Ekrani: LCD vs. AMOLED; RGB vs. PenTile

U ovom tekstu ćemo napraviti pregled osnovnih tehnologija izrade ekrana, opisat ćemo svaku od njih te navesti neke od prednosti, odnosno nedostataka iste.

Dvije osnovne tehnologije izrade, za koju je većina čitatelja čula su LCD i AMOLED. U nastavku slijedi prikaz i objašnjenje rada spomenutih tehnologija.

LCD

Liquid Crystal Display ili skraćeno – LCD je tehnologija ekrana koja svoju primjenu nalazi u brojnim uređajima, kao što su TV/monitori, satovi, kalkulatori itd. Svaki LCD panel je strukturiran od četiri sloja koji se nastavljaju jedan na drugi.

Oni su:

a) vanjski zaštitni sloj

b) polarizirajući sloj

c) sloj tekućeg kristala

d) sloj pozadinskog osvjetljenja

Vanjski sloj služi isključivo za zaštitu unutarnjih komponenti od oštećenja a izrađen je od plastike, odnosno u zadnje vrijeme jako popularnog Gorilla stakla.

Polarizirajući sloj, u slučaju transreflektirajućih (TFT) LCD ekrana je jednosmjerni filter koji omogućuje prolaz svjetlosti iz ekrana prema ljudskom oku, ali ne omogućuje obratni smjer svjetlosti, odnosno iz okoline u ekran. Ako je LCD izveden kao reflektirajući, tada polarizirajući sloj u ovom obliku ne postoji pa je rad ekrana dijelom moguć i pomoću ambijentalnog svjetla (bez dodatnog sloja pozadinskog osvjetljenja).

Sloj tekućeg kristala je zadužen za generiranje slike na LCD ekranima. Kroz ovaj sloj prolazi električna struja zbog koje se čestice tekućih kristala pomiču, mijenjaju oblik i samim time tvore formu koju želimo prikazati na ekranu. Kristali na ovaj način “gase” piksele koji se ne trebaju prikazivati, odnosno smanjuju i povećavaju osvjetljenje ostalih. Svjetlost koja prođe kroz ovaj sloj tada dolazi do RGB (crveni, zeleni i plavi) filtra i pomoću njega dodatno filtrira neutralno pozadinsko osvjetljenje i pretvara ga u svjetlost različitih valnih duljina koje naše oko interpretira kao boju. Tradicionalni LCD ekrani imaju jednak set podpiksela koji čine jedan piksel koji definira željenu boju. Miješanjem 3 podpiksela (crveni, zeleni, plavi) moguće je dobiti iznimno velik set boja (preko 16 milijuna). Za dobivanje bijele boje sva tri podpiksela svijetle maksimalnim intenzitetom, dok su za crnu sva tri ugašena.

Sloj pozadinskog osvjetljenja se sastoji od izvora svjetlosti. Današnji LCD ekrani uglavnom imaju LED izvor svjetla koji troši puno manje energije, ali i generira puno manje topline.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT