Huawei Mate 8 – Recenzija

Huawei Mate 8 - Recenzija

Mrcine od 6 inča nikad nisu bile namijenjene širokim narodnim masama. Današnji prosječan korisnik će najvjerojatnije odabrati smartfon veličine oko 5 inča, možda će se rastegnuti i do 5,5, a sve preko toga u pravilu zalazi u sferu velikih i mahom nezgrapnih uređaja. Ipak, postoji dio kupaca koji ne traže kompromise, već se u startu pripreme na činjenicu da će im za korištenje biti potrebne obje ruke, ali s druge strane dobiju ogroman zaslon na kojem sve izgleda bolje, od mailova, slika i filmova, preko tipkovnice i web sučelja, pa do igara.

Huawei je jedan od proizvođača koji je ovaj tržišni segment shvatio ozbiljno, pa je tako onima kojima je i 5,5-inčni zaslon mali, ponudio Mate seriju. Najnoviji takav primjerak je Mate 8, uređaj s dijagonalom zaslona od 6 inča, ali ako ga izravno usporedimo s konkurencijom, vidjet ćemo da i nije tako velik, dapače, jer je kraći od npr. iPhonea 6s Plus, koji nudi 5,5-inčni zaslon.

Huawei Mate 8 donosi najnoviji procesor razvijen unutar kuće, Kirin 950, 3, odnosno 4 GB RAM-a, ovisno o tome izaberete li 32 ili 64 GB model. Dolazi u izvrsno izrađenom metalnom kućištu, 16 MP kameru s optičkom stabilizacijom, čitač otisaka prstiju i 4000 mAh bateriju, s kojom je u startu u prednosti pred najljućom konkurencijom.

O svemu ovome detaljnije, kao i o našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
157,1 x 80,6 x 7,9 mm

Masa
185 grama

Zaslon
6,0″ IPS, 1080p, 368 ppi, Gorilla Glass 4

SoC
HiSilicon Kirin 950

CPU
4x Cortex-A72 2,3 GHz i 4x Cortex-A53 1,8 GHz

RAM
3/4 GB

Interna memorija
32/64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, NFC, FM radio

LED svjetlo za obavijesti
Da

4G
LTE Cat.6

OS
Android 6.0 Marshmallow

Kamera
16 MP/1080p, OIS, f/2.0, Dual LED

Prednja kamera
8 MP. f/2.4

Baterija
4000 mAh

Cijena
cca. 5000,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Metalno kućište vrhunske izrade
Kamera ispod očekivanja

Hardver i performanse
Ne snima 4K video

Brz i precizan čitač otisaka prstiju
Relativno tih vanjski zvučnik

Natprosječna autonomija

Brzo punjenje

Podržava memorijske kartice i USB OTG

Dizajn, kućište i rukovanje

Iako je i Mate 7 bio prilično kvalitetno sazdan smartfon, Mate 8 se od njega već na prvi pogled razlikuje izuzetno precizno brušenim rubovima, što u velikoj mjeri podiže atraktivnost. Fascinira i preciznost izrade, odnosno praktički nevidljivi prijelaz između zaslona i metalnog ruba kućišta, a nema ni klasičnog «rezanja» prstiju zbog oštrih rubova.

Odnos zaslona i mesa je izuzetno povoljan u korist zaslona, a ukupni dojam podižu i tanki rubovi sa strane. Kao što je u uvodu već rečeno, usprkos činjenici što donosi 6,0-inčni zaslon, Huawei Mate 8 je za milimetar kraći od 5,5-inčnog iPhonea 6s Plus, ali i 2,5 mm širi. Usprkos svemu, uspio je zadržati tankoću od 7,9 milimetara i masu od 185 grama, koliko ima i Nexus 6. Usporedbe radi, spomenuti veliki iPhone je težak 192 grama.

Fizičke tipke na desnoj strani kućišta vrlo su dobro izrađene, ali su na dodir za moj pojam mekane. Budući da sam navikao na malo tvrđe, često se znalo dogoditi da nehotično uključim zaslon i isključim ili resetiram uređaj. Na dnu kućišta nalazimo otvore za zvučnike, mada samo jedan od njih zaista skriva zvučnik, dok je drugi tu više radi ukrasa. Između njih se smjestio microUSB utor.

Na lijevom boku imamo ladicu za SIM, odnosno microSD memorijsku karticu. Naime, i ovdje imamo situaciju da možete koristiti ili dvije SIM kartice, ili samo jednu u kombinaciji s memorijskom. Iznad zaslona nalazimo prednju kameru i malu LED lampicu za obavijesti.
Na poleđini imamo klasičan raspored s modulom kamere, dvotonsku LED bljeskalicu, te čitač otisaka prstiju ispod kamere.

Kad smo kod čitača, recimo da je iznimno brz i precizan. Važno je reći kako zaslon uključuje i otključava trenutno, dakle ne morate najprije pritisnuti tipku za uključivanje, što ga dovodi na istu razinu s Appleovim Touch ID sustavom na iPhoneu. Istina, isto je moguće i na najnovijim Samsungovim perjanicama Galaxy S7 i S7 Edge, dakle otključati zaslon samo jednim dodirom, ali Huaweijev čitač to ipak odradi mrvicu brže.

Zaslon

Raskošni 6-inčni zaslon Huaweija Mate 8 izrađen je u IPS LCD tehnologiji. Rezolucija mu iznosi 1080p, što je pomalo neobično, s obzirom da konkurencija sada mahom donosi QHD rezoluciju i na manjim zaslonima. Jasno, 1080p je na ovoj dijagonali sasvim dovoljno, jer gustoća točaka iznosi visokih 368 ppi, dakle više od tzv. retina granice koja iznosi oko 320 ppi. Ova rezolucija je zapravo optimalna, jer nudi izvrstan i oštar prikaz sadržaja, a troši manje energije od QHD zaslona, što pozitivno utječe na autonomiju.

Kutovi vidljivosti su izvrsni, kontrast također, a opći prikaz boja prilično realan. Ovaj zaslon slobodno možemo svrstati među najbolje IPS zaslone na tržištu, ali ipak nije na razini najnovije generacije Super AMOLED-a, koji je već neko vrijeme posebna kategorija.

Hardver i performanse

Jedan od aduta Huaweija Mate 8 je novi HiSilicon Kirin 950 procesor. Kao što vam je vjerojatno već poznato, HiSilicon je Huaweijeva kćerinska kompanija zadužena za razvijanje čipseta. Kirin 950 je njihov najnoviji izdanak, i izrađen je u 16 nm tehnologiji. Sadrži jedan set od četiri Cortex-A72 i jedan od četiri Cortex-A53 jezgre. Prve četiri kucaju na taktu od 2,3 GHz, a druge na 1,8 GHz. Za grafiku se brine Mali-T880 MP4 GPU. Naš testni primjerak dolazi s 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije (dostupno oko 24 GB), a u ponudi postoji i verzija sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Screenshot_2016-03-13-12-44-16 Screenshot_2016-03-13-12-45-19

Screenshot_2016-03-10-09-51-11 Screenshot_2016-03-10-09-51-17

Vidljivo je da se radi o konfiguraciji namijenjenoj najzahtjevnijim korisnicima, koji ne pristaju ni na kakve kompromise. Procesor k’o od šale vrti najzahtjevnije igre, a sve ostale aplikacije izvršava munjevito. Ako gledamo po AnTuTu benchmark testu, uređaj postiže veći broj bodova od Samsungovog Exynosa 7420, dok Geekbench 3 daje još povoljnije rezultate i smješta ga puno bliže Exynosu 8890. Naravno, vidljivu razliku nemoguće je primijetiti u svakodnevnoj upotrebi.

Bilo kako bilo, Huawei si je ovim procesorom osigurao mjesto u društvu Qualcomma i Samsunga, koji trenutno vladaju Android tržištem u segmentu uređaja visoke klase.

Telefonski razgovor se odvijao uredno, s izvrsnim prijemom signala i vrlo dobrom općom kvalitetom zvuka unutar telefonske slušalice, no ipak ga ne možemo svrstati među najglasnije. Slično je i s vanjskim zvučnikom, koji se pokazao vrlo dobrim, ispušta čist zvuk bez treštanja, no glasnoća mu nije na razini koju bi trebao nuditi top model. S druge strane, opća kvaliteta zvuka je izvrsna, a to ćete osjetiti tek kad priključite slušalice.
Kod povezivanja recimo da uz sve uobičajene protokole, podržava NFC, USB OTG i FM radio.

Softver i sučelje

Screenshot_2016-03-10-09-51-43 Screenshot_2016-03-10-09-51-52 Screenshot_2016-03-10-09-51-59 Screenshot_2016-03-13-10-17-05

Huawei Mate 8 kao temelj koristi Android 6.0 Marshmallow, a povrh njega vlastitu nadogradnju sučelja Emotion UI, odnosno skraćeno EMUI. Glavna karakteristika ovog sučelja je to što nema poseban izbornik s aplikacijama. Ovome se ne treba čuditi jer smo vidjeli da postaje trend i izvan Kine. Naravno, instalacija alternativnog launchera vas vraća u stare dane, kad je ovaj izbornik postojao, a odnijet će vam i normalne ikonice. Naime, ove dolaze s nekakvom podlogom, što ih čini jednoobraznima pa ih je teže razlikovati.

EMUI je inače vrlo duboko integriran u Android. Izmjene su vidljive na svakom koraku, ali za upravljanje ipak koristi Googleovu koncepciju softverskih tipki na dnu zaslona. Naravno, one smanjuju radnu površinu, ali na dijagonali od 6 inča to je jedva primjetno. Multitasking izbornik prikazuje cijelu sliku aplikacije, slično kao na iOS-u, što će olakšati prepoznavanje jedne do dviju, ali će za ostale trebati dulje tražiti.

Izmijenjen je i izbornik s postavkama. Neke stvari su ispremještane, ali nakon kraćeg istraživanja sam se snašao. S druge strane, sustav nudi široke mogućnosti personalizacije, što uključuje čak i centar obavijesti i statusne trake. Tako možete jednostavno kontrolirati koja aplikacija ima pristup internetskoj vezi i sl.

Tu je i dosta napredan «ne uznemiravaj» način, jednostavno upravljanje aplikacijama, te softver za čišćenje, odnosno oslobađanje radne memorije. Tu su još i razne teme, standardni i dodatni widgeti, te uobičajeni set osnovnih aplikacija.

Zaključani zaslon ima skriveni izbornik kojemu pristupate povlačenjem prsta od dna prema sredini. Sadrži prečice prema upravljanju glazbom, kalkulatoru, postavkama, kameri, svjetiljci i još nekim aplikacijama.

Huawei je u ovaj uređaj ugradio posebnu podršku za upravljanje jednom rukom. Jednostavnom gestom slijeva nadesno pređete preko navigacijske trake i cijeli sadržaj zaslona će se smanjiti i premjestiti u kut. Potrebno je napomenuti da je ovo izvedeno prilično dobro, i to dosta bolje od Samsungovog načina na Note seriji, koji je manje precizan i često se aktivira slučajno.

Kad smo kod navigacijske trake, spomenimo da je pozicije tipki moguće konfigurirati, tj. mijenjati im pozicije. Postoji i posebna plutajuća tipka za brzi pristup, i možete ju postaviti na rub bilo kojeg dijela zaslona i tamo ju pretvoriti u navigacijske tipke.
Dosta zgodno s obzirom na veličinu zaslona, naime u mnogim situacijama će vam skratiti kretnje prstima, ali na nju se isto treba privikavati. Zbog opsesivno-kompulzivnog poremećaja, osobno ne volim vidjeti plutajuće tipke po zaslonu, što ne znači da vama neće biti od koristi. Tu je još i cijeli niz sada već uobičajenih načina upravljanja pokretima i gestama, što također može biti od koristi kad se na njih jednom priviknete.

 

Tu je i Huaweijev multi-window sustav za istovremeno korištenje dviju aplikacija, što na ovako velikom zaslonu ima smisla. Aktivira se duljim držanjem multitasking tipke, nakon čega možete dodavati željene aplikacije. Odnos veličine prozora se može mijenjati, ali je količina podržanih aplikacija prilično ograničena. Problem je kao i kod Samsungovih uređaja – nedostatak podrške na razini operativnog sustava, što će, prema Googleovim najavama, biti riješeno sa sljedećom verzijom Androida.

EMUI sadrži i vlastitu galeriju, kao i posebnu aplikaciju za pokretanje video sadržaja. Tu je i aplikacija za menadžment na jednom mjestu sadrži optimizaciju memorije upravljanje podatkovnim prometom, statistiku o bateriji, upravljanje obavijestima, povezanim monitorom i zaključanim aplikacijama.

Ono što većinu najviše zanima vjerojatno je fluidnost sustava i brzina rada, s obzirom da je integracija EMUI sučelja dosta duboka. Što se toga tiče, nema brige. Sustav je vrlo dobro optimiziran i radi glatko, što možete vidjeti i u video recenziji ispod teksta.

Kamera

Huawei Mate 8 dolazi s kamerom koja sadrži Sonyjev IMX298 16 MP senzor, a veličina mu iznosi 1,2/8 inča. Otvor blende je f/2.0, a tu je i phase detection autofokus. Ovaj senzor u punoj rezoluciji proizvodi fotografije s 4:3 odnosom stranica, a ukoliko želite 16:9, morat ćete se spustiti na 12 megapiksela. Za snimanje u mraku brine se dvotonska LED bljeskalica.

Sučelje kamere obiluje opcijama, iako na prvi pogled dosta nalikuje onom na iOS-u. Velika bijela tipka za okidanje gestom se pretvara u crvenu za snimanje videa, a istim načinom se pristupa i ostalim načinima snimanja, kao što su ubrzano snimanje i posebni efekti.

Oko glavne tipke za okidanje i snimanje imamo prečicu prema galeriji i odabir filtera. Na suprotnoj strani nalazi se tipka za upravljanje bljeskalicom, uključivanje prednje kamere i otvaranje opcija. Tu možete uključiti HDR, vodeni žig, noćno snimanje, opcije fokusiranja, panoramu, usporeno snimanje i ručni način koji se ovdje naziva Pro. U ovom načinu možete podešavati ISO vrijednost (do 1600), podesiti mjerenje svjetla, brzinu okidača, podesiti kompenzaciju ekspozicije i balans bijele boje. Dodatne postavke omogućuju uključivanje samookidača i dodatnih načina upravljanja. Ovo zvuči dosta kompleksno, ali ako se fotografski sladokusac, brzo ćete se priviknuti.

Huawei nije izostavio ni optičku stabilizaciju, ali ono što nedostaje je snimanje 4K videa. Naravno, 1080p će velikoj većini korisnika biti dovoljno, ali u doba kad konkurencija odavno raspolaže 4K rezolucijom, njeno izostavljanje pomalo čudi.

Kad je kvaliteta fotografija u pitanju, moramo reći da nije na očekivanoj razini. Prikaz boja na danjem svjetlu nije najtočniji, iako to samo po sebi nije problem. Ono što jest, je manja količina detalja i tu se moglo postići više. Dinamički rang je vrlo dobar, tako da vam HDR u pravilu neće ni trebati. Phase detection autofokus zvuči obećavajuće, ali već u malo slabijim uvjetima osvjetljenja, fokusiranje će se produljiti. Čak ćete dobiti i obavijest da umirite ruku.

S druge strane, dobro je što u tim uvjetima šum raste minimalno, a to vrijedi i za noćne snimke. Dvotonska LED bljeskalica će solidno osvijetliti ambijent u mraku, ali će se fokusiranje prilično produljiti.

Prednja, selfie kamera dolazi s 8 MP senzorom i općenito daje dobre rezultate, usprkos manjem otvoru blende (f/2.4). Ima opciju uljepšavanja lica i zamućenja pozadine, a krajnji rezultat su odlične fotografije s dobrim dinamičkim rasponom.

U nedostatku 4K videa, morat ćete se zadovoljiti s onim 1080p rezolucije, što će većini ionako biti dovoljno. Uz standardnu 30 fps frekvenciju, moguće je snimati i 60 fps, te 120 fps, ali u 720p rezoluciji. Za pohvalu je optička stabilizacija, zbog koje će upravo video izgledati vrlo dobro.

Na kraju možemo zaključiti da je kamera na ovom uređaju vrlo dobra, ali ne i odlična, odnosno da nije izravno usporediva s najvišom klasom na tržištu.

Primjeri fotografija i videa

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Dnevni video


Video u zatvorenom prostoru


Noćni video

Baterija

Ono što ovaj uređaj izdvaja iz gomile definitivno je njegova baterija, odnosno autonomija. Kapacitet od 4000 mAh na 6-inčnom uređaju sam po sebi možda nije spektakularan podatak, jer zvijer treba hraniti, ali na kraju se pokazalo da ona i nije toliko proždrljiva koliko biste očekivali. Kumovao je tome i 1080p zaslon s početka priče, jer bi QHD svakako trošio više, a druga stavka je Doze načina rada, koji dolazi s Androidom 6.0.

Treba reći da uređaj posjeduje i poseban softver za menadžment rada procesora kako bi se dodatno uštedjelo na energiji. Tako u «pametnom» načinu uređaj automatski podešava procesor, čime se ostvaruje ravnoteža između korištenja energije i performansi. Ukoliko vam je potrebna sva snaga procesora, u načinu s pojačanim performansama dobit ćete veću iskoristivost, ali i nešto kraću autonomiju.

Za one opterećene SoT (Screen-on Time) brojem, recimo da sam u pametnom načinu postizao između sedam i osam sati uključenog zaslona. Treći način rada (ultra) smanjuje performanse i isključuje Internet. Dostupni su samo pozivi i SMS poruke, no to ćete koristiti samo u nuždi.

Screenshot_2016-03-13-16-06-40 Screenshot_2016-03-13-12-37-13

Tako će vas ovaj uređaj principu poslužiti čitava dva dana čak i nešto intenzivnijeg korištenja, što podrazumijeva odabir «pametnog» načina u menadžmentu baterije. Ako performanse želite iskoristiti do kraja i odaberete Performance način (kod nas nespretno preveden kao «radne značakje»), rezultat se neće bitnije pogoršati i još uvijek će pružiti više od cijelog dana prilično intenzivnog režima korištenja. Usporedbe radi, moj Galaxy Note 5, koji se također može pohvaliti natprosječnom autonomijom, u takvom bi režimu izdržao jedva do popodne. Naravno, ovdje sada govorim o ekstremnim uvjetima, koje će većina iskusiti tek u rijetkim prilikama.

Kod baterije moramo spomenuti i podršku za brzo punjenje. U prodajnom pakiranju priložen je odgovarajući punjač, koji će 4100 mAh bateriju od 0% do 100% napuniti za dva i pol sata. Ako bateriji niste izvadili dušu, i ako ste s punjenjem počeli dok je indikator pokazivao 15%, punjenje do razine 100% će trajati nešto manje od dva sata, a do 50% nešto više oko pola sata.

Zaključak

IMG_5891

Ukratko, ako tražite uređaj sa zaslonom od 6 inča, u ovom trenutku ne možete naći boljeg. Huawei Mate 8 nudi upravo takav veliki zaslon, metalno kućište vrhunske kvalitete izrade, izvrstan zaslon, ultimativni hardver i općenito visoku razinu upotrebljivosti. Naravno, ova stavka izuzima ergonomiju, no jasno je da ovakav uređaj nije za svakoga.

Oni koji će ga najviše cijeniti su poslovni ljudi kojima je potreban veliki zaslon kako bi lakše organizirali poslovni, ali i privatni život. Pritom, naravno, mislim na komunikaciju mailovima (sve je preglednije), tipkovnicu na kojoj mogu komotno i brzo tipkati, pregledan kalendar s rasporedom događaja i sl. Jasno, ovo ne isključuje korištenje ostalih aplikacija, koje na velikom zaslonu isto izgledaju bolje, preglednije i jasnije. Moćan hardver pritom jamči besprijekoran rad, bez štucavica. Veliki zaslon će dobro doći prilikom pregledavanja dokumenata, ali i multimedijskog sadržaja u trenucima opuštanja.

Od velike pomoći će biti izdržljiva baterija, koja nudi autonomiju debelo iznad prosjeka današnjih smartfona, a podrška za brzo punjenje dolazi kao točka na i. Svemu ovome dodajmo još i izvrstan čitač otisaka prstiju, čija se brzina i preciznost mogu mjeriti izravno s Appleovim Touch ID-om, koji je do sada slovio kao pretpostavljena vrijednost.

Snagu hardvera i izdržljivost baterije znat će iskoristiti i gejmeri, dok bi foto entuzijasti ovaj uređaj mogli zaobići. Ovo, naravno, ne znači da je kamera loša, dapače. Zadovoljit će potrebe prosječno zahtjevnog korisnika kad su fotografije u pitanju, ali baš i neće zamijeniti fotoaparat, kao što to sada mogu najnoviji Samsungovi top modeli ili iPhone.

Službenih informacija o dostupnosti, cijeni i podršci na našem tržištu za sada nemamo, no uređaj s 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije u pojedinim web shopovima već sada se može kupiti po cijeni od oko 5000 kuna, što je dosta velika cifra, ali u okvirima ponude ostalih top modela na tržištu.

Huawei Mate 8 Video Recenzija

 
      
  • Dolče Bagana

    Šteta za kameru, mogla je bit bolja, ali meni to ne igra. Mislim da će se ipak odlučit za ovog, a ne S7 Edge. Šta ti misliš?

  • monkeymoon

    hvala na recenziji!
    p.s. ovog ste testirali od 10.03.-13.03., vidim, s7 edge drobite od 04.03. 😀 kad ce?

  • Pa ovisi. Najprije razlika je u dimenzijama, ovaj je vidljivo veći. Kamera na S7 je malo bolja, ali kao što kažeš, ako ti to ne igra, ovaj je odličan. Meni onaj zakrivljeni rub na Samsungu nije legao pa bi prije uzeo ovog, ali to je čisto subjektivan stav.

  • Kolega upravo završava. Bit će sutra ili prekosutra.

  • zeljko

    Najljepsi veliki tel. Je lumia 1520

  • Liccaius

    Može li komentar za crni obrub oko zaslona. Djeluje mi previše debeo i kvari opći utisak veličine ekrana. Na crnom modelu se to i ne primjećuje previše ali mislim da na drugim baš strši. Inače sam se dvoumio između ovog modela i 6s plus, s obzirom da ga nisam mogao dočekati odlučio sam se za Iphone, mada sam impresioniran ovom “zvijeri”.

    Na gsmareni piše da je screen-to-body ratio nevjerovatnih 78.0%, pa me zanima koliko taj crni okvir utiče na ovaj procenat? Dok je ugašen display estetski sigurno djeluje mnogo veće i ljepše nego što objektivno jest kada je upaljen.

  • Ništa ne kvari, dapače. Ovo je jedan od tanjih rubova općenito i definitivno je manji nego na iPhoneu 🙂
    Za druge boje ne znam jer nisam vidio uživo.

  • Liccaius

    Hvala na odgovoru. Iphone baš i nema mnogo crnog okvira, ali “mesa” itekako u odnosu na trenutne vodeće modele.
    btw odlična recenzija, dugo sam je očekivao 🙂

  • Da, sorry, nisam te odmah shvatio. Ja sam mislio na meso. U svakom slučaju na ovom se ne vidi i ne upada u oko.

  • fabricio1

    Od Kreše mali zna kada tata dofura neki novi mob na testiranje da on ide u neku igraonicu kako bi tata testirao kameru.hahahah.

  • Taman otvorio novi šoping centar s novim igraonicama 🙂

  • St.Goran

    A nećemo ga reklamirat jel tako? 😀 Al jeb** je pogled s vrha 😉

  • Najjstarija djeca

    Odlična recenzija.
    Zanimljivo je što ovaj procesor sadrži čak četiri najače Cortex-A72 jezgre…

  • Petar

    Ovaj mobitel se može kod nas dobiti za nešto više od 5000 kuna. S druge strane Meizu Pro 5 trenutno se nađe za ca 2900 kuna i ne vidim ama baš nikakvog razloga zašto bi netko kupovao ovo pored svega što nudi Meizu za pola cijene.

  • brat_goran

    Ukus ti je zajebana stvar stari moj. Donekle si upravu a i nisi, ovisi sta kome treba xD. Novo/staro, inn/out, veliko/malo, bezbroj faktora je tu. Ovo je pametno plasiran uredjaj nema sumnje u to. Stedljiv ekran, top izrada, iz kuce proc, citac otiska koji je mozda bolji od eplovog, sto govori koliko su ozbiljni. Malo pomalo Huawei dolazi u prvi plan sa “velikim igracima”. Ko god radi ovako kompletne uredjaje sa malo realnih nedostataka ne treba se bojati konkurencije.

  • Note4

    Za ovaj Mate 8 ne znam jel na gsm areni tocno za taj screen to body ratio, al za Mate 7 sam na njihovoj stranici vidio u reklamnom videu da je 83% taj screen to body ratio.

  • Kmica

    To upravljanje jednom rukom je bolje na samsungu jer ga možeš aktivirat trenutno tada jednom rukom u kojoj ga držiš, tu nemožeš jer moraš taj potez drugom rukom napravit. Show box koristiš haha zadnja aplikacija koje bi se s mobitela riješio.

  • tomic@

    koji je ovo mobitel livo od huaweia? Motorola?
    hvala 🙂

  • Da, Nexus 6.

  • ND

    Gdje se može u HR Meizu pro 5 nabaviti za 2900 kn?

  • tomic@

    Aaaha, hvalaa!

  • Petar

    hr.mobileshop ih trenutno prodaje za 2850, a pročačkaj malo i po NJuškalu i provjeri Wowshop.

  • ND

    Koliko znam mobileshop nije HR dućan, a mislim da ni nedaju jamstvo na proizvode koje prodaju, nego te upućuju na servis. U slučaju Meizua to bi vrlo lako moglo značiti slanje u PRC.

  • Kiš

    Cijene su postale brutalne kako vidim, strašno

  • Petar

    Kaže njihova internet stranica da jamstvo vrijedi u svakoj zemlji EU u ovlaštenom servisu mobilnih uređaja. U HR Meizu mobitele servisiraju Mobis i neki servis u centru Prečko, a kak u stvarnosti funkcionira to jamstvo ne bi znao. Srećom nisam nikad bio u prilici da probam.

  • Marco

    Krešimire, cca 5000 kn se odnosi na 3 ili 4 GB?

  • “…uređaj s 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije u pojedinim web shopovima već sada se može kupiti po cijeni od oko 5000 kuna” 🙂

  • Marco

    Ok, hvala ti, ne znam ako imaš ikakvu informaciju za G5 cijena cca?

  • hua

    http://promocije.sancta-domenica.hr/promocije/lg-g5-prijatelji/

    Prednarudzba 5300..

    Dakle kad dode cijene ce se vjerojatno vrtit oko 5500..

  • Najjstarija djeca

    Danas sam ga imao u ruci stvarno prekrasan uređaj.Svjetlucava metalna površina odozada i vrlo uski bezeli sa strane i gore oko ekrana.Zaslon izvrstan jedan od najboljih IPS tipa i svojom veličinom daje punu komociju doslovno lišava korisnika za potrebom tableta.Probao sam još neke nove telefone iz Honor serije koji su također odlične izrade.

  • Dado

    Neznam ljudi Mate 7 – 2gb rama kod nas nemozes prodati za 2000 kN a Mate 8 oko 4800 kN možeš nabaviti nekako mi je pre skup Mate 8….kod nas Huawei još nije ugledao svjetlo dana..mogu samo rec da je Mate serija super pa tako i Mate s sa force touch tehnologijom…šteta samo što Mate 8 to sve nema i gušću pixelizaciju od bar 500 ppi…bio bi horor od mobitela

  • Dado

    Preskup i gotovo… imam mate 7 i nemislim davat duplo više novaca za ne baš puno bolji mate 8 …šteta force touch tehnologijom.što nisu ubacili na Mate 8 i ekran super amoled sa barem 500 ppi….a košta koda sve to ima….teško će s takvom cijenom uspjet kod nas …znam da serija Mate valja ali dokazite to našim ljudima

  • Sova

    Eh, da su složili kameru kako treba, imali bi moje novce. Ovako za tolike pare kupujem s7 ili mi5.

  • Dado

    Bilo kako bilo morao sam kupiti mate 8 i prezadovoljan sam uzeo sam dual sim model NXT L29 3GB RAM I 32 GB..malo je preskup ali i vrijedi…baterija mu je najjaca u svemiru i na kugli zemaljskoj a dizajn perfektan,brz,nema trzanja nikakvih niti grijanja a sto reci sretno huawejevci..Lp svima

  • Saša

    definitivno odlican mob. ali ono sto me odušljava je baterija i jos k tome veliki ekran fantasticno

  • Dado

    Kamera na mate 8 nije kao kod s7 ili iphone 6 s ali je vrlo dobra a snimanje 4k mi ni ne treba a razlika u cijeni je velika…a baterija sto reci nema mu konkurencije jos i ekran 6’incha 🙂

  • Zoki

    Mate 8 ili lg v10?Krešo pomozi..

  • Ako ti je prioritet kamera i sekundardni ekran, onda LG. Sve ostalo je na strani Huaweija.

  • Zoki

    Hvala!

  • Zoki

    I vec kad te ispitujem,pomozi mi da odaberem mob-vec 2 mjeseca analiziram sve moguce modele!lg g4, mate 8 ili iphone 6?samsung ne zelim…eto moram odabrat jer mi istice 2 god.pretplate.
    Lp!

  • zoki

    kad te ispitujem,pomozi mi da odaberem mob-vec 2 mjeseca analiziram sve moguce modele!lg g4, mate 8 ili iphone 6?samsung ne zelim…eto moram odabrat jer mi istice 2 god.pretplate.
    Lp!

  • Bud Hill

    Kreso nemogu se odlucit izmedju huawei mate 8 i huawei p8 max. Sto ti mislis?

  • Pa razlika je prilična, u veličini ekrana, precesoru, kameri… ovisi šta ti je prioritet.

  • Bud Hill

    Cijena im je jednaka = 5250kn. Prioritet mi je veci ekran. Ako bih po tome gledao onda bih odmah uzeo p8 max.
    No ako je mate 8 nesto mocniji uredjaj onda bih uzeo njega.
    Generalno koji bi po tebi bio bolji uredjaj? Neovisno o velicini ekrana, obje velicine mi u principu odgovaraju.
    I da. Radi se o 3gb ram verziji mate 8-ice

  • Svakako Mate 8. BTW ovaj Max ima 6,8 inča, a to je već tablet.

  • Bud Hill

    Puno hvala. Ma da. 6.8 je ipak malo previse. Al fora je vidit lica ljudi kad ga stavis na stol :). No dobro, znaci definitivno tamni mate 8 uzimam. Jos jedino kad bih uspio pronac onu verziju od 4gb ram i 128 gb pohrane. Al ocito ga nema kod nas. Pozz

  • Dado

    KRESIMIRE POMAZI I OBJASNI MI Imam problem na huawei mate 8 bilo je neko ažuriranje mobitela na noviju verziju točnije NXT-L29C432B170 I OD TADA BATERIJA UPOLA KRACE TRAJE TO JE KATASTROFA što ciniti

  • Nazalost, nisam u moci bilo sta pametno reci. Nemam vise taj uredjaj kod sebe i jedino sto ti mogu savjetovati je da odes do servisa i trazi da ti ga vrate na prethodnu verziju.

  • Dado

    Hvala Kresimire

  • Dado

    Evo ovako Kresimire riješio sam pitanje trajanja baterije zvao sam huawei servis i oni su mi rekli da poslje svake nadogradnje softwera i ažuriranja treba mobitel vratit na tvorničke postavke tako da je sad sve u najboljem redu eto pozdrav

  • Jurica

    Da li se na ovaj Huawei moze instalirati aplikacija slicna S note- u na Samsung note-u i ako da da li podrzava oisanje olovkom koja se koristi na Samsung Note-u?jure

  • Nisam naišao na tako nešto

  • lena

    zdravo, dvoumim se izmedju ovoga moba i s7 edge, na ovom mobu mi se vise svidja izgled i velicina, nisam odusevljena samsungovim modelom. mene zanima kamera na ovom mobu, ako uzmemo u obzir da nisam profi fotograf nit mi treba nesto sad ekstra woooow, jednostavno mi treba za selfies i neke normalne slike, da li je kamera bar toliko dobra? znam da s7 ima trenutno najbolju kameru, ali ne znam da li se isplati dati 200eura vise samo zbog kamere? trenutno imam s3 i kamera me na njemu jos dobro sluzi.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]