Recenzija: Prestigio MultiPhone 5000 Duo

Prestigio svojim kvalitetnim uređajima po povoljnim cijenama nastavlja s osvajanjem tržišta. Sudeći prema prodajnim rezultatima modela MultiPhone 4300 Duo i MultiPhone 4040 Duo možemo zaključiti da su ovi uređaji izuzetno dobro prihvaćeni od strane hrvatskih kupaca. Jedna od najznačajnijih karakteristika Prestigio smartphone uređaja je mogućnost korištenja dviju SIM kartica različitih operatera i to je ono što ih u startu izdvaja iz mora drugih.
U nastavku pročitajte dojmove o još jednom Prestigio modelu s kojim smo se družili proteklih dana.

Prestigio MultiPhone 5000 Duo je, kao što mu sam naziv sugerira, uređaj s 5-inčnim zaslonom. Donedavno se ovakva mrcina smatrala tabletom, no s obzirom na opći trend rasta zaslona sasvim je ispravno ovaj uređaj nazvati smartphoneom ili mobitelom.

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 148.5x79x10.5mm

Masa: 199 grama

Zaslon: 5,0“, TFT LCD, 800 x 480, 186 ppi

SoC: MT6577

CPU: 2X Cortex-A9 takta 1 GHz

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,8 GB)

Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Kamera: 5 MP

Video kamera: VGA

Baterija: 2200 mAh

Prednosti:

Velik i pregledan zaslon

Dvojezgreni procesor osigurava solidne performanse

Čvrsto kućište

Dual SIM

Prodajni paket sadrži kožnu futrolu

Cijena

Nedostaci:

Mala rezolucija zaslona

Mala interna memorija

Plastika kućišta je magnet za otiske prstiju

Loša video kamera

Dizajn, kućište i ergonomija

IMG_2290

Da odmah razjasnimo, Prestigio MultiPhone 5000 Duo je velik uređaj i dimenzijama odgovara otprilike Samsungu Galaxy Note 2 od kojeg je zanemarivo kraći i malčice deblji. S druge strane, ergonomski je vrlo dobro oblikovan i u ruci leži odlično. Zbog prilično zaobljenih rubova stječe se dojam da je uređaj nešto manji nego što uistinu jest. 

Manipulacija jednom rukom nije tako jednostavna kao kod manjih uređaja, ali nakon nekoliko dana bilo tko s prosječno velikim rukama bi se trebao priviknuti.
Još jedna stvar na koju se potrebno priviknuti je masa. Prema podacima proizvođača PAP 5000 Duo teži 199 grama, što nije malo. Usporedbe radi, Samsung Galaxy Note 2 ima masu od 183 grama.
Sve u svemu, velika zaslonska površina plaćena je većim gabaritima i većom masom, no onaj kome ovakav zaslon predstavlja prioritet, ubrzo će zaboraviti na masu od 200 grama, pogotovo ako u obzir uzmemo cijenu uređaja.

U odnosu na prethodnu generaciju Prestigio smartphonea, vidljiv je napredak u dizajnu, ali i u ukupnoj iskoristivosti gabarita, premda ovo zadnje još uvijek nije na razini renomiranih proizvođača kao što su Samsung, HTC ili Sony.

Izbor materijala je otprilike isti kao kod prethodnih modela, dakle radi se o plastici za koju se ne može reći da je vrhunska, no u svakom slučaju je solidna. Jedini realni razlog za gunđanje je to što je spomenuta plastika praktički magnet za otiske prstiju. Kod nekih skupljih uređaja drugih proizvođača ovo je ipak donekle bolje riješeno, no što je, tu je. S obzirom na cijenu uređaja, bilo bi degutantno prigovarati zbog ovakvih detalja. Cijela konstrukcija uređaja je izuzetno čvrsta i ne stječe se dojam da bi se moglo pojaviti škripanje i šuškanje.

Fizičke tipe se nalaze na rubu kućišta i izvrsno su izvedene. Na reakciju tipki nije potreban jak pritisak, ali ni preslab i zato možemo reći da je u tom pogledu pogođen najbolji mogući omjer. Ovo naglašavam iz razloga što mnogi skuplji uređaji imaju pretvrde tipke koje zahtijevaju izuzetno jak pritisak za reakciju, za što je potrebno dulje vrijeme prilagodbe.

Micro USB utor nalazi se na vrhu uređaja, što i nije baš uobičajena lokacija, no zgodno je to što se uređaj može puniti dok je u futroli.

Virtualne tipke, karakteristične za ICS u svom izvornom obliku, ovdje nisu sadržane na u dnu zaslona kao npr. na Nexus uređajima, već su prisutne u obliku kapacitivnih tipki ispod zaslona. Nezgodno je to što se one nakon nekog vremena isključe, a u postavkama nema opcije za produljenje njihovog pozadinskog osvjetljenja. Sreća u nesreći je ta što je uređaj širok i mala je vjerojatnost da ćete na slijepo pritisnuti pogrešnu tipku.

Zaslon

Prestigio MultiPhone 5000 Duo dolazi s 5,0” TFT-LCD zaslonom rezolucije 800 x 480 točaka, što daje gustoću cca 186 ppi. NIje bajno, ali je dovoljno za normalnu svakodnevnu upotrebu. Naravno, HD film neće izgledati jednako atraktivno kao na 720p zaslonu, ali će zadovoljiti prosječnog korisnika.
Budući da se radi o TFT tehnologiji, kut vidljivosti je još jedna stavka od koje ne treba očekivati previše, no svakako je na prihvatljivoj razini. Preciznost i odaziv su na prilično visokoj razini, čak i na većoj od očekivanja.

Prigovor ide na nedostatak Gorilla Glass ili neke druge zaštite zaslona, no prodajni paket sadrži izvrsnu kožnu futrolu koja može biti od velike pomoći u sprečavanju oštećenja.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT