Xiaomi Mi 5s Plus – Recenzija

p_20161021_123904

Xiaomi je početkom ove godine na sajmu MWC u Barceloni predstavio model Mi 5 koji se nedugo nakon toga pojavio kod nas na testu. Pola godine kasnije, dobili smo S verziju s boljim specifikacijama i izmijenjenim dizajnom, a isto tako i potpuno novi S Plus. Mi 5s Plus je zvijezda ove recenzije, a iako ga se uglavnom doživljava kao Mi 5s s većim zaslonom, razlike ipak ne možemo nabrojati na prste jedne ruke. I na prvi pogled je jasno da ova dva uređaja dizajnerski idu u različitim smjerovima, tako da Mi 5s Plus zapravo debelo odstupa od serije kojoj pripada.

S obzirom da se čini kao da je prošla cijela vječnost otkad je Xiaomi predstavio Mi Note i Mi Note Pro, Mi 5s Plus bi ljubitelji velikih zaslona mogli dočekati kao ozebli Sunce, naravno, ako ne žele čekati Mi Note 2.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
154,6 x 77,7 x 8 mm
Masa
168 grama
Zaslon
5,7″ IPS LCD, 1920 x 1080, 386 ppi
SoC
Qualcomm Snapdragon 821
CPU
2x Kryo 1,6 GHz + 2x Kryo 2,35 GHz
RAM
4/6 GB
Interna memorija
64/128 GB
Micro SD
ne
Povezivanje
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, BDS, Bluetooth 4.2, IR, NFC, USB Type-C
3G
HSPA+
4G
LTE Cat.12
OS
Android 6.0.1 Marshmallow, MIUI 8
Kamera
2x 13 MP; 4K video, dvotonska LED bljeskalica
Prednja kamera
4 MP; 1080p
Baterija
3800 mAh
Cijena
cca. 3200,00 kn (verzija s 4/64 GB)
Ustupio
PREDNOSTI
NEDOSTACI
Odlična baterija
Kamera ispod očekivanja
Izvrsna kvaliteta izrade i dizajn
Ne podržava memorijske kartice
Performanse i fluidnost sustava
Odličan zaslon

DIZAJN I KUĆIŠTE

Ne treba provesti detaljno proučavanje da bi se zaključilo koliko je Mi 5s Plus sličan Redmi Noteu Pro, s time da su tipke ispod zaslona drugačije konfiguracije, odnosno kao na Redmi Note 4. Gledajući cijelu sliku, Xiaomijev najnoviji smartfon u neku ruku dolazi kao RN Pro s većim mišićima koji je nekim čudom dio serije Mi umjesto Redmi.

Zlatni primjerak, poput ovog našeg, ima prednju stranu bijele boje, a isto vrijedi i za srebrnu i ružičasto-zlatnu. Jedino siva izvedba je sprijeda crna, a pretpostavljamo da ni ne bi baš najbolje išla uz svjetlije poleđine i bridove. Zaslon zauzima tri četvrtine ukupne površine, što dovoljno govori o tome da su Xiaomijevi inženjeri uspjeli ugurati sve komponente uključujući i veliku bateriju u relativno kompaktno kućište.

Iznad zaslona se nalaze senzori, selfie kamera i zvučnik za pozive, a ispod tri osvijetljene kapacitivne tipke za sretnu plovidbu kroz izbornike i aplikacije. U gornjem bridu su 3,5-mm priključak za slušalice, infracrveni predajnik i sekundarni mikrofon, dok su na suprotnoj strani USB Type-C priključak, glavni mikrofon i zvučnik za multimediju. Tipke za regulaciju glasnoće i zaključavanje su na desnoj strani, a utor za SIM kartice na lijevoj. Uređaj podržava rad s dvije nano SIM kartice, ali ne i micro SD. Budući da je početni model sa 64 GB interne memorije, to nije problem, no proširiva memorija nikad nije na odmet. Straga imamo dvije 13-megapikselne kamere, jednu u boji i drugu crno-bijelu, dvije LED bljeskalice i čitač otisaka prstiju.

Kvaliteta izrade je na vrhunskoj razini, uređaj lijepo leži u ruci i zahvaljujući brušenom aluminiju ne klizi kroz prste. S obzirom na svoju veličinu i kapacitet baterije, uopće ne djeluje teško, dapače. Fizičke tipke odlično reagiraju na pritisak, tj. najbolje je reći da je tvrdoća izvrsno pogođena.

Osim USB kabla i punjača se u paketu dobiva i prozirna plastična zaštitna maska koja je već nakon nekoliko dana korištenja bila prepuna sitnih ogrebotina pa nemojte računati na nju kao trajno rješenje.

ZASLON

Možda je jednom uređaju iz visoke klase, pogotovo uz veliki zaslon, primjerenija QHD rezolucija, no realno gledajući, ona nije neophodna. Zato je Xiaomi išao na full HD rezoluciju koja, osim što pozitivno utječe na performanse i potrošnju baterije, na 5,7-inčnom zaslonu daje gustoću od 386 piksela po kvadratnom inču, što je i više nego dovoljno.

Kvaliteta prikaza boja, kontrast i vidljivost na direktnom Sunčevom svjetlu su izvrsni, sasvim sigurno u samom vrhu današnje ponude IPS LCD zaslona.

p_20161021_124210

HARDVER, PERFORMANSE I POVEZIVANJE

Kako Mi 5s Plus ne podržava micro SD kartice, prije kupnje morate znati hoće li vam biti dovoljno 64 GB ili je sigurnije odvojiti malo veći iznos za varijantu sa 128 GB koja ujedno ima i više RAM-a, 6 GB. Naš primjerak je standardna, tj. slabija izvedba s 4 GB RAM-a, no trenutno je to sasvim dovoljno za vrhunske performanse. Ugrađeni čipset je Snapdragon 821, trenutno najbrži iz Qualcommove ponude. Zahvaljujući nešto višem taktu dviju jezgri namijenjenih težim zadacima, prema izjavi proizvođača su performanse u odnosu na Snapdragon 820 bolje za 10%. To je premalo da bi se uopće primijetilo u svakodnevnom radu, a npr. AnTuTu benchmark je čak pokazao lošiji rezultat od nekih konkurenata sa Snapdragonom 820. Naravno, to ima i veze sa softverom, no jedno je sigurno – u usporedbi s bilo kojim top modelom iz ponude drugih proizvođača nećete vidjeti nikakvu razliku u brzini.

screenshot_2016-11-17-19-05-06-322_com-antutu-abenchmark screenshot_2016-11-17-19-05-14-406_com-antutu-abenchmark

Kod drugih testova, npr. Geekbench 4 i Vellamo, rezultati svakako idu u korist Snapdragona 821, ali i moćnog Adrena 530, što je vidljivo u Compute testu u Geekbenchu.

Kvaliteta zvuka prilikom glasovnih poziva je odlična, a prijem signala mobilnih mreža je postojan i na lokacijama gdje odašiljač nije blizu. U usporedbi s drugim smartfonima, Wi-Fi hvata jednako dobro ili čak malo bolje. Zvučnik za multimediju je snažan, a zvuk vrlo čist.

Infracrveni port će odlično poslužiti ako vam treba univerzalni daljinski upravljač, a sve se lako odvija putem aplikacije MiRemote. Konfiguracija je vrlo jednostavna i svi uređaji (TV-i, klime) koje sam upario s Mi 5s Plus su ga prihvatili kao daljinski upravljač.

Čitač otisaka prstiju je vrlo brz i u pravilu svaki put prepozna otisak, pod kojim god kutom prislonili prst.

SOFTVER I SUČELJE

Mi 5s Plus dolazi s MIUI-em 8, najnovijom verzijom svojeg OS-a koji je baziran je na Androidu 6.0.1 te koristi sve njegove mogućnosti, ali i mnoge koje donosi sâm MIUI. Osim brojnih prilagodbi poput tema, ikona, fontova, pozadina ili zvukova, MIUI 8 ima opciju Dual apps koja u principu udvostruči aplikaciju pa je možete koristiti s dva korisnička računa. Ako su vam potrebne dvije radne površine koje su neovisne jedna o drugoj, jednostavno aktivirate Second Space funkciju.

U usporedbi s drugim kineskim proizvođačima, zapravo nema bloatwarea. Vjerojatno nećete koristiti Mi App Store ili Mi Wallet, ali barem nema Weibo i slične aplikacije. Tvornički internet preglednik je natovaren opcijama poput uštede podataka, noćnog načina rada, blokiranja reklama, a po brzini nimalo ne zaostaje za npr. Chromeom. I Galerija je vrlo sposobna, nudi niz filtera, opcija uređivanja slika, naljepnica itd. te je povezana s Mi Cloudom gdje imate 5 GB za backup slika. MIUI tipkovnica može poslužiti, ali sve postavke su na kineskom jeziku pa ćete sigurno izgubiti volju i instalirati Googleovu ili nešto slično.

Aplikacija Security je središnje mjesto na kojem uvijek možete provjeriti stanje sustava, ali i regulirati dozvole aplikacija, obavijesti, potrošnju baterije i sl., sve ono što je potrebno za optimalan rad. Pričalo se o nekakvim bugovima sustava, ali nije bilo traga nijednom, sve radi besprijekorno.

Trenutno je još nepoznanica kad će stići MIUI 9 baziran na Androidu 7.0 Nougat, ali Mi 5s Plus bi mogao biti jedan od prvih uređaja koji će ga dobiti, možda već krajem ove godine. Do tad očekujemo još nekoliko manjih ažuriranja MIUI-a 8 čija će svrha biti da se dodatno ispegla ionako vrlo stabilan i fluidan sustav.

KAMERA

Nakon Redmija Pro, Mi 5s Plus je drugi Xiaomijev smartfon s dvije stražnje kamere. Obje su rezolucije 13 MP, ali jedna snima fotografije u boji, a druga crno bijele. Naravno, mogu se koristiti i istovremeno što poboljšava kontrast, ali je potrebno znatno više vremena da se takva fotografija pohrani. Nadamo se da će Xiaomi riješiti ovaj problem kroz neko od sljedećih ažuriranja. Dakle, u ovom slučaju dvije kamere zajedno funkcioniraju na način drugačiji od onim na Redmiju Pro. Tamo u pravilu služe za Bokeh efekt, uz mogućnost naknadnog mijenjanja fokusa, a ovdje isključivo za poboljšanje kvalitete slike. U praksi to pomaže, ali dok se ne ubrza spremanje fotografija snimljenih u stereo načinu, malo je ipak nepraktično.

Ako gledamo kvalitetu boja, kontrast i dinamički raspon, Mi 5s Plus snima dobre fotografije, ali očekivali smo ipak malo bolje. Od ova tri ključna faktora je najslabija točka dinamički raspon, što znači da ćete se ponekad pošteno namučiti u kontrastnim scenama. Tu bi mogao pomoći HDR ili ručni način, kao i inače. Kod noćnih fotografija ima malo previše šuma za jedan flagship mobitel, a s nedostatkom optičke stabilizacije je potrebno imati dosta mirnu ruku. Na nekim mjestima se može pronaći podatak da kamera ima Sonyjev senzor, no prema podacima s MIUI foruma ipak je riječ o nekom drugom senzoru.

Crno bijele fotografije koje se snimaju direktno pomoću dodatne kamere bi mogle mnoge korisnike potaknuti da malo više istražuju monokromatski svijet jer naglašavaju detalje koje možda inače ne biste primijetili. Kvaliteta takvih fotografija je zadovoljavajuća, a jedini problem je taj da se snimaju isključivo u automatskom načinu.

Sučelje je jednostavno za rukovanje, osnovni prečaci su uvijek nadohvat ruke, a postavke su krcate opcijama.

Video snimke su prilično dobre kvalitete i bez trzanja, a rezolucija ide sve do 4K gdje sigurno ne fali detalja. Zna se dogoditi da se fokus izgubi na trenutak, ali uglavnom sve ide bez problema.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

BATERIJA

Još jedna od dobrih značajki Mi 5s Plus je baterija. Uz kapacitet od 3800 mAh, zaslon rezolucije 1080p i ekonomični čipset, očekivali smo puno. Krajnji rezultat je gotovo dva dana na čekanju s hrpom poziva i poruka, surfanjem, mailovima, YouTubeom itd., a s preostalih 10% baterije je sustav evidentirao sedam sati uključenog zaslona. U drugom scenariju je uređaj u pripravnosti proveo gotovo tri puna dana, a prije nego su se svjetla ugasila je vrijeme uključenog zaslona bilo preko sedam sati.

screenshot_2016-10-21-14-24-29-124_com-miui-securitycenter screenshot_2016-10-21-14-24-22-011_com-miui-securitycenter

 

Cijeli ciklus punjenja traje oko 1:45 h, a kod prazne baterije je nakon 15 minuta punjenja razina bila na 20%, a nakon 30 minuta na 40%.

ZAKLJUČAK

Iako svojom vanjštinom nalikuje nekom modelu iz serije Redmi Note, Xiaomi je Mi 5s Plus ugurao u svoju top seriju. Nema u tome ništa loše, dapače, uz najkvalitetnije materijale, trenutno najbrži procesor za Android uređaje, izvrstan zaslon i bateriju te fluidan softver definitivno zaslužuje biti u društvu najboljih. Kamera je dobra, ali ako ćemo biti posve iskreni, mogla je biti i bolja. Često se dogodi da se brzina okidača i kvaliteta fotografija popravi softverskim ažuriranjem pa živimo u nadi da će se i to dogoditi.

Cijena je također konkurentna, za ovakav primjerak kakav smo testirali u webshopu Honorbuy košta cca. 3.200,00 kn, što uključuje i dostavu s EU skladišta koja iznosi 270 kn. Ako odlučite kupiti model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, morat ćete dati oko 350 kn više, što se čini razumnom razlikom. Želite li dodatno uštedjeti, prilikom kupovine upišite kôd MOBHR koji vam osigurava popust od 5 €.

p_20161021_123759

 

 
      
  • Don Bart

    Vidim da niste na “TI” sa QuickCharge 3.0 tehnologijom,vjerovatno napuni tu bateriju koja je ipak većeg kapaciteta za sat i pol.

  • Don Bart

    Drugo QC 3.0 ne nudi nužno veće brzine od QC 2.0 već bolju efikasnost te produljuje život baterije.

  • Niti nigdje ne piše da bi cijeli ciklus punjenja bio brži s Quick Charge 3.0 punjačem. Punjenje je sve do nekih 90% linearno, a nakon toga se znatno usporava, dakle ništa od punjenja 2/3 kapaciteta za pola sata s punjačem koji dolazi u paketu.

  • Don Bart

    Ali piše da ne dolazi sa QuickCharge 3.0 punjačem…po kojoj logici je to zaključeno? Ako je po brzini punjenja onda je to čisti amaterizam. Može li slika punjača sa prednje strane gdje su nožice?

  • Don Bart

    Ne piše da bi cijeli ciklus bio brži sa QC3.0 punjačem? “Snapdragon 821 podržava Quick Charge 3.0, no u paketu nećete dobiti takav punjač pa punjenje neće biti brzo koliko bi moglo”……?????

  • Xiaomi službeno navodi da se Quick Charge 3.0 punjač kupuje posebno, a kao razlog izostanka takvog punjača u paketu se navodi visoka cijena. Ovaj dio teksta se odnosi na brzo punjenje koje funkcionira na način da do neke razine ide ubrzano, a zatim se usporava, što ovdje nije slučaj.

  • Don Bart

    Možemo li dobiti te službene navode i sliku punjača sa prednje strane gdje su podaci? Jer vidim da na MIUI forumu ekipa dobiva isto QC 3.0 charger koji se isporučuje sa Mi5. Hvala

  • Don Bart

    Jer na službenom kanalu Honorbuya,njihovom unboxingu,jako jasno se vidi da se radi o QC 3.0 punjaču. Vrijeme punjenja odgovara QC 3.0 protokolu,a naravno amperaže izmjerili niste da biste uopće pravilno ustvrditi da se (ne)radi o QC 3.0(koje uopće ne treba biti linearno punjenje do 90% nego onoliko koliko chipset odluči da mu treba):

    https://s14.postimg.org/6ddjnx2sx/Capture.png

  • Krešimir Blažev

    Honorbuy u paket često doda bolji punjač. Provjerit ćemo s njima i javiti o čemu je točmno riječ u ovom slučaju, kako bismo riješili nedoumice.

  • U usporedbi s punjačem od Samsung Galaxyja S7, razlika je itekako primjetna, pogotovo u prvih pola sata punjenja. Čekamo odgovor od Honorbuya.

  • Don Bart

    Galaxy S7 ne podržava Quickcharge nikoji. Kodnas samo Fast adaptive Charging sa Exynosom.

  • Don Bart

    Hvala na odgovoru Krešo. Mada bi i dalje bilo najlakše da pogledate na punjač….naravno,ukoliko nije već napustio ruke vaših recenzenata. 🙂

  • Don Bart

    I konstruktivni savjet,nabavite si ovakvu stvarčicu,dođe par dolara i zahtjeva 10 minuta vremena da se točno ustvrdi dal punjač/kabel može triggerati koji QC protokol ili ne. https://www.youtube.com/watch?v=48EYYmqTemI

  • Robert

    Dvojim se za novi mob, pa gledam Huawei Mate 8 ili Mi 5s plus. Mi je sigurno veća zvijer, ali Mate 8 ima garanciju i malo veći ekran. Pomoć? 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]