Samsung Galaxy Note 8.0: Recenzija

Kada je prije godinu i pol dana Samsung predstavio prvi Galaxy Note s 5,3-inčnim zaslonom, mnogi su kritičari ostali bez teksta i počeli izražavati sumnju u uspjeh (za to doba) predimenzioniranog uređaja. Štoviše, kritike su bile upućene i na vraćanje olovčice (S-Pen) u upotrebu jer je uvriježeno mišljenje da ju je vrijeme odavno pregazilo i da je postala nepotrebna. Prodajni rezultati su ipak pokazali suprotno i Samsung je kasnije proširio ponudu 10-inčnim tabletom s istom tom olovčicom (Galaxy Note 10.1) i osjetno pojačanim hardverom. Vrijeme je prolazilo pa je prvi 5,3” Note zamijenjen 5,5-inčnim nasljednikom, da bi na ovogodišnjem MWC-u Samsung predstavio i Galaxy Note 8.0. Tako je Note obitelj dobila još jednog člana koji se dimenzijama smjestio u negdje u sredinu.

Samsung Galaxy Note 8.0 je uređaj malčice veći ud uobičajenih 7-inčnih tableta, ali još uvijek se može svrstati u istu kategoriju s njima. S Pen mu daje dodatnu dozu upotrebljivosti, a vrhunski hardver osigurava odlične performanse. Dojmove nakon desetodnevnog druženja s ovim uređajem pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 210.8 x 135.9 x 8 mm

Masa: 338 grama

Zaslon: 8,0” TFT 1280 x 800, 190 ppi

SoC: Samsung Exynos 4412

CPU: 4x Cortex-A9 na taktu 1,6 GHz

GPU: Mali-400MP

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB (dostupno 9,7)

Utor za MicroSD memorijske kartice

SIM: Micro SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, MHL, USB OTG

3G: HSPA+ do 21 mbps

4G: –

OS: Android 4.1.2 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/720p

Prednja kamera: 1,3 MP

Baterija: 4600 mAh

 

Prednosti

Dimenzije (kompromis između 7 i 10-inčnih tableta)

Prenosivost

Hardver i performanse

S Pen olovka nudi široki spektar mogućnosti

Upotrebljivost

 

Nedostaci

Mala interna memorija

Nema podršku za LTE

Relativno visoka cijena

Prodajno pakiranje ne sadrži slušalice

 

Dizajn i kućište

 

 

Još od prošlogodišnjeg predstavljanja Galaxyja S3, Samsung sve svoje novije uređaje dizajnira tako da na neki način slijede njegov oblik. Mnogi drugi modeli smartfona su poprimili njegove dizajnerske linije, a sada su, čini se, na redu i tableti. Samsung Galaxy Note 8.0 zapravo izgleda kao da ste valjkom razvukli Note 2 i malo mu podebljali rubove oko zaslona. Sve u svemu, dizajn Notea 8.0 je zapravo dobar i pravo je osvježenje u odnosu na dizajn većine 7-inčnih tableta koje smo viđali u protekle dvije godine.

Ono što pomalo zbunjuje jesu dvije kapacitivne i jedna fizička tipka na dnu zaslona te telefonska slušalica na gornjem dijelu uređaja. Ovo u početku može izgledati pomalo neobično, no kada shvatite da se ovdje zapravo radit o divovskom smartfonu, sve će vam biti jasno. Napominjem da se spomenuta telefonska slušalica nalazi samo na N5100 modelu, koji podržava telefonske pozive, dok je na WiFi modelu nema.

Na istom mjestu su inače smješteni i senzori te prednja kamera.

Treba reći da je Note 8.0 zaista tanak tablet, tj. osjetno tanji od mnogih koje smo do sada vidjeli. Sa svojih 8 mm debljine tanji je čak i od Notea 2 (9,4mm), ali nešto deblji od iPada mini (7,2mm).

S obzirom na to da je uređaj izrađen iz plastike, ne treba očekivati čvrstoću i osjećaj kakav osiguravaju aluminijska kućišta, no imajte na umu da je plastika osjetno lakša i da je držanje u ruci ugodnije.

Na lijevom boku imamo tipku za uključivanje, dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće i infra-crveni port, a u samom donjem kutu stoji S Pen olovka u svom utoru. Usput recimo i to da je ova olovka nešto veća od one u Noteu 2 i otprilike istih dimenzija kao u Noteu 10.1.

Lijevi bok sadrži vratašca koja skrivaju utor za microSD i SIM karticu. Sam vrh uređaja sadrži 3,5mm audio utor, a dno micro USB utor te dva zvučnika. Da, zvučnici se nalaze na dnu, što je bolje rješenje od onog na uređajima gdje su smješteni na stražnjoj strani, ali bilo bi još bolje da se nalaze s prednje strane kao na Noteu 10.1.

Stranice: 1 2 3


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT