Sony Ericsson X10 mini pro Recenzija

Nakon dugogodišnje agonije koju je obilježila proizvodnja bezličnih i anemičnih modela popraćena gubicima u poslovanju te nakon nebrojenih pokušaja afirmacije na svjetskom tržištu s tzv. poslovnim modelima temeljenim na Symbian UiQ platformi, švedsko-japanskom konzorciju su izgleda svanuli bolji dani. Nova ekipa na čelu kompanije donijela je značajne promjene što je rezultiralo izbacivanjem novih atraktivnih modela.  Uz vrlo uspješnu seriju Vivaz koja se temelji na Symbian S60v5 platformi, za dobre prodajne rezultate najviše su zaslužni modeli temeljeni na Androidu, odnosno serija Xperia, a model X10 Mini Pro najnoviji je od njih i upravo se pojavio u prodaji.

Minimalizam

Masovna popularizacija mobilne telefonije koja je započela 1999. i 2000. godine donijela je nove trendove i ako se nakratko vratimo u to doba vidjet ćemo da je minimalizam u dizajnu mobilnih telefona tada bio imperativ. Sjetimo se modela Ericsson T28, Motorola Vader, i Nokia 8210. U odnosu na ostale tadašnje telefone nikakve posebne tehnološke novotarije nisu donijeli, a bili su popularni, atraktivni i skupi isključivo zahvaljujući činjenici što su bili minijaturni. Nedugo zatim minimalizam kao paradigma je prevladan, više se počelo ulagati u dodavanje novih funkcija i tako je započeo ubrzani razvoj smartphonea.

Danas možemo svjedočiti povratku minimalizma, odnosno o njegovoj uspješnoj integraciji u smartphone uređaje, a jedan takav primjerak upravo je Sony Ericsson X10 mini pro i kao takav jedan je od najmanjih, ako ne i najmanji mobilni telefon s potpuno funkcionalnom QWERTY tipkovnicom.

Kućište i pogled izvana

S dimenzijama 90x52x17 mm malčice je veći od modela X10 mini i nevjerojatno je kako je u tako malo kućište mogla stati i klizna QWERTY tipkovnica. Zaslon dijagonale 2,55 inča fino je uklopljen u jednoobraznu glatku površinu preko cijelog prednjeg dijela na kojem se ističu tri funkcijske tipke. Na desnom boku se nalaze tipka za kameru te tipke za kontrolu jačine zvuka, a na lijevom višenamjenski microUSB utor. Tipka za uključivanje i 3.5 mm audio utor se nalaze na vrhu i fino su uklopljeni u kromirani dio koji se proteže oko cijelog kućišta. Posebna pohvala ide poleđini telefona koja je izrađena od neke vrste gumirane plastike koja djeluje robusno, a istovremeno sprečava klizanje telefona iz ruke. Ovu potonju stavku će znati cijeniti svi oni koji su barem jednom držali u ruci uređaj s aluminijskim kućištem. Unatoč povremenom škripanju plastike uređaj djeluje čvrsto, a mehanizam klizne tipkovnice je dovoljno čvrst i malo su vjerojatna neželjena otvaranja. Naravno, ne možemo pretpostaviti kako će stvar izgledati nakon nekoliko mjeseci, ali je važno napomenuti da postoje slični uređaji čiji je klizni mehanizam u startu labilan i lošiji od ovog.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT