Prestigio MultiPhone 4322 Duo: Recenzija

Treći po redu uređaj iz Prestigiove najnovije serije, u maratonskom testiranju koje se u našoj redakciji odvija zadnjih desetak dana, je Prestigo MultiPhone 4322 Duo. Dimenzijama nešto veći od modela 4055 i 4044 ali zato dolazi s većim, 4,3-inčnim zaslonom. U ovoj ćemo se recenziji fokusirati na razlike između ovog i modela koji su paralelno testirani, a za više detalja pročitajte i recenzije spomenutih modela: Prestigio MutiPhone 4055 Duo i Prestigio MutiPhone 4044 Duo.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 130 x 67,7 x 10,5 mm

Masa: 160 grama

Zaslon: 4,3” TFT 800 x 480, 217 ppi

SoC: MediaTek MT6577T

CPU: 2x Cortex A9 1,2 GHz

GPU: Nema podataka

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,5 GB)

Utor za microSD memorijske kartice

SIM: 2X mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, micro USB

3G: HSPA

4G: –

OS: Android 4.1.1 Jelly Bean

Kamera: 8 MP

Prednja kamera: 0,3 MP

Baterija: 1500 mAh

Prednosti

Dual SIM

Stabilnost i performanse

Kožna futrola u prodajnom paketu

Cijena

Nedostaci

Zvučnik slušalice je mogao biti i jači

Relativno mala interna memorija

Ne podržava USB On-the-go

Dizajn kućište i zaslon

 

 

Prestigio je posljednjom serijom uređaja zapravo ponudio četiri slična modela u različitim kućištima i s različitim dimenzijama zaslona. Model 4322 dolazi u klasično oblikovanom, ali vrlo lijepo dizajniranom kućištu. Ipak, ovaj dizajn donekle narušen jeftinom plastikom od koje je kućište izrađeno, no u ovom cjenovnom rangu nismo ni očekivali višu razinu kvalitete niti nekakav premium izgled. Plastika od koje je uređaj izrađen dovoljno je čvrsta, a problem može predstavljati klizavost površine.

Okvir koji se proteže oko cijelog kućišta izrađen je iz nekakve imitacije kroma i prilično fino izgleda. Fizičke tipke su kvalitetno izvedene, dovoljno odignute od površine, lako dohvatljive i ugodne za pritiskanje. Prednjim dijelom dominira 4,3” zaslon i kapacitivne tipke ispod njega.

Stražnja strana sadrži zaštitu leću kamere, LED bljeskalicu odmah ispod, kao i vanjski zvučnik, a micro USB i 3.5 mm audio utor nalaze se s gornje strane. Ovakav raspored utora je inače prisutan kod većine Prestigiovih modela, a zgodan je zbog toga što uređaj možete držati u priloženoj futroli za vrijeme punjenja ili slušanja glazbe.

4.3-inčni zaslon ima rezoluciju od 800 x 480 točaka i izrađen je u TFT tehnologiji. Ovo znači da nećete imati tako dobre kutove vidljivosti kao na uređajima s IPS zaslonima, no on je i dalje vrlo kvalitetan i s odličnim prikazom boja. Preciznost i odaziv su također na nivou koji se očekuje od modernog smartfona.

Telefonija, Dual SIM i povezivanje

Prijem signala i kvaliteta telefonskog razgovora su zadovoljavajući, ali i ovdje možemo primijetiti da je jačina zvuka u slušalici mogla biti i nešto veća. Dual SIM sustav je koncipiran jednako kao i na drugim Prestigiovim modelima, što znači da je logičan i jednostavan za upotrebu. Utori za SIM kartice nalaze se ispod poklopca i to jedan iznad drugog. Pored njih imate oznaku W1, koja predstavlja utor s podrškom za 3G mrežu, dok je onaj koji radi samo na 2G mrežama označen sa G2.

Bežično povezivanje se odvija putem uobičajenog WiFi-a i njegovog derivata WiFi Hotspota te Bluetootha. USB on-the-go nažalost nije podržan ni na ovom modelu.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Prestigio MultiPhone 4322 je temeljen na Androidu 4.1.1 i njegovo sučelje također možemo nazvati “golim” Androidom. Imamo uobičajenih pet početnih zaslona na koje možemo dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa ili widgeta.

Dvojezgreni procesor u kombinaciji s Jelly Beanom osigurava dobru fluidnost sučelja i možemo reći da nikakvih posebnih problema glede stabilnosti ili zapinjanja nismo imali. 512 MB RAM-a bit će dovoljno za većinu radnji, a povremena štucanja bi se mogla osjetiti istovremenim korištenjem nekoliko „težih“ aplikacija, kao što su zahtjevnije igre.

I ovaj će vas uređaj prilikom prvog pokretanja upitati za instalaciju dodatnih aplikacija bez kojih inače možete uštedjeti na prostoru za instalaciju onih aplikacija koje vi želite i pohranu podataka, ali vam mogu i dobro poslužiti, kao npr. Adobe Flash Player koji radi unutar web preglednika.

Kad je unutarnja pohrana u pitanju, imamo istu situaciju kao na ostalim modelima. Memorija je podijeljena na particiju za aplikacije s kapacitetom 786 MB i onu za ostale podatke s ukupnim raspoloživim prostorom od 1,8 GB.

Što se ostalog softvera tiče, nema se što posebno navesti u odnosu na ono što je rečeno u recenzijama modela 4055 i 4044.

Kamera

Prestigio MultiPhone 4322 Duo, kao i svi ostali uređaji iz ove serije, dolazi s 8 MP kamerom s mogućnošću snimanja HD videa.

Kod ovog modela primjetan je nešto sporiji rad izbornika u softveru kamere i sporije fokusiranje. Zbog ovog će biti potrebno izvježbati mirnu ruku jer fotografije u slabijim svjetlosnim uvjetima trebaju nešto dulje trajanje ekspozicije kako bi ispale jasnije. Kvaliteta fotografija neće oduševiti, a ova kamera će vam poslužiti za najosnovniju svrhu. U nastavku slijedi nekoliko primjera:

Baterija

Bez iznenađenja. U standardnim uvjetima (osvjetljenje zaslona 100%, stalno aktivna internetska veza, sinkronizacija jednog mailboxa, pregledavanje mailova, chatanje, umjereno surfanje, fotografiranje i telefonski razgovor) Prestigio MultiPhone 4322 Duo će bez problema izdržati cijeli dan. Uštedu, naravno, možete postići spajanjem na internet po potrebi, korištenjem samo jednog SIM modula i smanjivanjem osvjetljenja zaslona.

Zaključak

Prestigio MultiPhone 4322 je ponajprije kvalitetan uređaj prihvatljive i razumne cijene. Njegov 4,3” zaslon, koji po današnjim kriterijima pripada srednjoj kategoriji, mogao bi zadovoljiti najširi spektar kupaca. Razlog tome je kompromis između relativno kompaktnih dimenzija i dovoljno velikog zaslona za ugodno surfanje, pregledavanje mailova pa čak i gledanje filmova.

Mogućnost korištenja dviju SIM kartica ne treba posebno isticati kao prednost, a dvojezgreni procesor će osigurati nesmetani rad velike većine funkcija i aplikacija.

Cijenom od 1500,00 kuna ovaj uređaj samo nadopunjuje best buy grupu predvođenu Prestigiom koja već neko vrijeme caruje u donjem cjenovnom segmentu hrvatskog tržišta jer konkurencija za isti novac nudi manje zaslone, slabije procesore i općenito lošije uređaje.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT