina RAM-a je minimalna - 512 MB, što će osigurati normalan rad osnovnih funkcija i aplikacija prilikom svakodnevnog korištenja, ali ne treba očekivati poseban doživljaj kod igranja zahtjevnijih igara. Primjerice, igre kao što je Temple Run 2 rade sasvim normalno, ali razne utrke i 3D pucačine zaboravite.

Interna memorija sadrži 4 GB prostora, a korisniku je dostupno oko 2,5 GB, od čega 1,25 otpada na primarnu i isto toliko na sekundarnu particiju.

Zopo ZP580 prima dvije SIM kartice od kojih je jedan mini, a druga micro SIM formata. Podržava spajanje na 2G i 3G mreže, a treba istaknuti da kod ove potonje podržava i rad na 900 MHz spektru, što će u izvjesnoj mjeri biti od koristi izvan urbanih cjelina, odnosno tamo gdje je takva insfrastruktura izgrađena. S WiFi-em, GPS-om i općenito radom bilo koje komponente uređaja, nismo imali problema.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-05-17-20-47-57 Screenshot_2014-05-17-20-48-04

Zopo ZP580 temeljen je na Androidu 4.2, bez posebne nadogradnje sučelja. Dakle, imamo praktički čisti AOSP Android, bez hrpe nepotrebnih aplikacija i dodataka koje inače nalazimo na mnogim drugim uređajima. Sučelje u principu radi glatko i bez zastajkivanja, ali se povremeno može pojaviti određeno kašnjenje u odazivu. Najprije sam pomislio da je to do zaslona, no ipak je vjeorjatnije da je do softvera. U nekim momentima sučelju jednostavno treba koji djelić sekunde više kako bi reagiralo. Bilo kako bilo, to ćete primijetiti jedino ako ste do sada koristili neki od skupljih uređaja s moćnijim hardverom, tako da je ovakva brzina reakcije u ovom cjenovnom razredu zapravo očekivana. S druge strane, kad uređaj jednom dobije, a trebao bi, nadogradnju na KitKat, ovo će sasvim sigurno biti riješeno s obzirom na činjenicu da je KitKat i dizajniran tako da hardverski slabijim uređajima osigura koliko-toliko bolje performanse.

Screenshot_2014-05-16-09-54-58 Screenshot_2014-05-17-20-48-13 Screenshot_2014-05-17-20-48-29 Screenshot_2014-05-17-20-49-05

Sučelju možemo prigovoriti to što je gornja petina početnih zaslona praktički neiskoristiva jer se tamo ne može dodavati sadržaj, ali sve aplikacije zato rade sasvim normalno i zauzmu zaslon u potpunosti.

Od aplikacija koje dolaze s uređajem, navedimo Documents To Go koji omogućuje kreiranje, pregledavanje i uređivanje Office dokumenata. Za gledanje filmova ili video isječaka imammo posebnu aplikaciju koja vrti prilično širok spektar codeca, a ako koji video zašteka, instalirajte neki alternativni.

Kamera


Zopo ZP580 dolazi s 5 MP kamerom straga i 2 MP sprijeda. Za razliku od mnogih uređaja iz ovog cjenovnog razreda, kamera je opremljena autofokusom i LED bljeskalicom. Istini za volju, spomenuta bljeskalica baš i nije previše jaka, ali je ipak tu i osigurat će kakvo-takvo fotografiranje u mraku.

Sučelje je poznato iz ostalih sličnih uređaja, relativno je jednostavno i nudi uobičajeno namještanje postavki i parametara kamere. Tu su i razni načini snimanja, kontinuirano snimanje (burst shot), samookidač, panorama i sl., a zahblajujući interpolaciji, moguće je dobiti i fotografije veličine 8 megapiksela.

Kvaliteta fotografija za ovaj cjenovni razred je i više nego dobra. Ako pogledate što u ovoj kategoriji možete dobiti od npr. Samsunga, Sonyja i LG-a, Zopo će vam osigurati ugodno iznenađenje. Na danjem svijetlu fotografije obiluju detaljima, dok će se u uvjetima lošije osvijetljenosti pojaviti očekivana zamućenja. U prostorijama s umjetnim osvjetljenjem moguć je pojačan odsjaj na područjima izora svijetla, a zrnatost je još uvijek na zadovoljavajućoj razini.

Problem je, naravno, snimanje u mraku, jer je bljeskalica ispodprosječne jakosti. Sad opet, kad u obzir uzmemo činjenicu da za ovaj iznos konkurencija rijetko uopće i ponudi bljeskalicu, ovakva kakva jest, bit će i sasvim dovoljna.

Što se videa tiče, on se snima u 720p rezoluciji i prema onome što iz priloženog možemo vidjeti, daleko je od kvalitete koju nude skuplji uređaji. Smanjenom broju detalja doprinosi i određeni stupanj kompresije, a to bi eventualno moglo biti ispravljeno u nekoj budućoj softverskoj nadogradnji.

Naravno, u ovom cjenovnom razredu nismo ni očekivali višu kvalitetu videa jer je ona kod mnogih konkurentskih uređaja još niža.
Baterija


Kapacitet baterije iznosi 1700 mah, što je uređaju ovih dimenzija i karakteristika očekivano. Prilično štedljiv procesor i relatvino mala rezolucija zaslona nisu veliki potrošači, tako da u uobičajenim uvjetima možete računati na jedan do dva dana autonomije. Sve opet ovisi o vašim navikama i načinu upotrebe, ali u usporedbi s većinom drugih uređaja na tržištu, možemo reći da se radi o natproječnoj autonimiji.

Zaključak


ZP580 trenutno je najmanji predstavnik Zopo obitelji na našem tržištu i svojom cijenom od 900 kuna svrstava se u najpristupačnije uređaje. Iako se ne može pohvaliti zavidnim hardverom ni performansama, za razliku od mnogih modela iz ovog cjenovnog razreda, ipak nudi općenito više. Već smo ranije utvrdili da je kamera, ta bolna točka kineskih smartfona iz 2013., napokon evoluirala, a taj trend nije zaobišao ni Zopo ZP580.

Njime će biti zadovoljni ponajprije oni kojima će ovo bit prvi smartfon, kao i oni koji nisu od prevelikih zahtijeva, ali ipak ne žele koristiti obične dummy telefone.

 
Advertisement