Zopo ZP999 – Recenzija

Hardver i povezivanje

Screenshot_2014-12-04-01-50-31 Screenshot_2014-12-04-01-50-40 Screenshot_2014-12-04-01-50-49 Screenshot_2014-12-04-01-50-54

Kao što ste iz uvoda i specifikacija mogli zaključiti, ZP999 je Zopov hardverski najjači model. Uz to što je pogonjen osmerojezgrenim procesorom, ZP999 sadrži i 3 GB RAM-a, što se još uvijek ne viđa tako često, čak ni u najvišem cjenovnom rangu. Dakle, imamo konfiguraciju koja jamči najbolje moguće performanse. Naravno, sam procesor nije izravno usporediv s najnovijom generacijom Qualcommovog Snapdragona i Samsungovog Exynosa, ali se po performansama od njih ne razlikuje bitno, barem ne po onima koje su vidljive golim okom.

Sve aplikacije, igre, kao i najteže web stranice, izvršavaju se i učitavaju bez poteškoća, dakle upravo onako kako smo od ovakvog hardvera i očekivali. Interna memorija iznosi 32 GB i to na jedinstvenoj particiji (Aleluja!). Slobodnog prostora za instalaciju i pohranu sadržaja na raspolaganju je oko 27 GB, a tu je i utor za memorijske kartice do 64 GB kapaciteta.

Ono što, pak, ne možemo pohvaliti je inače poznati MediaTekov problem sa spajanjem na 4G mreže. Već smo se na nekim prethodnim modelima mogli uvjeriti kako unatoč velikim naporima koje ulažu u konkuriranje Qualcommu i Samsungu, MediaTeku ne uspijeva proizvesti čipset koji bi besprijekorno funkcionirao s LTE infrastrukturom, barem kad su ove naše frekvencije posrijedi. Naime, Zopo ZP999, uz 2G i 3G, podržava i rad u 4G mrežama, ali je osjetljivost na signal prilično loša, pa se uređaj zapravo jako rijetko spaja na njih. U Splitu, koji je inače izvrsno pokriven s HT-ovim LTE signalom, uređaj je rijetko našao za shodno da se spoji na 4G, a kad bi se to i dogodilo, signal bi ubrzo potpuno nestao i uređaj bi se nakon nekog vremena spojio na EDGE (2G).

Dakle, iako su deklarativno podržane, na ovom uređaju nemojte puno očekivati 4G brzina i radije koristite 3G. U HSPA+ Dual carrier standardu su podržane brzine do 42 Mbps (10-20 Mbps u praksi), što u urbanim cjelinama u Hrvatskoj možete bez problema koristiti. Iz tog je razloga najmudrije da do eventualne nadogradnje softvera koja bi ovo trebala riješiti, u postavkama onemogućite 4G, i uređaj će bez problema raditi na 2G/3G mrežama.

Od ostalih načina povezivanja spomenimo da je uz uobičajeni WiFi, Bluetooth i A-GPS, podržan i USB on-the-go na kojeg možete spajati vanjske uređaje, prvenstveno USB memorije, ali će vam za to biti potreban adapter. Tu je i NFC, ali i MediaTekov HotKnot protokol za razmjenu sadržaja.

Softver i sučelje

Screenshot_2014-12-08-11-09-34 Screenshot_2014-12-08-11-09-41

Zopo ZP999 je temeljen na Androidu 4.4 KitKat bez posebne nadogradnje sučelja, dakle imamo praktički čisti AOSP, ali s nešto drukčijim setom ikonica koje su dobile četvrtastu podlogu zbog koje izgledaju uniformirano.

Malčice je prilagođena galerija fotografija, a dodane su određene aplikacije od kojih svakako treba izdvojiti Flash player koji radi unutar Internet preglednika (ne i Chromea).

Što se performansi tiče, već na prvi pogled je vidljivo da je uređaj brz i da je sučelje fluidno. Aplikacije se otvaraju praktički instantno, a velika količina RAM-a osigurava besprijekoran multitasking.

Za pregled video sadržaja postoji posebna aplikacija s podrškom za iznenađujuće širok spektar codeca i video formata (uključujući MKV i FLV), no s obzirom da uvijek možete naići na neke koji nisu podržani, kao npr. određeni DivX-i, morat ćete posegnuti u Play trgovinu po neki od alternatnivnih video playera.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT