Recenzija: Sony Ericsson Xperia Mini i Xperia Mini Pro

Prošlo je nešto više od godinu dana od naše recenzije tadašnjeg modela Sony Ericsson X10 Mini Pro, kada smo vidjeli da se Android vrlo dobro snašao u prilično malom kućištu i na malom zaslonu. Ipak, verzija Androida (1.6) koja je pogonila modele X10 mini i X10 mini pro u startu je bila zastarjela čime su korisnici bili uskraćeni za mnoge mogućnosti koje su kod konkurencije odavno bile dostupne.
Ove godine situacija je potpuno drukčija, u Sony Ericssonu su vrlo ozbiljno shvatili kritike tako da su nasljednici ovih modela u startu isporučeni sa zadnjom dostupnom verzijom operativnog sustava.
Za razliku od prošle godine kada smo na testu imali model X10 Mini Pro, ove godine raspolažemo s oba modela. tj. Sony Ericsson Xperia Mini i Sony Ericsson Xperia Mini Pro, što je prilično zgodno tako da odmah možemo nabaciti i usporedbu. S druge strane, radi se o dva softverski identična uređaja pa smatram nepotrebnim pisati dvije odvojene recenzije tako da će ova, uz usporedbu, sadržavati opis, iskustva i dojmove vezane uz oba modela.

Iako smo posljednjih godinu dana svjedočili stalnom rastu dimenzija Android uređaja, minimalizam upakiran u kućišta Sony Ericssona Xperia Mini i Mini Pro ostao je iznimno atraktivan. Štoviše, ovaj put je u praktički iste dimenzije upakirana i nova, superiornija tehnologija.

Sony Ericsson Xperia Mini i Xperia Mini Pro osnovne karakteristike:

– Android 2.3 Gingerbread
– Scorpion 1 GHz proceor, Qualcomm QSD8255 Snapdragon chipset
– 512 MB RAM-a
– 320 MB interne memorije (Mini) 400 MB (Mini Pro)
– Utor za micro SD memorijske kartice (2GB uključena u paket)
– 3,0” LCD Sony Mobile BRAVIA Engine zaslon, Gorilla Glass
– 5,0 MP kamera
– HD video kamera (720p)
– DLNA povezivost
– Radio s RDS-om
– HSPA 7,2/5,76 Mbps

Dizajn, kućište, zaslon…

Xperia Mini s dimenzijama 88 x 52 x 16 mm najmanji je Android uređaj dostupan na tržištu, a dobar dizajn na kojeg smo kod Sony Ericssona već navikli odlično se uklopio u cjelinu. S druge strane, Xperia Mini Pro, s dimenzijama 92 x 53 x 18 mm, tek je nešto duži, dok je razlika u širini i debljini praktički zanemariva. Također je zanimljivo da su, neovisno o zaista malim dimenzijama, oba modela opremljena baterijom kapaciteta 1200 mAh.

Kućište je najvećim dijelom izrađeno iz plastike s dodatkom kromiranih dijelovima na bokovima. Posebno oduševljava gumirani poklopac baterije koji osigurava da uređaj ne isklizi iz ruku.

Za razliku od svojih prethodnika koji su imali 2,55-inčni zaslon Sony Ericsson Xperia Mini te njegova Pro verzija nešto su raskošniji po tom pitanju i donose zaslone dijagonale 3 inča. Nadalje, tehnologija izrade LCD zaslona u međunvremenu je evoluirala pa tako naši novi mališani koriste Sony Mobile BRAVIA Engine, što smo vidjeli kod modela Xperia Arc i Neo. Ova tehnologija omogućuje bolji kontrast i dubinu boja, a čitljivost pri izravnoj izloženosti suncu na najvišem je nivou.
Jedan od većih nedostataka svih prošlogodišnjih Xperia modela bio je izostanak podrške za multitouch, što sada više nije slučaj.
Rezolucija zaslona također je narasla i sada iznosi 320 x 480 točaka, no ukoliko vam vid nije najbolji to bi mogao biti problem, jer je u nekim slučajevima tekst sada još sitniji.

Odaziv zaslona je izvrstan, no imam osjećaj da je nekako previše precizan. Zvuči smiješno, ali pretpostavljam da je posrijedi kalibracija, odnsono izračun putanje prsta. Primjerice, za skrolanje lijevo-desno potrebna je gesta pod točno određenim kutom. Dakle, tolerancija nepreciznih gesti manja je nego što je to slučaj kod nekih drugih modela na koje sam se navikao. Ovo ne bi trebalo smatrati lošom osobinom, dapače, jer će smanjiti neželjene promjene po zaslonu, no svakako je potrebno vrijeme privikavanja.

Što se tiče fizičkih tipki, kod oba modela situacija je takva da je home tipka ostala fizičke prirode, dok su ostale dvije postale kapacitivne. S desne strane imamo uobičajene tipke za podešavanje glasnoće i fizičku tipku za kameru, na čemu Sony Ericsson (na sreću) još uvijek ustraje.

Kod modela Mini micro USB i 3.5 mm audio utor nalaze se na donjoj strani, dok je kod modela Mini Pro to prebačeno na vrh uređaja.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT