Noa Move – Recenzija

Noa Move recenzija

Najniži cjenovni razred Android uređaja dobio je još jednog člana. Za 599,00 kuna Noa Move nudi ono najosnovnije: za današnje pojmove mali 4,5-inčni zaslon, dvojezgreni procesor i 512 MB RAM-a. S druge strane, tu je iznenađujuće dobra 8 MP kamera i osjetno manje kućište u odnosu na zaslon, pa mu ukupne dimenzije osiguravaju lakšu prenosivost i rukovanje. Kako smo se proveli s ovim mališanom i je li ispunio očekivanja, pročitajte u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
125 x 62 x 8 mm

Masa
113 grama

Zaslon
4,5″ IPS LCD 854 x 480, 217 ppi

SoC
MediaTek MT6572

CPU
Dvojezgreni 1,0 GHz

RAM
512 MB

Interna memorija
4 GB

Micro SD
do 32 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, FM radio

3G
Da

4G
Ne

OS
Android 4.4 KitKat

Kamera
8 MP/480p

Prednja kamera
2 MP

Baterija
1650 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Tanak i lagan
Starija verzija Androida

Dual SIM
Ikonice zahtijevaju privikavanje ili izmjenu

Odlična kamera za cjenovni razred
Ne podržava USB on-the-go

Autonomija

Cijena

Dizajn i kućište

Kao što je u uvodu već rečeno, Noa Move dolazi u kompaktnom, ili bolje reći, malom kućištu klasičnog oblika i fino zaobeljnih rubova. Ove karakteristike njegovom vlasniku omogućuju jednostavno prenošenje, spremanje u svaki džep i ugodno rukovanje, a mala masa od 113 grama omogućit će i nošenje u džepu košulje.

Prednja površina je dobro iskorištena s povoljnim odnosom zaslona i cjeline, dakle s vrlo malom količinom “mesa”. Stražnji poklopac je odvojiv i izrađen je brušene plastike ugodne na dodir, koja će sprječavati klizanje iz ruku. Ispod njega nalazimo izmjenjivu bateriju i utore za microSD memorijsku, te dvije SIM kartice (običnu i micro).

Na poleđini nalazimo još i kameru s LED bljeskalicom, dok se vanjski zvučnik smjestio na dnu i nalazi se ispod rešetke u društvu s mikrofonom i micro USB utorom. Na desnoj strani se nalaze fizičke tipke solidne kvalitete i ugodnog pritiska, dok je lijevi bok potpuno prazan. Na vrhu se smjestio 3.5 milimetarski audio utor. Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke, koje su dobro označene i vidljive čak i u slabije osvijetljenom ambijentu, no pozadinsko osvjetljenje im je slabašno.

Zaslon

4,5-inčni zaslon Noe Move izrađen je u IPS tehnologiji i nudi vrlo dobre kutove vidljivosti za ovaj cjenovni razred. Isto vrijedi i za prikaz boja, dok će rezolucija od 854 x 480 na ovoj dijagonali dati gustoću od 217 ppi. Ovo će malo koga impresionirati, no kod uređaja u ovom cjenovnom razredu to nije ni cilj. Zaslon je za svoju klasu vrlo dobar (proizveden od strane Sharpa) i sasvim će sigurno zadovoljiti sve kupce ovog uređaja. Za zaštitu od grebanja zaslon koristi foliju, koja je, nažalost, magnet za tragove prstiju.

Hardver, performanse i povezivanje

Noa Move nije uređaj koji se može pohvaliti najnovijim hardverom jer donosi dvojezgreni procesor i 512 MB RAM-a. Naime, u ovom cjenovnom razredu teško je očekivati puno bolji hardver, no za nekih stotinjak kuna više možete naći 4 jezgre i cijeli gigabajt RAM-a. Ipak, ovj uređaj, kao što smo rekli, nije namijenjen igranju zahtjevnijih igara niti reprodukciji HD videa, već korištenju jednostavnijih aplikacija, web preglednika, rada s chat servisima i mailovima. Za tu namjenu će njegova konfiguracija sasvim sigurno biti dovoljna.

Znači, kad su performanse u pitanju, ne treba očekivati puno, već se “pokriti koliko je pokrivač dug”, a s obzirom na cijenu, to ne bi trebao biti problem.

Što se prijema signala i kvalitete poziva tiče, problema nismo imali. Za zvuk u slušalici možemo reći je prosječne jačine, iako bi mogao biti i malo glasniji. Isto vrijedi i za vanjski zvučnik, ali mu u dobroj mjeri pomaže položaj na dnu kućišta, što predstavlja prednost u odnosu na modele sa zvučnikom na poleđini. Ovdje je dobro napomenuti da u prodajnom paketu dolaze i lijepe in-ear slušalice.

Kod povezivanja nema posebnih iznenađenja. Imamo uobičajenu podršku za 2G i 3G mreže, WiFi, Bluetooth, A-GPS i FM radio, a nedostaje USB on-the-go.

Interna memorija dolazi s 4 GB prostora, no kao krajnjem korisniku bit će vam dostupno oko 2 GB, jer ostatak zauzima sustav. Ukoliko se to pokaže nedovoljnim, možete koristiti memorijske kartice do 32 GB kapaciteta.

Softver i sučelje

Noa Move dolazi s Androidom 4.4 KitKat, što nije za pohvalu s obzirom da će čak Android 5.1 Lollipop uskoro dobiti nasljednika. Dakle, verzija Android operativnog sustava je nešto starija, ali to ni najmanje neće utjecati na rad s aplikacijama. Hoće li i kada dobiti nadogradnju na Lollipop, za sada možemo samo nagađati.

Povrh KitKata imamo nadogradnju sučelja preuzetu s LG-evih modela. Tu je i poseban set ikonica koje su dosta uniformirane, što će u startu otežati snalaženje. No ipak, sučelje je samo po sebi dosta fluidno s obzirom na hardversku konfiguraciju, zato ćemo ove ikonice već nekako preboljeti. Uostalom, uvijek možete instalirati alternativni launcher ili novi set ikonica.

Galerija fotografija je standardna, tj. već viđena na mnogim sličnim uređajima, a od video playera na trebate očekivati da će reproducirati HD film, ali će bez problema zavrtjeti video uratke manje rezolucije, što će opet ovisiti o codecima. Naravno, uvijek možete instalirati alternativni player koji će pokretati puno širi spektar video formata.

Kad je surfanje internetom u pitanju, najbolje je koristiti Chrome jer radi najbrže, ali s obzirom na relativno malu količinu RAM-a, pazite da ne pretjerate s otvorenim tabovima, odnosno prozorima. Facebook, Twitter i slične aplikacije rade normalno, ali opet ne treba očekivati brzinu kao na skupljim, tj. hardverski jačim uređajima.

Ne treba zaboraviti ni na upravljanje gestama koje je sad, eto, postalo standard i u najnižem cjenovnom rangu. Tako unaprijed možete definirati geste i njihove funkcije, koje ćete izvršavati iscrtavanjem malih tiskanih slova na zaključanom zaslonu. Moguće je definirati do osam gesti i pridružiti im željene funkcije, odnosno pokretanje aplikacija.

Kamera

Noa Move dolazi s 8 MP primarnom i 2 MP selfie kamerom. Sučelje je relativno jednostavno, logično organizirano i nudi dosta širok spektar opcija za ovaj cjenovni razred. Ponuđena je panorama, razni efekti u bojama, otkrivanje lica, HDR i samookidač. Isto tako možete odabrati veličinu fotografije, a ponuđene su 1, 4, 6 i 8 MP.

Kad je kvaliteta fotografija u pitanju, ne možemo skriti oduševljenje viđenim. Naime, u ovom cjenovnom razredu do sada nismo naišli na ovako dobre rezultate. Na danjem svjetlu fotografije ispadaju vrlo dobe, s visokom dozom oštrine, s možda malčice zasićenim bojama, ali i solidnim kontrastom. U zatvorenom prostoru situacija je također dobra, ali će trebati pripaziti na mirnoću. Naime, ako vam ruka i malo zadrhti, slika će ostati zamućena.

Bljeskalicu ne možemo pohvaliti jer je realno preslaba za fotografiranje u mraku. Ponekad će možda poslužiti za snimanje iz blizine i ništa više.

Video se snima u 480p rezoluciji zbog ograničenja performansi procesora, no kvaliteta je u tim okvirima više nego dobra. Zato ćete ovom kamerom moći snimiti solidne video uratke, kojih se mogu posramiti i mnogo skuplji uređaji, bez obzira na eventualno veću rezoluciju.

Primjeri fotografija i videa

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjer 480p videa:

[responsive_youtube aMDqCFxYGKc]

Baterija

Noa Move dolazi s baterijom kapaciteta 1650 mAh, koja je zahvaljujući starom konceptu kućišta izmjenjiva. Relativno mali zaslon male rezolucije i dvojezgreni procesor pozitivno utječu na potrošnju, tako da će osigurati između jednog i dva dana autonomije, ovisno o načinu korištenja.

Uz 100% osvjetljenje zaslona, stalnu vezu s internetom, sinkornizaciju jednog e-mail pretinca, 50 minuta razgovora, 30 minuta slušanja glazbe, isto toliko reprodukcije videa, sat vremena surfanja i društvenih mreža, snimanje desetak fotografija i povremeno komuniciranje putem Hangoutsa, indikator je navečer u 23:00 pokazivao 34%. Do 6h ujutro, kapacitet je pao za 3 postotna boda.

Dakle, ako nešto umjerenije koristite uređaj i svjetlinu zaslona postavite na automatsku, autonomija bi se mogla produljiti na dan i pol do dva.

Zaključak

Noa Move predstavlja izvrstan izbor za svotu od 600 kuna, naravno, pod pretpostavkom da vam performanse procesora nisu na prvom mjestu. Izvdojiti treba kompaktan dizajn, malu masu, povoljan omjer zaslona i ostatka kućišta, ali i izvrsnu kameru u okvirima cjenovnog razreda.

Uređaj nije skrojen za one koji se često igraju, već više za one koji će ga koristiti za pozive, društvene mreže, chatanje, povremeno surfanje i pregledavanje mailova. Zadovoljni će biti svi oni kojima je ovo prvi smartfon, oni kojima će poslužiti kao sekundardni, ali i dobar dio onih koji sa sličnim modelima iz istog cjenovnog razreda do sada nisu bili zadovoljni.

Noa mobile

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT