Sony Xperia E4 – Recenzija

Sony Xperia E4 recenzija

Protekle dvije godine svjedočili smo žestokom prodoru kineskih proizvođača na naše tržište. Donijeli su izuzetno veliku količinu novih modela i postavili nove standarde u nižem cjenovnom razredu. Tako sada za manje od 1000 kuna možete nabaviti kvalitetan uređaj s vrlo dobrim zaslonom, pogonjen procesorom koji će jamčiti nekakav minimum stabilnosti i fluidnosti, pristojnu količinu RAM-a i interne memorije, te kameru koja će solidno odraditi snimanje rođendana i tuluma.

U isto vrijeme poznatiji proizvođači se nisu puno pomakli s mrtve točke kad je ovaj cjenovni razred u pitanju, već su i dalje nudili objektivno slabije uređaje. Koristili mahom lošije materijale za izradu kućišta, ugrađivali slabije procesore i lošije kamere, nadajući se pritom da će kupci odlučivati na temeljnu imena, tj. branda. Naravno, jedan dio kupaca im je i dalje ostao vjeran, no oni su definitivno u manjini.

Sony je jedan od prvih proizvođača iz stare garde koji je uvidio da je vrag odnio šalu i predstavio uređaj koji u dobroj mjeri odstupa od dosadašnje prakse. Četvrta generacija E serije dolazi s većim zaslonom i manjim “mesom” oko njega, provjerenim MediaTekovim procesorom, cijelim gigabajtom RAM-a, 8 GB interne memorije, 5 MP kamerom i što je najvažnije, cijenom manjom od 1000 kuna.

Dakle, sada smo praktički došli u situaciju kad se etablirani brandovi moraju dokazivati u cjenovnom razredu u kojem već neko vrijeme dominiraju “Kinezi”. Kako se Sony Xperia E4 pokazao i je li ispunio očekivanja, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
137 x 74.6 x 10.5 mm

Masa
144 grama

Zaslon
5,0″ IPS LCD 960 x 540, 220 ppi

SoC
MediaTek MT6582

CPU
4x Cortex-A7 na taktu 1,3 GHz

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB

Micro SD
do 32 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA

3G
Da

4G
Ne

OS
Android 4.4 KitKat

Kamera
5 MP/1080p

Prednja kamera
2 MP/720p

Baterija
2300 mAh

Cijena
cca. 1000,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Atraktivan dizajn
Baterija nije izmjenjiva

Performanse i fluidno sučelje
Zaslon ispod očekivanja

Natprosječna autonomija
Kamera ima vidljivo kašnjenje pri okidanju

Cijena
Ne podržava NFC ni USB on-the-go

Dizajn, kućište i zaslon

Sony Xperia E4 u velikoj mjeri prekida tradiciju kućišta s većom količinom “mesa” oko zaslona, što je do sada bio slučaj u nižem, ali i u višim cjenovnim razredima kod Sonyjevih modela. Odnos zaslona i cjeline kućišta sada je povoljniji, što utječe i na atraktivnost uređaja. S druge strane, debljina iznosi nemalih 10,5 milimetara, no u ovom cjenovnom razredu nismo ni očekivali posebno izraženu eleganciju. Masa iznosi razumnih 144 grama i možemo reći da uređaj općenito vrlo dobro leži u ruci.

Kućište je izrađeno iz plastike. Stražnji poklopac je odvojiv, a ispod njega možemo pronaći utore za micro SIM i micro SD memorijsku karticu, no ne i izmjenjivu bateriju koja je fiksirana unutar kućišta.

Stražnji poklopac je izveden tako da obuhvaća i rubove kućišta na kojima se nalaze fizičke tipke. Tako na desnom boku imamo tradicionalni okrugli gumb za uključivanje i otključavanje zaslona, ispod njega dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće, dok je ona za kameru izostala. Na vrhu nalazimo 3,5 mm audio utor, na lijevom boku microUSB utor, dok je donji rub prazan.

Zahvaljujućii zaobljenom obliku stražnjeg poklopca, uređaj fino leži u ruci, ali je plastika malčice klizava pa će trebati malo pripaziti.

5-inčni zaslon je izrađen u IPS tehnologiji, ima rezoluciju od 960 x 540 točaka, što daje gustoću od cca. 220 ppi. Ova relativno mala gustoća sama po sebi ne predstavlja problem, a više od toga ovom zaslonu zamjeramo svojevrsnu izblijeđenost. Naravno, daleko od toga da se radi o deal-breakeru, no neumoljiva konkurencija iz Kine u ovom cjenovnom razredu sada nudi zaslone s objektivno boljim prikazom, koji ostavljaju bolji opći dojam.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT