Recenzija: Sony Xperia Ion

Sony Xperia Ion javnosti je predstavljen još u siječnju, na sajmu potrošačke elektronike CES, u Las Vegasu. Tada je bilo planirano da se ovaj uređaj pojavi u prodaji samo na američkom tržištu, dok se europsko trebalo zadovoljiti modeom Xperia S. Ipak tijekom ljeta iz Sonyja stiže vijest da će Xperia Ion biti dostupan i na ostalim tržištima, među kojima se nalazi i naše.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 133 x 68 x 10,8 mm

– Masa: 144 grama

– Zaslon: 4,6″ IPS-LCD 1280 x 720 točaka, 323 ppi

– Procesor: Dvojezgreni Qualcomm MSM8260 Snapdragon takta 1,5 GHz

– Grafički procesor: Adreno 220

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 16 GB (dostupno 12)

– Utor za memorijske kartice

– Kamera: 12 MP

– Video kamera: 1080p

– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

– Stereo radio s RDS-om

– Baterija: 1900 mAh

Prednosti:

– Izvrstan zaslon

– Performanse

– Utor za memorijske kartice

– Kamera

Nedostaci:

– Neprecizne kapacitivne tipke

– Nemogućnost izmjene baterije

Dizajn i kućište

Dakle, prva razlika u odnosu na Xperiju S je dizajn. Premda Ion prati prepoznatljivu dizajnersku notu cijele Xperia serije koju karakteriziraju oštri rubovi, vidljivo je da se radi o malo većem uređaju. Primjerak kojeg imamo na testu dolazi s tamno crvenom pozadinom, a u ponudi je još i potpuno crni. Pozadina je, gledano s boka, izvedena ovalno, kako bi uređaj što bolje ležao u ruci, dok se oštri rubovi nalaze na prednjem dijelu.
Kućište je izvedeno kao jednodjelno, dakle ne možete ga otvoriti kako biste izvadili bateriju. Mnogima se ovaj koncept izvedbe kućišta ne sviđa, no s druge strane osigurava veću čvrstoću konstrukcije.

Na stražnjem dijelu imamo kameru, a ispod nje LED bljeskalicu te vanjski zvučnik. Vrh uređaja točno u sredini sadrži 3.5 mm audio utor, a desni bok mala vratašca koja skrivaju micro USB i HDMI portove. Prilikom otvaranja ovih vrata trebalo bi malo pripaziti jer bi se spomenuta vratašca mogla lako polomiti.
Desni bok je sadrži tipku za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona, dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće te, za Sonyjeve modele uobičajenu, fizičku tipku za kameru.
Na vrhu kućišta nalazi se i poklopac koji skriva utore za SIM i memorijsku karticu. Utor za micro SIM karticu sadrži mali narančasti adapter u kojeg se ubaci micro SIM i potom sve zajedno ugura u utor. Ovo doživljavam kao perverziju, jer je sam adapter jednakih dimenzija kao i normalna SIM kartica, no proizvođač je ipak odlučio da podrži isključio micro SIM. Da, znam, micro SIM je u glavama mnogih sada već standard, premda mu je rok trajanja zbog najnovijeg (nano SIM) standarda već istekao.

Opći dojam držanja uređaja u ruci je dobar, djeluje profinjeno, ali ujedno i robusno. Naime, Xperia Ion sa svojih 10.8 mm debljine odstupa od tanjih modela kao što su Samsung Galaxy S3 ili HTC One X, no to nam niti malo ne smeta. Treba reći da je debljina od 10,8 mm izmjerena na najdebljem dijelu, tj. po sredini, dok je poleđina uređaja sa strane zaobljena i samim time na većem dijelu površine tanja, čime uređaj dodatno dobiva na eleganciji.

Zaslon i kapacitivne tipke

Kao i kod Xperije S, zaslon Xperije Ion je izrađen u LED-backlit LCD tehnologiji s rezolucijom 1280 x 720 točaka, a jedina je razlika u malo većim dimenzijama, dakle 4,6 naspram 4,3 inča.
Ista rezolucija na nešto većoj površini rezultirala je nešto manjom gustoćom točaka, no razlika je zanemariva. (323 naspram 342 ppi).

O dojmu i doživljaju zaslona ne treba previše filozofirati, jer se radi se o samom vrhu ponude na tržištu uopće. U usporedbi sa Super AMOLED-ima novi LCD zasloni su nešto blještaviji, no nikako lošiji. Vidljivost na dnevnom svjetlu također odgovara najvišim standardima, a isti slučaj je s preciznošću kao i odazivom.

Prigovor možemo uputiti ne baš najbolje izvedenim kapacitivnim tipkama na dnu zaslona, koje su prilično sitne. Budući da same po sebi predstavljaju jedini osjetljivi dio na dotičnoj površini, za pogodak i reakciju je potrebna stroga preciznost, što opet zahtijeva određeno vrijeme privikavanja. Druga stvar koja pomalo živcira je način na koji je izvedeno njihovo osvjetljenje. Naime, tipke same po sebi nemaju pozadinsko osvjetljenje, a ta je funkcija dodijeljena crticama koje se nalaze ispod njih. U uvjetima lošijeg osvjetljenja nemoguće je vidjeti o kojoj se tipki radi, dakle jedino vam preostaje da ih nabadate na slijepo. Naravno, vremenom ćete njihov položaj i raspored naučiti napamet, no ostaje nejasno zašto proizvođač ovo nije malo pametnije izveo.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT