Prestigio MultiPad 8.0 HD – Recenzija

Prije nego što je na našem tržištu počeo nuditi smartfone, Prestigio je, među ostalim,  bio poznat i po Android tabletima vrlo pristupačnih cijena. Tako ove godine Prestigio nadopunjuje ponudu tablet uređaja u svim popularnim dimenzijama, a zadnji s kojim smo se družili je MultiPad 8.0 HD. Samo ime govori da se radi o uređaju s 8-inčnim zaslonom HD rezolucije, ali je i hardverski osjetno ojačan u odnosu na 7-inčni model.

S ovim smo se uređajem družili proteklih desetak dana, a opis i dojmove pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 216,3 x 138,4 x 10.1 mm

Masa: 460 grama

Zaslon: 8,0” TFT 1280 x 768

SoC: AML8726-MXS

CPU: 2x Cortex-A9 1,5 GHz

GPU: Mali 400 MP

RAM: 1 GB DDR3

Interna memorija: 8 GB (dostupno 5,5 GB)

Utor za microSD memorijske kartice

SIM: –

Povezivanje: WiFi, micro USB, USB on the go

3G: –

4G: –

OS: Android 4.2.1 Jelly Bean

Kamera: –

Prednja kamera: 0,3 MP

Baterija: 5000 mAh

Prednosti

Vrlo dobar hardver

Najnovija verzija Androida

Kvaliteta izrade

OfficeSuite puna verzija

Odličan video player

Podržava USB on the go

Kožna futrola i USB OTG adapter u prodajnom paketu

Cijena

Nedostaci

Nema GPS

Nema Bluetooh

Nema stražnju kameru

Kućište, ergonomija i zaslon

  IMG_3789 IMG_3790 IMG_3791 IMG_3792 IMG_3793 IMG_3794 IMG_3796 IMG_3797 IMG_3798 IMG_3799 IMG_3800 IMG_3801 IMG_3802 IMG_3803 IMG_3804 IMG_3805

Kod Prestigiovih tableta već smo navikli na jednostavan dizajn. MultiPad 8.0 HD se s prednje strane ne razlikuje od ostalih tableta iz ponude matične kompanije (osim po dimenzijama), ali niti od mnogih konkurentskih modela. Jednostavna i jednoobrazna površina sa zaslonom i okvirom standardna je značajka velike većine ovakvih proizvoda i malo tko ih na prvi pogled može razlikovati. Ipak, kada malo bolje pogledate prednji dio uređaja, zapazit ćete da je desni rub okvira zaslona nešto širi. Nije nam najjasnije čemu je ova asimetrija namijenjena, ali možemo pretpostaviti da će donekle olakšati korištenje uređaja u okomitoj orijentaciji.

Ovdje valja napomenuti da je Prestigio ovaj uređaj izradio u primarno vodoravnoj orijentaciji, o čemu svjedoči položaj prednje kamere, natpisi na poleđini, ali i inicijalni prikaz početnog zaslona kad uključite uređaj.

Ono po čemu se Prestigiovi modeli dizajnom ipak razlikuju od konkurencije jest njegova poleđina koja je kod novijih modela izrađena od neke vrste gumirane plastike s raznim natpisima koja uređaju ne dozvoljava klizanje iz ruku.

Isto tako, ukupna konstrukcija i dojam čvrstoće na visokoj su razini što svakako ulijeva određenu dozu povjerenja. Ovaj dojam dodatno je pojačan masom od nemalih 460 grama, što je u odnosu na npr. Samsung Galaxy Note 8.0 (338 grama) osjetno više, no složit ćete se da zbog enormne razlike u cijeni, ova dva uređaja možda i nisu izravno usporediva.

Dijagonala od 8 inča relativna je novost u tablet svijetu, a nastala je uslijed potrebe za daljnjom diferencijacijom na tržištu. Jedan od razloga je i to što postoji dio kupaca kojima 7-inčni tableti nisu dovoljno veliki, dok su im 10-inčni istovremeno preglomazni. Naime, 8-inčni tableti se još uvijek nalaze unutar gabaritnih granica koje dozvoljavaju obuhvat jednom rukom i nošenje u ovećim džepovima ili manjim torbicama, dok kod 10-inčnih to nije slučaj.

8,0“ zaslon je izrađen u TFT tehnologiji, a rezolucija mu je 1280 x 768 točaka. S obzirom na tehnologiju izrade ne treba očekivati velike kutove vidljivosti kao kod IPS ili AMOLED zaslona, no i ovakav kakav jest, prilično je kvalitetan, s dobrim kontrastom i prikazom boja. Preciznost i odaziv su na visokoj razini i možemo reći da zaslon kvalitetom odgovara mnogim skupljim uređajima. Mala digresija ide na račun ne baš dobre vidljivosti na dnevnom svjetlu, a pogotovo na suncu, no to je ionako problem kod mnogih drugih (i skupljih) uređaja. Generalno, zaslon ima dobar prikaz u okvirima TFT tehnologije i cijene uređaja pa zbog toga ne treba očekivati opći dojam jednak onom na skupljim tabletima.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Prestigio MultiPad 8.0 HD je zapravo treći po redu uređaj, nakon Nexusa 4 i Samsunga Galaxy S4, koji nam na test dolazi s Androidom 4.2. Ovdje je Prestigiu potrebno uputiti posebnu pohvalu jer je vidljivo da se potrudio na novi uređaj donijeti najnoviju verziju Androida i to u vrijeme kada mnoga zvučnija imena svoje proizvode još uvijek izbacuju sa starom, tj. 4.1 verzijom. Android 4.2 Jelly Bean na tabletima ima dodatnu funkcionalnost koju treba naglasiti, što nije slučaj na smartfonima. Naime, tablet verzija sadrži mogućnost korištenja višestrukih korisničkih računa, što će uvelike olakšati upotrebu uređaja unutar obitelji i u poslovnom okruženju.

U trenucima pisanja ovih redova Google je predstavio Android 4.3, ali smo vidjeli da ta verzija donosi samo minorne promjene.

Prestigio na svoje uređaje ne stavlja neku posebnu nadogradnju sučelja, ali je na ovom modelu ubacio nekolicinu dodataka. Prvo što upada u oko je donja traka s virtualnim tipkama, indikatorima i obavijestima. Uz uobičajene tri softverske tipke Prestigio MultiPad 8.0 HD ima tri dodatne: dvije za podešavanje glasnoće i jednu (centralno smještenu) za uzimanje screenshotova, iliti spremanje slika zaslona.

Ostalo je više-manje isto kao na AOSP modelima. Dakle imamo uobičajeno tablet sučelje za vodoravno ili okomito korištenje, s uobičajenim mogućnostima dodavanja sadržaja na početne zaslone.

Zahvaljujući dvojezgrenom Cortex-A9 procesoru, 1 GB DDR3 RAM-a i Mali 400 MP grafičkom koprocesoru, sustav je fluidan i prilično brz. Ovdje posebno želim naglasiti ogromnu razliku između ovog i modela MultiPad 7.0 Ultra plus, od kojeg je ovaj neusporedivo brži, a time i upotrebljiviji. MultiPad 8.0 HD hardverski možemo usporediti s osjetno skupljim modelima od kojih se po performansama zanemarivo razlikuje.

Prestigio Multipad 8.0 HD ima 8 GB interne memorije, ali je korisniku ukupno dostupno 5,5 GB. Srećom, na ovom modelu unutarnja memorija nije podijeljena na dvije particije kao što je to slučaj na telefonima ovog proizvođača, što znači da ćete bez problema moći instalirati i malo „teže“ aplikacije.

Ako vam zatreba, tu je još i utor za Micro SD memorijske kartice za pohranu multimedijskog sadržaja.

Aplikacije i multimedija

Na uređaju su instalirane uobičajene aplikacije koje inače možemo naći na tabletima. Za surfanje internetom tu su standardni Android web preglednik i Google Chrome. Zanimljivo je da kod Prestigiovih uređaja Android web preglednik uvijek podržava Adobe Flash čiju vam instalaciju uređaj ponudi prilikom prvog uključivanja.

Za pregled i uređivanje dokumenata tu je Office Suite Pro, dakle puna verzija ove aplikacije za čiju potpunu funkcionalnost ne treba posezati za novčanikom. Ovu stavku želim posebno pohvaliti jer je kod mnogih konkurentskih uređaja, koji su i neusporedivo skuplji, ovu aplikaciju potrebno dodatno platiti. Podržan je rad s Word, Excel i PowerPoint dokumentima te pregled PDF dokumenata.

Video player podržava širok spektar formata i codeca, tako da će filmofili biti prilično zadovoljni. Uz to što uređaj bez problema vrti DivX i MKV filmove (uključujući AC3 audio codec), omogućuje i korištenje raznih vrsta titlova.

Vanjski zvučnik je prosječne jakosti, a za bolji doživljaj zvuka svakako se preporuča korištenje slušalica, koje u prodajnom paketu, nažalost, nisu sadržane.

Povezivanje

2013. godina će biti obilježena po tome što su proizvođači na tabletima (od 7-inčnih do 10-inčnih) počeli ugrađivati micro USB utor za povezivanje s računalom i punjenje pa takav slučaj imamo i ovdje. Dakle, možete koristiti bilo koji micro USB kabel za povezivanje s računalom, ali bi bilo pametno da ga ipak punite njegovim originalnim punjačem zbog moguće razlike u voltaži.

Drago mi je što mogu konstatirati da ovaj model Prestigia podržava USB on-the-go, dakle uz upotrebu odgovarajućeg adaptera (nalazi se u prodajnom paketu) moguće je koristiti vanjske memorijske stickove ili tablet spajati s drugim uređajima te na instaliranom File Exploreru pregledavati njihov sadržaj.

Od bežičnih načina povezivanja prisutan je WiFi, ali ne i WiFi direct niti Bluetooth. Isto tako imajte na umu da ovaj uređaj nema GPS senzor pa ga, sukladno tome, nećete moći koristiti za navigaciju.

Baterija

Prestigio MultiPad 8.0 HD dolazi s 5000 mAh baterijom koja će mu omogućiti i do dva dana autonomije, ovisno o intenzitetu korištenja. Isto tako, osigurat će otprilike šest do sedam sati reprodukcije videa ili isto toliko neprestanog surfanja internetom. Buduće da je zaslon najveći potrošač energije, sve će uglavnom ovisiti o njemu, dakle potrošnja će biti najveća kada je zaslon aktivan. U stanju mirovanja (čak i kad je preko WiFi-a spojen na Internet, uređaj može izdržati i do nekoliko dana na čekanju.

Zaključak

Prestigio MultiPad 8.0 HD za 900 kuna nudi zaista mnogo. Dvojezgreni Cortex-A9 procesor, 1 GB RAM-a i solidan HD zaslon u ovom cjenovnom razredu nije lako naći i opet moramo konstatirati je ovdje postignut iznimno dobar omjer uloženog i dobivenog.

Prilično niska cijena postignuta je izbacivanjem komponenti kao što su stražnja kamera (ostala je prednja za video chat), GPS i Bluetooth modul, ali su zato memorijske kartice ostale podržane, a uveden je i USB OTG.

Možda je potrebno još jednom naglasiti da je funkcionalnost ovog modela na osjetno višoj razini nego kod modela MultiPad 7.0 Ultra+ i za tristotinjak kuna više zapravo dobijete osjetno bolji uređaj.

S obzirom na sve navedeno i neovisno o vrlo pristupačnoj cijeni, ovaj će tablet zadovoljiti većinu prosječno zahtjevnih korisnika, a ne samo one koji se prvi put susreću s ovom vrstom proizvoda.

Popis prodajnih mjesta potražite ovdje

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT