iPhone 6s Plus – Recenzija

iPhone 6s Plus - Recenzija

Pred nama je druga generacija prvog velikog iPhonea. Vidjeli smo da je Appleu trebalo nekoliko godina da pregrize jezik i poveća dimenzije zaslona svog smartfona kako bi se prilagodio zahtjevima tržišta. Samim time što su «obični» iPhone povećali s 4,0 na 4,7 inča, napravili su puno, jer su tako pokrili širi spektar potencijalnih kupaca. Oni kojima je 4,0 inča predstavljalo optimum, ostali su u manjini.

No to očito nije bilo dovoljno. I dok su Android korisnici na izbor imali cijelu ergelu uređaja u vrlo širokom rasponu dijagonala, u Appleu su se odlučili drugi iPhone pozicionirati u nekakvoj sredini i izabrali 5,5-inčni zaslon. Ovime su na svoje došli svi oni koji su do tada trpjeli male zaslone starih iPhonea, ali i oni koji su zbog većih uglavnom kupovali Androide.

Sada se nalazimo u Appleovoj «s» godini, dakle kada na tržište izbacuju izgledom isti uređaj, ali s promjenama u unutrašnjosti. Kao i manji iPhone 6s, 6s Plus donosi mnoge novotarije, od kojih je najzvučnija 3D Touch, ali i novo kućište od čvršćeg aluminija. Također, za razliku od lanjskog modela, iPhone 6s Plus donosi optičku stabilizaciju kako za fotografiranje, tako i za snimanje videa.

Naravno, tu je još cijeli niz novosti koje je nemoguće vidjeti na prvi pogled, a o njima, kao i našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158,2 x 77,9 x 7,3 mm

Masa
192 grama

Zaslon
5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 401 ppi

SoC
Apple A9

CPU
2x Twister na taktu 1,8 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16/64/128 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple Pay)

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat.6

OS
iOS 9

Kamera
12 MP/4K

Prednja kamera
5 MP, 1080p

Baterija
2750 mAh

Cijena

Ustupio
Hrvatski Telekom

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Odlična kamera
Osnovni model sa samo 16 GB memorije

3D Touch upravljanje sučeljem
Ne podržava memorijske kartice

Čitač otisaka prstiju bez konkurencije
Ne podržava brzo punjenje

Kućište od aluminija 7000
Mono zvuk kod snimanja videa

Natprosječna autonomija
Ograničene mogućnosti povezivanja

Dizajn, kućište i rukovanje

Kao što je sa samih slika vidljivo, iPhone 6s Plus se izgledom ne razlikuje od svog prethodnika. Imamo potpuno isti dizajn i (skoro) potpuno iste dimenzije. Naime, ovogodišnji Plus je zahvaljujući ugradnji nove tehnologije 0,2 mm deblji od lanjskog, ali to jednostavno ne možete primijetiti golim okom. Ono što možete razlikovati golom rukom je njegova masa od 192 grama, što je za čitavih 20 više od lanjskog modela.

Skoro 200 grama za jedan 5,5-inčni smartfon je podosta i mnogi Android uređaji s istom dijagonalom zaslona danas su kud i kamo lakši. S druge strane, Appleovi fanovi s ovim ne bi trebali imati problema, kao ni oni malo racionalniji, jer uređaj ima mnogo dobrih strana, zbog kojih će ova poveća masa vrlo brzo pasti u zaborav.

Ono što nikako ne treba zaboraviti je metalno kućište. Kao i manji brat, iPhone 6s Plus je izrađen od aluminija 7000, koji je, eto, višestruko čvršći od onog kojeg smo vidjeli na lanjskim modelima, a upravo veći model je zbog svojih dimenzija bio glavni protagonist «bendgate» afere.

Uređaj je vrlo kvalitetno izrađen, a metalni rub je fino zaobljen kako ne bi rezao prste. Ipak, brušeni aluminij je prilično klizak i ako ne pripazite, moglo bi doći do neželjenih padova. Sve u svemu, iPhone 6s Plus odlično leži u ruci i ugodan je za korištenje.

S druge strane, omjer zaslona i «mesa» je prilično loš. Naime, iPhone 6s Plus je vidljivo veći od npr. Samsungovog Galaxy Notea 5, koji ima veći zaslon (5,7”) i k tome još sadrži olovku unutar kućišta, uz osjetno manju ukupnu masu. Isto tako, iPhone 6s Plus je iste duljine kao 6-inčni Nexus 6, ali ipak nešto uži.

Zaslon

Zaslon iPhonea 6s Plus je tradicionalno dolazi izrađen u IPS tehnologiji. Rezolucija mu iznosi 1920 x 1080 točaka, što na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od 401 ppi. Dakle, Apple ne podliježe trendovima nepotrebnog pumpanja rezolucija, već donosi standardni Full HD što je sasvim dovoljno na zaslonu ovih dimenzija.

Kutovi vidljivosti su tradicionalno visoki, kao i čitljivost na danjem svjetlu. Ovaj zaslon zbog svega ovoga spada u najbolje na tržištu, ali je zadnja generacija Samsungovih Super AMOLED-a ipak za klasu ispred.

Hardver, performanse i povezivanje

Novi iPhone, nova generacija procesora. iPhone 6s Plus sadrži isti A9 čipset kojeg nalazimo u iPhoneu 6, a proizvode ih Samsung i tajvanski TSMC. Unutar čipseta na taktu od 1,8 GHz kucaju dvije Twister jezgre, koje uređaju osiguravaju, poslovično izvrsne performanse. Tu je još i PowerVR GT7600 grafički koprocesor, ali i Appleov M9 (motion) procesor, zadužen za pokrete. Android korisnicima bi se ova konfiguracija mogla učiniti slabašnom, no treba imati na umu da je iOS-u nije potrebna tolika snaga da bi normalno funkcionirao.

Na AnTuTu benchmark testu iPhone 6s Plus postiže vrlo visokih 59000 bodova, čime šije mnoge druge procesore s višestruko većim brojem jezgri i većim taktom. Ipak, ovdje ponovo treba napomenuti kako ovo nije izravno usporedivo s Android platformom, jer je operativni sustav drukčije koncipiran. Da se ovaj procesor, recimo, ugradi u neki Android uređaj, sasvim sigurno ne bi postizao ovakve rezultate.

2 GB RAM-a se također ne čine velikodušnima, ali je dovoljno za Appelovu koncepciju multitaskinga. S druge strane, ovo na neki način predstavlja kvantni skok u odnosu na prošlogodišnje modele, kada smo imali samo 1 GB.

Naš testni primjerak dolazi sa 64 GB interne memorije, što smatramo optimalnim. Naime, 16 GB, koliko sadrži osnovni (najjeftiniji) model je svakako malo, posebice ako uređaj mislite nakrcati glazbom ili nekim drugim sadržajem. U ponudi je još 128 GB verzija, ali njegov problem je osjetno veća cijena.

U svakodnevnoj upotrebi golim je okom jako teško primijetiti razliku u radu u odnosu na lanjski model, ali je svakako dobro imati rezervu snage, kako za sadašnje, tako i za buduće aplikacije, koje će sasvim sigurno biti zahtjevnije, posebice zbog podrške za novu 3D Touch tehnologiju.

Na prijem signala i kvalitetu poziva nemamo prigovora kao što je to lani bilo s iPhoneom 6, kada je zvuk u slušalici bio ispod očekivanog. Sada je osjetno jači, ali ipak nije na razini Samsungovih top modela koji u ovoj domeni predstavljaju svojevrsnu paradigmu. Vanjski zvučnik je zadovoljavajuće glasnoće, ali s obzirom na klasu i poziciju na dnu kućišta, očekivali smo da bude jači.

Uz uobičajene 2G,3G i 4G mreže, te Bluetooth i WiFi, iPhone nudi povezivanje preko lightning porta i kabela, koji su po svim kriterijima miljama ispred micro USB standarda, a po praktičnosti još uvijek i ispred novog USB-C standarda.

S druge strane, Apple još uvijek ne smatra potrebnim pojednostaviti prebacivanje sadržaja između iPhonea i računala putem kabela ili WiFi-a, dok su Airdrop i Continuity i dalje mogući isključivo u kombinaciji s Mac računalima. Naravno, sasvim je logično da Apple na ovaj način gura svoj Mac OS, no s obzirom da veći broj korisnika iPhonea zapravo koristi Windows računala, postavlja se pitanje zašto njima ne omogući isto. O USB-OTG protokolu ne treba sniti sanjati, dok je NFC ograničen samo za Apple pay uslugu.

Dotaknimo se i novog Touch ID sustava za prepoznavanje otisaka orstiju. Kao i kod iPhonea 6s, ovaj čitač sada omogućuje instantno otključavnaje zaslona samo jednim dodirom home tipke, a podignuta je i ukupna razina sigurnosti. Za detaljnije informacije pročitajte recenziju iPhonea 6s, gdje je ova tehnologija demonstrirana i na videu.

Softver i sučelje

Isto kao i njegov manje brat, iPhone 6s Plus dolazi s novim iOS 9 operativnim sustavom. Najveća novost svakako je «3D Touch», koji zahvaljujući senzorima ispod zaslona korisniku omogućuje jači pritisak i dojam dubine. Ovo je otvorilo cijeli niz mogućnosti, pa tako već u startu imamo na raspolaganju veći broj aplikacija koje podržavaju 3D touch. Neke dolaze već instalirane na uređaju, dok se broj onih koje razvijaju drugi programeri svakodnevno povećava.

Podsjetimo, prilikom jačeg pritiska na ikonicu, 3D touch otvara novi plutajući izbornik koji sadrži neke stavke za koje smo prije morali ulaziti u aplikaciju i potom ih tražiti unutar nje. Ovo sada osjetno skraćuje put do slanja poruke ili npr. tvita, stavke kalendara ili recimo na ikonici kamere odmah možete izabrati između fotografiranja ili snimanja videa. Uz jači pritisak, imamo i jače geste, pa tako na početnom zaslonu umjesto zadnje korištenih aplikacija možete otvoriti opće postavke. 3D Touch je upravljanje sučeljem podigao na jednu višu razinu i kad se jednom priviknete, povratak natrag bi mogao biti prilično bolan.

Kao i uvijek, moramo prigovoriti na uske mogućnosti personalizacije, iako su s novim iOS-om stigle Live-Photo pozadine, koje će donekle ubiti monotoniju i osvježiti uniformiranost početnih zaslona.

Za prikaz multimedijskog sadržaja zadužena je Foto aplikacija. Sadrži fotografije i video, te ih organizirana je kronološki ili lokacijski. Korisna stavka je to što u roku od 30 dana možete vratiti izbrisani album. 3D touch i ovdje dolazi do izražaja, zbog koje je olakšan odabir i dijeljenje fotografija. Što se prikaza videa tiče, imamo istu situaciju kao i prije, dakle s prilično velikim ograničenjima u pogledu podržanih video formata, ali zato uvijek možete instalirati alternativnu aplikaciju.

Kamera

iPhone 6s Plus dolazi s 12 MP kamerom, kao i njegov manji brat, no u ovom modelu koristi optičku stabilizaciju. Ovaj skok u megapikselima svakako predstavlja značajan napredak u odnosu na lanjske modele. I prednja kamera je dobila novi senzor i to onaj od 5 megapiksela, a obje imaju standardni f/2.2 otvor blende.

Novost je već spomenuta Live Photo funkcija koja omogućuje okidanje nekoliko fotografija, od kojih može napraviti kratki video. Slična rješenja već godinama viđamo na drugim uređajima i platformama, no Apple bi sada mogao iskoristiti svoj utjecaj i ovaj koncept dodatno popularizirati. Naime, prema najavama Tima Cooka, Live Photo bi trebao biti podržan od strane Facebooka i Instagrama.

Sučelje kamere je također poznato otprije. Izmjena načina snimanja se odvija gestom povlačenja preko zaslona, što nije najpraktičnije rješenje. Ono što najviše iritira je način na koji se podešava rezolucija video snimanja. Naime, u samoj aplikaciji ne možete odabrati rezoluciju, već to morate učiniti u općim postavkama. Istina, ovakve i slične nebuloze smo kod Applea već viđali i zaslužuju da ih se svaki put posebno spomene.

Fokusiranje i okidanje se odvija relativno brzo, a kvaliteta fotografija i videa je na iznimno visokoj razini, što je bilo i očekivano s obzirom na ime, ali i cijenu. Razlika u odnosu na lanjske 8 MP kamere je vidljiva i možemo reći da ovih 12 megapiksela sada predstavlja optimum. S druge strane, konkurencija iz Android tabora nudi 16 i 20 MP, no to bi eventualno moglo imati prednosti samo pri potpunom povećanju, odnosno cropanju.

Kod videa možemo konstatirati da je pun detalja i dosta oštar, što ga svrstava među najbolje na tržištu, no prigovor opet ide na nedostatak stereo zvuka.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

1080p:

4K:

720p usporeni (120 fps):

Baterija

Iako Apple u pravilu ne objavljuje detalje o kapacitetu baterije, nije trebalo dugo da se sazna da iPhone 6s Plus dolazi sadrži 2750 mAh, što je malo manje od 2915, koliko smo imali u lanjskom Plusu. Usprkos ovome, primjetne razlike u autonomiji u odnosu na lanjski model nema.

Prema podacima iz Applea, baterija omogućuje do 24 sata razgovora ili 14 sati reprodukcije HD videa. Umjesto ovoga, možete slušati i glazbu u trajanju od 80 sati.

U stvarnom životu baterija će bez problema izdržati cijeli dan. Često se dogodilo da mi je uz umjereno korištenje indikator na kraju dana pokazivao oko 40%, a uz nešto intezivnije ne bi se spuštao ispod 30%.

Naravno, scenarij korištenja kod svakog korisnika je drukčiji i ako se malo zaigrate, sasvim sigurno će vam punjač ili powerbank zatrebati i prije večeri, ali generalno, autonomija je zapravo vrlo dobra i kod ovog uređaja možemo reći da je natprosječna. Otprilike u rangu Samsunga Galaxy S6 Plus i Notea 5.

Jedna od ozbiljnijh mana je nedostatak brzog punjenja. Jedan uređaj koji želi biti najbolji na svijetu, u današnje vrijeme si to jednostavno ne može priuštiti.

Zaključak

Iako dizajnom identičan lanjskom modelu, iPhone 6s Plus je sve samo ne isti kao iPhone 6 Plus. Prvo i osnovno, zbog novog, osjetno čvršćeg aluminija neće se savijati kao prethodnik, što znači da ga bez straha možete stavljati u džepove.

3D Touch tehnologiju možda ne možemo nazvati revolucionarnom, ali je u svakom slučaju veliki korak naprijed kad je u pitanju upravljanje sučeljem. Trebat će još neko vrijeme da se proširi spektar aplikacija koje podržavaju 3D Touch, ali njihov broj raste iz dana u dan.

Novi procesor i 2 GB RAM-a također su hvale vrijedni detalji, koje će cijeniti najzahtjevniji korisnici. Vrhunska kamera s optičkom stabilizacijom će oduševiti svakoga, kao i sam fotoaparat sada s fotografijama od 12 megapiksela.
Naravno, i dalje su prisutna ograničenja svojstvena Appleu. Ovdje prvenstveno mislim na povezivanje s drugim uređajima, ali i ograničenja operativnog sustava u vidu vrlo malih mogućnosti personalizacije u odnosu na Android platformu.

To što je teži od prethodnika, ne bi trebalo predstavljati problem, posebice kad imate na umu čvrstoću kućišta i sva čuda tehnologije ugrađena u njega. Mnogi će prigovoriti na ukupne dimenzije jer zahvaljujući boljem odnosu zaslona i mesa, danas postoje vidljivo manji uređaji s istom zaslonskom površinom. Jasno, ovo će trn u oku u pravilu biti onima koji dugo biraju ili prelaze s Androida, ali ne i vjernim Apple fanovima.

Ukoliko već posjedujete iPhone 6 Plus, sasvim sigurno ćete se zapitati isplati li se prelazan na novi model. Naravno, svatko za sebe mora izračunati koliko je takav prelazak isplativ, ali mi smatramo da je pametnije pričekati sljedeću generaciju. Ovu godinu ćete nekako izdržati bez 3D Toucha, no ukoliko vam je snimanje 4K videa prioritet i ako se baš bojite savijanja, tada bi mogli razmišljati o kupnji novog, naravno, ako nemate na što pametnije potrošiti tu razliku u cijeni.

Oni koji dolaze sa starijih iPhonea, s ovim će svakako biti iznimno oduševljeni, što zbog veličine zaslona, što zbog svih novotarija navedenih iznad.

Kao i svaki put, najveći nedostatak iPhonea je njegova cijena, koja u pravilu iznosi više od jedne prosječne plaće u Hrvatskoj. Ipak, uz odgovarajuće pretplatničke tarife Hrvatskog Telekoma, možete ga nabaviti i povoljnije. Za detalje posjetite njihove službene stranice.

Povezani tekst: iPhone 6s – recenzija

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT