Huawei Honor 7 – Recenzija

Huawei Honor 7 recenzija

Honor 7 je službeno predstavljen još prošle godine, a na naše tržište stiže tek sada, no s obzirom na ono što ima za ponuditi, još uvijek je prilično atraktivan. U srednji cjenovni rang se smjestio zahvaljujući hardveru, ali i cijenom koja se na našem tržištu kreće između 2500 i 2800 kuna.

Honor je sada i poseban brand, jer na ovom modelu ne nalazimo Huaweijev logo. Jedna od njegovi glavnih karakteristika je metalno kućište, koje ga čini profinjenim i elegantnim, a primjerak koji nam je stigao u zlatnoj boji, upravo tako i izgleda.

Pored Kirina 935 kao pogonskog stroja, imamo 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (u testnom primjerku), 20 MP kameru i Android 5.0 kao temelj. Tu je još i 3100 mAh baterija i podrška za brzo punjenje. Sve detalje o ovom uređaju, kao i naše dojmove, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
143.2 x 71.9 x 8.5 mm

Masa
157 grama

Zaslon
5,2″ IPS LCD 1920 x 1080, 424 ppi

SoC
HiSilicon Kirin 935

CPU
4x Cortex-A53 1,5 GHz + 4x Cortex-A53 2,2 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
16/32/64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, FM radio, USB OTG

3G
HSPA+

4G
LTE Cat. 6

OS
Android 5.0 Lollipop/EMUI 3.1

Kamera
20 MP/1080p f/2.0

Prednja kamera
8 MP

Baterija
3100 mAh

Cijena
2500 – 2800 kuna (16 GB)

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade i atraktivan dizajn
Stara verzija Androida

Brzo i fluidno sučelje
Potrebno privikavanje na EMUI

Izvrstan čitač otisaka prstiju
Dugotrajno fokusiranje dok je uključena bljeskalica

Natprosječna autonomija
Video kamera ispod očekivanja

Brzo punjenje

Podržava microSD i USB OTG

Razumna cijena

Dizajn, kućište i zaslon

Huawei je vremenom izrastao u proizvođača smartfona koji su svake godine bivali sve bolji i bolji, a zadnjih godinu dana svjedočimo iznimno velikom poboljšanju na području dizajna i kvalitete izrade, pa ni Honor 7 nije izuzetak. Već na prvi pogled može se primijetiti onaj toliko željeni «premium» osjećaj, koji ga izdvaja iz gomile drugih.

Uređaj je dizajniran klasično. Ima simetričan četvrtasti oblik s metalnim rubom kao osnovom. Na tom rubu imamo fizičke tipke na desnoj strani, a na dnu microUSB utor i vanjski zvučnik. S lijeve strane nalazi se ladica za (nano) SIM karticu i microSD memorijsku karticu. Na vrhu nalazimo 3.5 mm audio utor i mikrofon za otklanjanje buke. Poleđina sadrži kameru i bljeskalicu, a ispod njih čitač otisaka prstiju.

Ispod zaslona ne nalazimo nikakve, pa čak ni kapacitivne tipke, jer se za upravljanje koriste softverske tipke na dnu zaslona.

Što se ležanja uređaja u ruci tiče, za svoje dimenzije Honor 7 djeluje zadovoljavajuće. U početku će vam oštri metalni rub malčice možda zasmetati, ali brzo ćete se priviknuti. Aluminijska pozadina, koja je zaslužna za onaj premium izgled, fino je brušena, ali i pomalo klizava, tako da će i s te strane trebati doza privikavanja, kako vam uređaj ne bi ispao iz ruku.

Huawei Honor 7 dolazi s 5,2-inčnim zaslonom 1080p rezolucije, čime je postignuta gustoća od visokih 424 ppi. Opći dojam je vrlo dobar. Boje su prilično realne, a na visokoj razini su kontrast i oštrina. Isto vrijedi i za kutove vidljivosti koji su dosta visoki, ali bi vidljivost, odnosno čitljivost na danjem svjetlu mogla biti i bolja. Prema specifikacijama proizvođača, zaslon sadrži i Gorilla Glass 3 zaštitni sloj, a testni primjerak je stigao s dodatnom folijom.

Čitač otisaka prstiju

Iako je nešto stariji od Mate 8, kojeg smo testirali nedavno, Honor 7 koristi otprilike isti čitač otisaka prstiju za kojeg smo već konstatirali da je izvrstan. Pod ovim podrazumijevam da je vrlo brz i u velikoj mjeri precizan. Zanimljivo je da je potrebno manje koraka kako bi se otisak definirao nego što je to slučaj kod drugih uređaja, a preciznost time nije dovedena u pitanje.

S obzirom da je smješten na poleđini, čitač ćete uglavnom dohvaćati kažiprstom, a iskustvo korištenja u ovih tjedan dana je pokazalo da radi izvrsno. Zaslon se otključava trenutno, dakle nije potrebno prethodno ga probuditi, već samo jedan jedini dodir.

Hardver, performanse i povezivanje

Honor 7 pokretan je HiSilicon Kirin 935 procesorom, kojeg Huawei izrađuje u vlastitim pogonima. Ovaj čipset pripada generaciji procesora prije najnovijeg Kirina 950, kojeg smo upoznali na modelu Huawei Mate 8, pa ga zato sada možemo svrstati u nekakvu srednju klasu, barem prema specifikacijama i benchmark testovima, a u stvarnom životu nije vidljivo slabiji od novijih. Digresija je grafički koprocesor Mali-T628 MP4, koji pripada starijoj gardi i ne može se izravno mjeriti s konkurencijom. Kod velike većine igara ovo se neće osjetiti, osim kod grafički najzahtjevnijih, što će primijetiti tek najzagriženiji gejmeri. 3 GB RAM-a inače sadrže i skuplji uređaji, čak i top modeli ponekih proizvođača, tako da u ovom modelu možete bezbrižno uživati u brzom i besprijekornom multitaskingu.

Screenshot_2016-04-27-07-00-40 Screenshot_2016-04-27-07-00-59

Ovakva konfiguracija će zadovoljiti i one s nešto većim prohtjevima kad su performanse u pitanju, kako u igrama, tako i u svim ostalim radnjama. Kvaliteta poziva je iznadprosječna, s prilično jakim zvučnikom slušalice i neupitnim prijemom signala. Opća kvaliteta zvuka je vrlo dobra, s isto tako vrlo dobrim vanjskim zvučnikom, no treba reći da na tržištu postoje i puno glasniji.

Kod povezivanja spomenimo da su podržani svi 3G i LTE standardi koji se koriste kod nas, kao i WiFi, koji ovdje podržava i DLNA protokol. Prisutan je i infracrveni port, no za njega nije instalirana aplikacija putem koje bi eventualno mogao biti upotrijebljen kao daljinski upravljač. Znači, ako vam je ovaj dodatak prijeko potreban, morat ćete se snalaziti. Uz uobičajeni A-GPS/GLONASS i Bluetooth 4.0, imamo NFC, USB on-the-go, a ne treba zanemariti ni FM radio.

Softver i sučelje

S obzirom da se radi o uređaju službeno predstavljenom još prošlog ljeta, nije neočekivano što je stigao s Androidom 5.0. Ono što smo ipak očekivali, je njegova nadogradnja barem na 5.1 verziji. U vrijeme kad nas tjedni dijele od službenog predstavljanja sljedeće generacije Androida (N), vlasnici ovog modela će iščekivati nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow, a službenih informacija o vremenskom okviru njenog dolaska za sada nema.

Povrh Androida, Huawei na svoje uređaje instalira EMUI nadogradnju sučelja, pa ni Honor 7 nije izuzetak. EMUI ovdje dolazi u svojoj 3.1 verziji i donosi mnoge dodatne mogućnosti, koje u osnovnoj verziji Androida ne postoje. Zaljubljenici u ovu nadogradnju sučelja, odnosno oni kojima se njen izgled sviđa, bit će zadovoljni, dok bi oni drugi mogli prigovoriti na bloatware, koji inače usporava sustav. Treba reći da nikakvo usporavanje nisam primijetio, jer sučelje radi izuzetno brzo i fluidno, jer je očito odlično optimizirano.

Intervencije u dizajn OS-a vidljive su na svakom koraku, a najočitija je ona s izbacivanjem posebnog izbornika s aplikacijama. Dakle, sve ikonice koje se nalaze na početnim zaslonima su zapravo aplikacije same i njihovo uklanjanje će ih deinstalirati. Ako vam se ova koncepcija sučelja ne sviđa, instalirajte neki od alternativnih launchera iz Play trgovine, koja će vam vratiti spomenuti izbornik.

EMUI karakterizira i visok stupanj mogućnosti personalizacije. Uz izmjenjivanje tema i pozadinskih slika, dodana je mogućnost jednostavnijeg upravljanja jednom rukom, kao i preslagivanje softverskih tipki na upravljačkoj traci. Tako možete mijenjati raspored tipki «natrag» i «multitasking», ali i postaviti dodatnu tipku za pozivanje panela s obavijestima. Tu su još i sistemske aplikacije za optimizaciju potrošnje baterije, čišćenje memorije i sl., kao i ona za blokiranje neželjenih poziva.

Malko su nezgodne uniformirane ikonice, a zadana tema ih još nudi u istom tonu zlatne boje, kako bi se uklopila u boju kućišta. Zanimljivo i lijepo rješenje, ali njegova upotrebljivost je upitna, budući da ionako jednoobrazne ikonice sada još više sliče jedna na drugu. Ukoliko vam se ovo ne sviđa, naravno, možete izabrati neku drugu temu.

Honor 7 nudi i mogućnost upravljanja pokretima, što smo već upoznali na mnogim drugim uređajima. Znači, možete prekinuti poziv tako da uređaj položite na ravnu površinu zaslonom prema dolje, nagnuti za premiještanije ikonica po zaslonu, protresti uređaj za njihovo preslagivanje itd. S obzirom na veličinu zaslona, tu je i mogućnost određivanja broja stupaca i redova ikonica po zaslonu (4 x 5, 5 x 4 i 5 x 5).

Na uređaju nalazimo i fino skrojenu galeriju fotografija, koja nudi uobičajene mogućnosti, kao i video player koji će uredno reproducirati filmove, osni ako u njima nisu korišteni nepodržani codeci. U tom slučaju ćete morati potražiti alternativnu aplikaciju u Play trgovini.

Kamera

Honor 7 dolazi kamerom koja sadrži Sonyjev IMX230 senzor od 20 megapiksela i 2.0 otvor blende. Za fokusiranje se brine phase detection autofokus, a za fotografiranje u mraku dvotonska LED bljeskalica. Treba istaknuti i to da je leća kamere zaštićena safirnim slojem, kako bi bila otpornija na oštećenja. Naime, modul kamere vidljivo strši iz ravnine kućišta, što ga izlaže opasnostima od polaganja na stol ili neku drugu površinu. Upravo zbog toga se nadamo da će spomenuti safirni slog odraditi svoj posao.

Screenshot_2016-05-01-16-06-11 Screenshot_2016-05-01-16-06-16 Screenshot_2016-05-01-16-06-38 Screenshot_2016-05-01-16-06-44

Sučelje kamere je slično onom na iPhoneu, ali i mnogim drugim uređajima koji su kopirali takav koncept. Dakle, izmjena načina rada kamere se ostvaruje gestom, tj. povlačenjem prsta po zaslonu, ali su za razliku od iPhonea, prisutne dodatne mogućnosti i podešavanja.

Ponuđeni su razni načini snimanja kao npr. panorama, time-lapse, dodavanje vodenog žiga, usporeno snimanje, HDR i sl., a tu je i Pro način koji omogućuje podešavanje svih ostalih parametara (ISO, brzina okidača, ekspozicija i način fokusiranja. U dodatnim postavkama možete podešavati rezoluciju, geolociranje, samookidač i sl.

Fokusiranje u idealnim uvjetima se odvija vrlo brzo zahvaljujući spomenutoj phase detection tehnologiji, ali ipak treba pripaziti na mirnoću ruke. Ovo se posebice osjeti ako snimate objekte u neposrednoj blizini, jer ponekad znaju ostati zamućene. Produljeno vrijeme fokusiranja osjeti se prilikom fotografiranja u mraku, i to nešto više nego što sam očekivao. Bljeskalica će tijekom fokusiranja nekoliko puta zasvijetliti, što će vas možda zbuniti, pa je zbog toga potrebno cijelo vrijeme mirno držati ruku.

Kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima je vrlo dobra i usporediva s onom koju pružaju najskuplji uređaji. Boje su realne, iako ponekad mogu biti pomalo zasićene. Dinamički raspon je vrlo također dobar, a povećanje šuma se događa tek pri osjetno slabijoj osvijetljenosti ambijenta.

Noćne snimke su solidne, iako sam od f/2.0 otvora blende očekivao malčice više. Možete ih posvijetliti povećanjem ISO vrijednosti, ali tada budite spremni i na veću količinu šuma. Bljeskalica je dovoljno jaka i osvijetlit će objekte na razumnim udaljenostima, ali kao što sam već rekao, fokusiranje u tom slučaju traje dulje nego što je uobičajeno.

Video se snima u najviše 1080p rezoluciji, no s obzirom na karakteristike senzora i procesora, očekivali smo i 4K, no te opcije nema. Kvaliteta videa je nešto ispod razine kvalitete fotografija. Količina detalja je definitivno mogla biti veća, video često djeluje isprekidano, a
vidljiv je i nedostatak optičke stabilizacije, koja bi znatno podigla opću kvalitetu.

Prednja 8 MP kamera također dolazi s bljeskalicom koja će omogućiti selfije u mraku, ali ne račuanjte na spektakularne rezultate.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Selfie: umjetno osvjetljenje i mrak s bljeskalicom:

 

Baterija i autonomija

Huawei Honor 7 donosi 3100 mAh bateriju, što je izvrsno za uređaj ovih dimenzija. Ako čak i nešto intenzivnije koristite uređaj, baterija vas tijekom dana neće iznevjeriti, a ako ste nešto štedljiviji, odnosno ako ste prosječan korisnik, tada vam se može produljiti i do maksimalno dva dana.

Zato autonomiju ovog uređaja možemo svrstati u natprosječnu, a dobro će doći i podatak o brzom punjenju. Koristeći se priloženim brzim punjačem, bateriju Honora 7 do 50% kapaciteta možete napuniti za pola sata, što je izvrstan rezultat.

Zaključak

Lansiranjem paralelnog Honor branda, Huawei očito ima namjeru proširiti paletu proizvoda, no tim potezom istovremeno i zbunjuje potencijalne kupce. Naime, primijetit ćete da se Honor 7 u osnovi ne razlikuje previše od modela P8, ali eto, dolazi u još boljem kućištu, ima jaču kameru i veću bateriju, te podršku za brzo punjenje.

Istina, trebat će vremena da se priviknete na fokusiranje kod ove kamere, ali je ukupan rezultat više nego dobar, barem kad su fotografije u pitanju, dok od videa ne treba puno očekivati. Ne treba zaboraviti ni izvrstan čitač otisaka prstiju, kojeg karakteriziraju preciznost i brzina.

Ono što će većina najviše cijeniti je autonomija, koju smo svrstali u natprosječnu, a neće biti razočarani ni oni kojima izgled i kvaliteta izrade stoje visoko na listi prioriteta.

Dakle, imamo model vrlo sličan lanjskom top top modelu, koji je malo zakasnio na naše tržište. Zato došao s mnogim poboljšanjima, u konačnici i po pristupačnoj i razumnoj cijeni, a performanse kojima raspolaže, neće razočarati ni zahtjevnije korisnike.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT