OnePlus 5 “Jelly Scrolling” efekt: o čemu se radi?

Nedugo nakon što su prvi primjerci OnePlusa 5 stigli do svojih vlasnika, počeli su se javljati korisnici koji su prijavili tzv. Jelly scrolling efekt. Budući da sam i ja jedan od prvih vlasnika ovog uređaja, kojeg inače testiram već dobrih tjedan dana, idemo vidjeti o čemu se radi.

Da se u OnePlus zajednici nije pojavio ovaj čudan termin, vjerojatno nikad ne bih ni primijetio da se s uređajem bilo što čudno događa. Zapravo, čak i nakon većeg broja pročitanih iskustava, još uvijek nisam siguran da moj primjerak ima bilo kakav problem sa zaslonom.

Krenimo redom. Najprije treba reći da pojam Jelly scrollig baš i nije jasan, a niti nema neku povijest. Prilično sam siguran da je termin friško komponiran, budući da se ne sjećam da je ikada prije korišten (ispravite me ako je). Naime, na starijim LCD panelima se znao pojavljivati «Ghosting», no taj je problem davno prevladan.

O čemu se radi? Budući da su problem Jelly scrollinga (ne želim ni pokušati prevesti na hrvatski) prijavljivali samo pojedini korisnici, isprva se mislilo da je prisutan na ograničenom broju uređaja. No, ubrzo se otkrilo da je panel zaslona postavljen obrnuto, što implicira da doslovno svi uređaji moraju biti pogođeni ovim efektom.

Ubrzo se oglasio i sam OnePlus, objasnivši da je takva pojava normalna, jer, naravno, znaju što su i kako ugradili u uređaj. Da ne bi bilo zabune, okretanje panela nije plod slučajnosti ili greške radnika u tvornici, već sastavni dio projekta (It’s not a bug, it’s a feature), koji je zahtijevao smještaj kontrolera u donji dio kućišta.

Razlog tome je ugradnja dvostruke kamere na vrhu uređaja zajedno s antenom, čija ja traka, eto, morala izgledati kao na iPhoneu. Zbog toga nije ostalo dovoljno mjesta za smještaj kontrolera, a to je u konačnici zahtijevalo okretanje zaslona.

U OnePlusu su za ovaj problem vjerojatno znali prije početka prodaje, ali im nije palo na pamet da mijenjaju cijelu koncepciju uređaja, pa su stvar pustili niz vodu. No, je li Meduza ekran (da, ipak sam se odlučio pjesnički prevesti ovaj termin) zaista objektivan problem, teško je reći dok sami eventualno ne vidite.

Osobno ne primjećujem bilo kakvo čudno ponašanje zaslona. Možda sam ćorav, a možda se problem pojavi kasnije, no ako je uzrok ovo što je utvrđeno, onda bi se trebao pojaviti odmah, zar ne? Zapravo su i izvještaji korisnika na OnePlus forumu različiti, jer ga jedni navodno primjećuju na početnom zaslonu, a drugi prilikom listanja duljih web stranica.

Uglavnom, ja već nekoliko dana buljim u zaslon svog primjerka, ali meduzi ni traga ni glasa. Možda ju ne vidim, a možda ne znam u što točno trebam gledati. Bilo kako bilo, vidljivo je da je OnePlus kemijao s komponentama kakao bi što bolje iskopirao iPhone pa je zauzvrat dobio pobunu korisnika na vlastitom forumu. Jamstvo u ovom slučaju, naravno, ne vrijedi, jer prema OnePlusu, uređaj nema grešku, a Jelly scrolling je ili normalna pojava, ili se nalazi samo u vašoj glavi.

Evo na kraju i jedan video koji prikazuje ekstremnu verziju Jelly Scrolling efekta:

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT