Huawei P8 Lite – Recenzija

Huawei P8 Lite - Recenzija

Huawei je jedan od prvih kineskih proizvođača mobitela. Uz ostalo, mobitelima se bavi još od druge polovice proteklog desetljeća, a od prije nekoliko godina službeno se nalazi i na našem tržištu. Do sada smo se mogli uvjeriti u kvalitetu Huaweijevih modela i nije čudo da se nalazi među pet najvećih proizvođača smartfona u svijetu.

Huawei je nedavno prihvatio i novu nomenklaturu svojih proizvoda. Tako je kod novih smartfona izbačen brand “Ascend”, pa se ime sada lakše pamti i manje zbunjuje kupce.

Model koji je pred nama nosi naziv Huawei P8 Lite. Ovaj uređaj zapravo predstavlja hardverski slabiju verziju modela P8, koji je od njega fizički nešto veći, dolazi s većim zaslonom, a bit će predmet posebne recenzije. Kako se P8 Lite proveo u našem društvu i kave je dojmove ostavio, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
143 x 70.6 x 7.7 mm

Masa
131 grama

Zaslon
5,0″ IPS LCD 1280 x 720, 294 ppi

SoC
Hisilicon Kirin 620

CPU
8x Cortex-A53 na taktu 1,2 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
do 32 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat. 4

OS
Android 5.0 Lollipop

Kamera
13MP/1080p

Prednja kamera
5 MP/ 720p

Baterija
2200 mAh

Cijena
Oko 2000,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta zirade
Emotion UI iziskuje privikavanje

Dual SIM
Snima loš video zbog visokog stupnja kompresije

Brzina i fluidnost sučelja
Ne podržava USB on-the-go

Solidna kamera

Dizajn, kućište i rukovanje

Huawei P8 Lite je zapravo slika i prilika svog većeg brata Huawei P8, od kojeg je nešto manji zbog manjeg mu zaslona. Kućište je izrađeno iz plastike, uključujući i imitaciju metalnog okvira. Oko zaslona imamo dodatni crni rub, što bijelom kućištu uređaja daje dodatnu atraktivnost jer ostavlja dojam da se radi o tanjem okviru nego što uistinu jest.

Fizičke tipke nalaze se na spomenutom okviru od imitacije metala, a tu su i micro USB, audio utor, kao i dvije ladice za SIM i memorijsku karticu. Ovdje dodajmo da je uređaj zapravo dual SIM i ako koristite oba (micro) SIM utora, nećete moći koristiti memorijsku karticu. Ovo je nekakav kompromis kojeg smo već viđali na nekim uređajima, a na vama je da ocijenite što vam je prioritet.

Kućište je jednodjelno i stražnji poklopac se ne može odvojiti, što znači da izmjena baterije dolazi u obzir jedino u servisu.

Uređaj je dizajniran “kockasto”, dakle s vrlo blagim zaobljenjima na kutovima, a u ruci leži relativno dobro jer rubovi sa strane nisu oštri. Kažem relativno, jer postoje uređaji koji još bolje legnu “na prvu”. Naravno, vremenom ćete se priviknuti i na oštrije oblike.

Masom od 131 grama, Huawei P8 Lite može se svrstati u lakše kad su 5-inčni uređaji u pitanju, a ukupnim gabaritima ne iskače iz prosjeka.

Stražnji dio izrađen je od plastike s teksturom koja na sebe ne prima otiske prstiju, što se ne može reći i za prednju stranu, tj. zaslon, dok se kamera s bljeskalicom nalazi na gornjem (glatkom) dijelu. S donje strane uređaja nalazimo otvore za dva vanjska zvučnika i micro USB utor između njih. Ipak, treba reći da je samo jedan od ovih otvora zapravo zvučnik, dok je drugi tu više forme radi.

Zaslon

720p rezolucija na današnjim 5-inčnim smartfonima ne predstavlja ništa posebno ako u obzir uzmemo sve one bjesne rezolucije koje se nude na skupljim uređajima. Ipak, gustoća točaka od visokih 294 ppi zadovoljit će ogromnu većinu kupaca. Samo će rijetki uspjeti izolirati pojedine piksele i prigovarati na smanjenu oštrinu u odnosu na 1080p panele, no za njih je u startu najbolje da odmah nabave P8 bez dodatka “lite”, za što će, naravno, morati dodatno odriješiti kesu.

Prikaz boja na zaslonu je vrlo dobar, mada lagano naginje prema zasićenju toplijih boja.  Kontrast je također vrlo dobar, a preciznost i odaziv su na zadovoljavajućoj razini.

Prikaz i čitljivost na danjem svjetlu je također vrlo dobra, ali bi bila i bolja da je zaslon manje osjetljiv na otiske prstiju.

Na kraju napomenimo da kod ovog modela nije deklarirana Gorilla Glass zaštita zaslona kao kod skupljeg modela.

Hardver, performanse i povezivost

Iz prijašnjih recenzija ste mogli vidjeti da se Huawei oslanja na čipove razvijene u vlastitoj režiji. Tako je P8 Lite pokretan Hisilicon Kirin 620 SoC-om u kojem kuca osam Cortex-A53 jezgri na taktu od 1,2 GHz. Iz nekog razloga, testni primjerak nije htio instalirati nijedan mjerodavni benchmark alat, pa vam stoga ne mogu pokazati ni rezultate. No, procesor sam po sebi generalno možemo usporediti s ostalima koji sadrže osam Cortex-A53 jezgri i možemo ga svrstati u nekakvu donje-srednju kategoriju.

Količina RAM-a iznosi 2 GB, što smo i očekivali u ovom cjenovnom razredu, jer smo vidjeli da 1 GB sada imaju i dvostruko jeftiniji uređaji. Više od ovoga vam zaista nije potrebno čak i u slučajevima kad igru zahtjevnijih igara kombinirate s drugim aplikacijama.

Dakle, konfiguracija nije spektakularna, ali sasvim solidno obavlja zadaće, što uključuje i zahtjevnije igre tijekom kojih nisam primijetio nikakvo posebno zastajkivanje ni pretjerano zagrijavanje. Ukupan dojam kod igranja, naravno, nije na razini koju nude hardverski jači modeli, ali je sasvim zadovoljavajući kad su u pitanju srednje zahtjevni korisnici.

Interna memorija Dolazi sa 16 GB prostora, no dostupno će vam biti oko 10 GB, što je u pravilu dovoljno za osnovne aplikacije i pokoju igru, dok bi multimedijski sadržaj svakako bilo pametnije spremati na memorijsku karticu.

Huawei P8 sadrži većinu poznatih načine povezivanja. Od mobilnih mreža podržane su 2G, 3G (do 42 Mbps u downloadu) i 4G – LTE Cat. 4. (do 150 Mbps) mreže. Tu je još i uobičajeni WiFi sa svim svojim derivatima, A-GPS i Bluetooth, NFC i FM radio.

USB on-the-go nismo uspjeli upotrijebiti. Kad smo uključili stick, uređaj nije reagirao niti se sa sticka mogao učitati sadržaj. S obzirom da isti stick (i adapter) uredno radi na drugim uređajima, možemo zaključiti da ovaj protokol nije podržan.

S prijemom signala nismo imali problema, ali bi kvaliteta poziva ipak mogla biti na višoj razini. Naime, zvučnik slušalice je nešto tiši pa će u bučnim uvjetima trebati dobro napeti uši. Vanjski zvučnik je zadovoljavajuće glasnoće, no razlog tome leži u njegovoj poziciji na dnu uređaja, što je svakako bolja opcija nego na poleđini.

Softver i sučelje

Ovaj dio mi je prilično teško započeti jer zaista ne znam kako bih. Naime, P8 Lite dolazi u više verzija za različite regije, a ni uz najbolju volju nismo uspjeli doznati koja nam je stigla na test. Verzija Androida na kojoj je uređaj temeljen ostaje tajna, jer svaki izvor daje različite informacije. Na Huaweijevim službenim stranicama piše da se radi o Androidu 5.0 Lollipop, dok sam uređaj u opisu prijavljuje Android 4.3. S obzirom da na istom mjestu možemo iščitati i da je rezolucija zaslona 960 x 540, što nije istina, svako daljnje oslanjanje na ovaj izvor postaje bespredmetno. Mnogi strani sajtovi su na test dobili uređaj Androidom 4.4 KitKat, pa smo pomislili da i naš nije takav, ali kad instaliramo bilo koju od “info” aplikacija, svaka prijavljuje Android 5.0 lollipop.

 

Nekako imam osjećaj da je ovo povezano sa situacijom opisanim u prethodnom paragrafu, gdje nijedna benchmark aplikacija nije mogla biti instalirana. Mogu zaključiti samo da je testni primjerak zapravo prototip, odnosno “predprodukcijski” primjerak koji nije namijenjen tržištu, te da je Lollipop na uređaju također nekakva testna verzija.

Bilo kako bilo, softver na uređaju u pravilu radi stabilno, a sučelje je vrlo brzo i fluidno. Povrh Androida, Huawei je instalirao svoj Emotion UI kojeg karakterizira nepostojanje izbornika s aplikacijama. Dakle, sve se aplikacije u startu nalaze na početnim zaslonima, slično kao na MIUI-ju ili iOS-u, kojim je očito inspiriran. Emotion UI nudi standardni, ali i vlastiti set widgeta, a moguće je mijenjati i teme (skinove).

Intervencija u Android je dosta velika, gotovo sve stavke sučelja su izmijenjene, odnosno prilagođene, s karakterističnim uniformiranim ikonicama koje će zahtijevati neko vrijeme prilagodbe. Ponovit ću da je sučelje vrlo brzo i da nikakva zastajkivanja nismo primijetili u zadnjih tjedan dana, koliko se družimo s uređajem, čime smo zapravo vrlo zadovoljni.

Područje s obavijestima i izbornik postavki su također redizajnirani, a posebno task manager koji aktivne aplikacije prikazuje tablično. Emotion UI za upravljanje koristi tri navigacijske tipke na dnu zaslona, a njihov raspored je moguće podešavati, slično kao na LG-u.

Podržano je upravljanje gestama i pokretima, kao i na mnogim drugim uređajima, a najkorisnija stavka ovdje je buđenje zaslona dvostrukim dodirom. Kao dodatak ovom, imamo i funkciju iscrtavanja slova po zaključanom zaslonu, što automatski otvara prethodno definirane aplikacije. Ponuđena su četiri slova (c, e, m i w), a svakom od njih je moguće dodijeliti bilo koju aplikaciju iz uređaja, uključujući naknadno instalirane.

Multimedijski sadržaj se prikazuje u zanimljivoj galeriji koja ima mogućnost izmjene prikaza gestom štipanja. Fotografije je moguće organizirati po albumima i prikazati na mapi ukoliko imaju geo oznaku.

Kamera

Huawei P8 Lite dolazi s 13 MP stražnjom kamerom koja sadrži BSI senzor i otvor blende f/2.2. Snima 1080p video, a opremljena je i LED bljeskalicom. Sprijeda imamo 5 MP kameru koja snima i 720p video.

Za sučelje kamere se ne može reći da je inovativno jer je izravno “skinuto” s iPhonea, no za razliku od njega, nudi kod i kamo više mogućnosti i opcija. Dakle, osnovni zaslon nudi tražilo u sredini i biranje načina fotografiranja s desne strane. Jednostavnom gestom možete odabrati fotografiranje, snimanje videa, uljepšavanje i ubrzani video. Iznad kruga za okidanje nalazi se odabir filtera, a ispod prečica prema galeriji.

S lijeve strane imamo izmjenu kamere (prednja/stražnja), režim rada bljeskalice i prečicu prema postavkama na vrhu. Odabirom ove stavke otvara se novi zaslon s prikazom dodatnih opcija, gdje je ponuđen HDR, “najbolja fotografija”, snimanje glasom, panorama, regulacija fokusa, a možete dodati i vodeni žig. Pored navedenog, imamo i dodatnu tipku za postavke koja vas sada još dublje uranja u izbornik i nudi odabir veličine fotografije. Ponuđene su 6 MP (16:9), 8 MP (4:3), 10 MP (1:1), 10 MP (16:9) i 13 MP (4:3) veličine i omjeri stranica. Ovdje možete podesiti i geo označavanje, uključiti samookidač, podešavati ISO osjetljivost i još neke parametre, što možete vidjeti i na screenshotovima.

Za kvalitetu fotografija ne možemo reći ništa posebno, jer u pravilu odgovara cjenovnom razredu u kojem se uređaj nalazi. Na danjem svjetlu imamo čistu situaciju s velikom količinom detalja i nešto slabijim dinamičkim rasponom za oblačnog vremena, što je i uobičajeno za ovaj cjenovni razred.

U nešto slabijim uvjetima, količina detalja neće drastično pasti, a šum se javlja tek pri još većem zatamnjenju. Jasno, u takvim uvjetima možete očekivati produljeno vrijeme fokusiranja, što znači da će biti potrebna mirnija ruka. Ipak, ovo produljenje je ipak manje nego što smo očekivali. Bljeskalica je dovoljno jaka za solidne fotografije u mraku, ali će i ovdje trebati pripaziti na mirno držanje ruke.

1080p video se nema čime posebnim pohvaliti. Količina detalja je minimalna i to zahvaljujući vrlo visokom stupnju kompresije, što je prava šteta s obzirom da je kamera sama po sebi sposobna snimiti kvalitetniji video. Naravno, video ovakav kakav jest poslužit će svrsi, ali od njega jednostavno nemojte puno očekivati.

Na kraju zaključimo da je kamera solidna i da je kvalitetom fotografija ispunila očekivanja, što nije slučaj i s videom.

Primjeri fotografija i videa:

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

Huawei P8 Lite dolazi s baterijom kapaciteta 2200 mAh i kao što je već rečeno, nije izmjenjiva bez odlaska u servis. Što se autonomije tiče, neće vas razočarati, ali ni pretjerano oduševiti.

U uobičajenim uvjetima, dakle s uključenim podatkovnim prometom preko 3G ili WiFi-a, sinkronizacijom Hangoutsa, WhatsAppa, dvaju e-mail pretinaca, uz automatsko osvjetljenje zaslona, nekih 40-ak minuta razgovora, sat vremena surfanja, 20 minuta slušanja glazbe, pola sata YouTubea i povremeno odgovaranje na mailove i ostale poruke, baterija je izdržala od 7:00 do 22:35, kad je indikator pokazao 15%.

Dakle, računajte na standardnu praksu korištenja po danu i punjenja po noći, a ako imate praksu da se povremeno zaigrate, pobrinite se da sa sobom ponesete punjač ili powerbank.

Zaključak

Huawei kao pionir mobilne telefonije u Kini, do sada je stekao ime koje se cijeni daleko više nego što je to slučaj s ostalim sunarodnjacima, no kako to inače biva, ovu popularnost adekvatno je popratilo i povećanje cijena. Tako je i P8 Lite zapravo nešto skuplji od konkurencije kad izravno usporedimo ugrađene komponente. Za 2000 kuna, koliko uređaj košta u slobodnoj prodaji, sasvim sigurno možete kupiti hardverski jače sunarodnjake.

S druge strane, Huawei nudi zanimljiv i drukčiji dizajn, kvalitetu izrade, a možda i nešto veću pouzdanost s obzirom na dulje iskustvo u proizvodnji smartfona od novopečene garde.

Bilo kako bilo, Huawei P8 je namijenjen onima koji štuju dobar dizajn, ne pristaju na zaslone manje od 5 inča i nisu opterećeni specifikacijama, ali ipak traže barem prosjek u brzini rada sučelja i svih aplikacija. Ne treba zaboraviti ni na mobilne fotografe koji će sasvim sigurno biti zadovoljni kvalitetom fotografija, ali ne i oni koji namjeravaju češće snimati video jer smo vidjeli da je mogao biti puno bolji.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT