Huawei Ascend Y300: Recenzija

Sudeći po nazivu, Huawei Ascend Y300 je izravni nasljednik prošlogodišnjeg modela Y200 kojeg smo također recenzirali, no već prvim pogledom na specifikacije, vidljivo je da se radi o većem, hardverski jačem, a što je najvažnije, cijenom izuzetno pristupačnom modelu.

Huawei Ascend Y300 nam je prije nekih tjedan dana stigao iz T-mobilea, a dojmove o druženju s njim pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 124.5 x 63.8 x 11.2 mm

Masa: 130 grama

Zaslon: 4,0” IPS LCD 800 x 480 točaka, 236 ppi

SoC: Qualcomm MSM8225 Snapdragon

CPU: 2X Cortex-A5

GPU: Adreno 203

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,2 GB)

SIM: mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, Bluetooth, DLNA

3G: HSPA+ do 7,2 Mbps

4G: –

OS: Android 4.1 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/480p

Prednja kamera: VGA

Senzori: GPS, Akcelerometar, senzor blizine

FM Radio

Baterija: 1730 mAh

Prednosti

Zaslon

Izbor materijala

Cijena

Omjer uloženo/dobiveno

Nedostaci

Debljina

Procesor starije generacije

Radikalan zaokret u nadogradnji sučelja

Dizajn, kućište i zaslon

Huawei Ascend Y300 je klasično dizajniran uređaj s pravilnim i simetričnim linijama kućišta koje je izrađeno iz plastike, no ona kod ovog modela općenito ostavlja dobar dojam. Posebno je zanimljiva pozadina sa sitnom teksturom koja sprečava klizanje iz ruku i općenito osigurava ugodan hvat. Na gornjem dijelu poleđine smještena je kamera, LED bljeskalica i vanjski zvučnik. Konstrukcija djeluje prilično čvrsto i ostavlja dojam skupljeg uređaja, no da se ipak radi o modelu nižeg cjenovnog ranga govori jedino nešto veća debljina od 11,2 milimetra.

Fizička tipka za uključivanje te dvodijelna za podešavanje glasnoće kvalitetno su izvedene i dovoljno izdignute iznad površine kućišta kako bi bile lako dohvatljive. 3,5 mm audio utor nalazi se vrhu kućišta, a microUSB utor na lijevom boku. Prednjom stranom dominira zaslon, poviše njega telefonska slušalica i prednja kamera, a na donjem dijelu tri kapacitivne tipke čije pozadinsko osvjetljenje traje vrlo kratko.

4,0” Zaslon Huaweija Acend Y300 je izrađen u IPS LCD tehnologiji, s rezolucijom 800 x 480 točaka što mu daje gustoću od 233 ppi. Kutovi vidljivosti i prikaz boja su solidni i zadovoljavaju standarde daleko skupljih uređaja. Vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu je nešto lošija, no sadržaj je i dalje prilično čitljiv. Na preciznost i odaziv također nemamo prigovora i možemo zaključiti da je zaslon jedna od najboljih strana ovog uređaja.

Telefonija, povezivanje i pohrana

Prijem signala i kvaliteta telefonskog razgovora zadovoljavaju uobičajene kriterije, ali bi jačina zvuka u telefonskoj slušalici mogla biti i jača. Uređaj podržava rad na 2G i 3G mrežama s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 7,2 Mbps. Imamo još i uobičajeno WiFi povezivanje s WiFi Hotspot funkcijom, Bluetooth i DLNA za povezivanje s kompatibilnim monitorima i televizorima. Micro USB utor služi za spajanje s računalom putem MTP, PTP i Mass storage protokola, ali nije podržan USB on-the-go. Usput napomenimo kako je od deklarirana 4 GB interne memorije korisniku dostupno 2,2 GB, a ako vam je potreban dodatni prostor, uvijek možete umetnuti microSD memorijsku karticu do kapaciteta 32 GB.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Najprije želim izraziti zadovoljstvo činjenicom što novi uređaji sada dolaze s novijom verzijom Androida, premda i od ove (4.1) postoji novija. Ipak, razlike između 4.1 i 4.2 su zapravo minorne i ne bi trebalo stvarati tenzije oko nadogradnje. Tako su, čini se, zahvaljujući usporavanju štancanja novih verzija Androida, proizvođači ipak počeli hvatati korak s Googleom, što bi u konačnici trebalo smanjiti i frustracije kod samih korisnika.

Huawei Acend Y300 dolazi s Androidom 4,1 Jelly Bean i novom Huaweijevom nadogradnjom sučelja Emotion UI koja je sada prilično specifična. Naime, izostao je klasični izbornik s aplikacijama koje su sada sve zajedno već smještene na početnim zaslonima. Dakle, imamo situaciju sličnu onoj na iOS-u i nekim Android custom ROM-ovima. Početno stanje nudi i nekoliko widgeta, a dodatne uvijek možete dodatni klasičnim putem – dulji dodir na prazno mjesto i odabir mape s widgetima. Na isti način je moguće mijenjati pozadinske slike i teme te dodavati nove početne zaslone.

 

Ovakav pristup je pomalo neobičan i za Android eko-sustav čak i radikalan, ali u Huaweiju vjeruju kako će korisnicima olakšati i pojednostaviti korištenje. Osobno se ne slažem s ovom konstatacijom jer jednostavno ne želim imati sve aplikacije na početnim zaslonima. Istina, moguće ih je organizirati u mape, no to može stvoriti dodatnu zbrku, ali to je sada neka druga priča. Bilo kako bilo, ako ste dosad koristili neki drugi Android uređaj, vjerojatno će vam trebati neko vrijeme za privikavanje na novi koncept, a u suprotnom instalirajte neki od alternativnih launchera (Nova, Apex…)

Rad sustava i fluidnost sučelja su solidni, premda sam mišljenja da su alternativne animacije Emotion UI sučelja mogle biti i bolje izvedene. Pogonski stroj s dvojezgrenim procesorom će osigurati zadovoljavajuće performanse, no ne očekujte previše jer se ovdje zapravo radi o dvije Cortex-A5 jezgre koje sada već možemo smatrati zastarjelima. 512 MB RAM-a će također omogućiti pokretanje i uredan rad većeg broja aplikacija, ali bi neke „teže“ igre mogle zastajkivati.

Aplikacije i multimedija

Huawei Ascend Y300 dolazi s uobičajenim Android aplikacijama koje inače nalazimo na novim uređajima, a Huawei je dodao i neke vlastite. Treba napomenuti kako je ovaj uređaj brandiran od strane T-Mobilea i sukadno tome dolazi s dodatnim aplikacijama kao što je HotSpot, HotHot, Planet 9, MaxTV i Spremalica.

Za surfanje Internetom imamo standardni Android web preglednik i Google Chrome. Oba su preglednika prilično brza, iako će ta stavka najviše ovisiti o kvaliteti internetske veze. Android web preglednik ima funkciju automatske prilagodbe teksta zumiranoj razini web stranice i to dvostrukim dodirom, dok je kod Chromea potrebno prethodno definirati veličinu fonta.

Galerija fotografija je zapravo standardna Androdid galerija i nudi osnovne mogućnosti rasporeda i organizacije sadržaja uz jednostavno uređivanje i podjelu na društvenim mrežama i online servisima. Video isječci se također pokreću iz galerije, ali izostala je podrška za DivX i MKV fomrate. Dakle, ako na ovom uređaju želite gledati filmove u popularnim formatima, potražite neki alternativni player, kao npr. vPlayer.

Ovdje treba spomenuti i aplikaciju Glazba koja je donosi uobičajene mogućnosti razvrstavanja i reprodukcije glazbe, ali je vrlo lijepo dizajnirana i predstavlja pravo osvježenje u odnosu na konkurenciju.

E-mail klijent je prilagođen T-Mobile i T-com korisnicima te u startu nudi olakšano spajanje na HT-ove račune. Uz ovo, imamo uobičajene POP i IMAP protokole kao i MS Exchange.

Kamera

Huawei Ascend Y300 ima ugrađenu 5 MP kameru s LED bljeskalicom i funkcijom autofokusa. Sučelje je izmijenjeno u odnosu na ono viđeno kod drugih Androida, ali i dalje prilično jednostavno za korištenje. Ponuđeni su standardni načini snimanja s dodatkom raznih filtera, a tu je i mogućnost uzimanja panoramske snimke. Postavke omogućuju podešavanje trajanja ekspozicije, ISO osjetljivosti, načine scena, samookidanje s odbrojavanjem, geo označavanje te izbor između 5 MP, 3,2 MP, 0,8 MP i 0,3 MP veličine slike.

Kvaliteta snimljenih fotografija je iznad očekivanja s obzirom na cijenu uređaja. Vidljivo je da su pune detalja, čak i u slabijim uvjetima osvijetljenosti, no ponekad se zna dogoditi da kameri treba malo dulje vrijeme za fokusiranje, što se donekle rješava ručnim, tj. dodirnim fokusom. U nastavku pogledajte nekoliko primjeraka u različitim uvjetima osvijetljenosti.

Video kamera snima isječke u maksimalno 480p rezoluciji s 30 sličica u sekundi. Iako rezolucija nije HD, video sam po sebi je solidan i gledljiv, s ne prevelikim stupnjem kompresije (bitrate je oko 5 Mbps). Jedan takav primjer slijedi u nastavku.

Baterija

Huawei Ascend Y300 dolazi s baterijom kapaciteta 1730 mAh koja će osigurati jedan solidan radni dan autonomije. Nekih posebnih iznenađenja nema, dakle uređaj punite po noći i tijekom cijelog dana bi vam trebao osigurati normalan rad, čak i ako je stalno spojen na internet i sinkronizira nekoliko mailboxova ili nekih drugih aplikacija s push obavijestima.

Zaključak

Huawei Ascend Y300 je uređaj prosječnih dimenzija za Android svijet i hardvera koji bi se eventualno mogao smjestiti u niži srednji razred. Cijena od 898,00 kuna, koliko uređaj stoji u HT-ovoj ponudi na bonove, svakako je jedna od najnižih na tržištu i kao takva osigurava izvrstan omjer uloženog i dobivenog za HT-ove korisnike.

Zbog nešto starijih komponenti (Cortex-A5) ovaj uređaj možda neće zadovoljiti zahtjevnije korisnike, ali prosječne i one koji tek ulaze u svijet smartfona, svakako hoće. Doprinos tome dat će izvrstan zaslon i više nego dobra kamera.

Uređaj na testiranje ustupio: Hrvatski Telekom

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT