Zopo ZP330 – Recenzija

Zopo ZP330 recenzija

U cjenovnom razredu do 1000 kuna već se neko vrijeme mogu naći uređaji koji hardverskim karakteristikama osiguravaju solidne performanse, što do prije godinu, dvije nije bio slučaj. Jedan od takvih je i Zopo ZP330, koji za cijenu od 899,00 kuna nudi 4,5-inčni zaslon, novi MediaTekov MT6735 četverojezgreni procesor, 1 GB RAM-a, 8 GB interne memorije, 5 MP kameru i najnoviji Android 5.1 Lollipop. Kako nas se ovaj uređaj dojmio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
133 x 65,7 x 8,5 mm

Masa
114 grama

Zaslon
4,5″ IPS LCD, 854 x 480, 217 ppi

SoC
MediaTek MT6735

CPU
4x Cortex-A53 na taktu 1,3 GHz

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB OTG

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat. 4

OS
Android 5.1 Lolllipop

Kamera
5 MP/720p

Prednja kamera
2 MP

Baterija
1700 mAh

Cijena

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Atraktivan izgled
Vanjski zvučnik bi mogao biti glasniji

Solidan hardver
Uniformirane ikonice sučelja

Fluidno sučelje

Cijena

Dizajn, kućište i rukovanje

4,5-inčne smartfone odavno već svrstavamo u male, jer oni s još manjom dijagonalom zaslona polako iščezavaju s tržišta. Zbog malih gabarita uređajem je lakše rukovati, ali i smjestiti ga u bilo kakav džep, čemu pridonosi i debljina od svega 8,5 milimetara, te masa od samo 114 grama.

Od uređaja iz ovog cjenovnog razreda ne treba očekivati poseban dizajn pa ZP330 tako izgleda dosta jednostavno, ali zbog poklopca baterije i ruba kućišta u drugoj boji, donosi i jednu dozu atraktivnosti, a naš primjerak je stigao u žutoj boji koja lagano baca na oker. Treba reći da površina nije klizava i na sebe ne prima tragove prstiju, što se ne može reći za prednji dio, odnosno zaslon.

Zaobljeni kutovi i rubovi osiguravaju ugodno ležanje u ruci, a time i rukovanje. Ispod zaslona su se smjestile tri kapacitivne tipke, od kojih je srednja u obliku kruga i služi kao svjetlo za obavijesti, što nalazimo i na drugim novijim Zopovim modelima.

Utori za (micro) SIM kartice, kao i za memorijsku karticu nalaze se ispod poklopca, dok su fizičke tipke smještene na lijevoj strani kućišta, što može biti pomalo nezgodno. Na vrhu nalazimo 3,5 mm audio utor, a na dnu micro USB. Straga imamo kameru, bljeskalicu i vanjski zvučnik, a zanimljivo je da i prednja kamera ima ugrađenu bljeskalicu.

Zaslon

IPS zasloni su već neko vrijeme standard i u ovom praktički najnižem cjenovnom razredu, pa tako ni Zopo ZP330 nije izuzetak. Ta karakteristika mu osigurava solidne kutove vidljivosti u odnosu na stare TFT zaslone koji se nekim čudom još mogu naći na nekim uređajima, ali ipak nešto lošije od IPS zaslona novije generacije.

Prikaz boja je vrlo dobar, što se ne može reći i za kontrast. Pozadinsko osvjetljenje je također solidno i osigurava pristojnu vidljivost na danjem svjetlu. Rezolucija iznosi 854 x 480 točaka, što na dijagonali od 4,5 inča daje gustoću od 217 ppi. Naravno, radi se o relativno maloj gustoći, pa je za očekivati da će oni s oštrijim vidom primijetiti pojedine piksele. O zaštiti zaslona od grebanja nema konkretnih podataka, ali uređaj u startu dolazi sa zalijepljenom zaštitnom folijom.

Hardver, performanse i povezivanje

Mediatekovi procesori su u zadnje dvije godine postigli ozbiljan napredak u kvaliteti i pouzdanosti, pa su ih u svoje uređaje počela ugrađivati i zvučnija imena poput Sonyja i HTC-a. Jedan takav procesor imamo i u Zopu ZP330 i to konkretno MT6735, dok se za multitasking brine 1 GB RAM-a. Ovdje recimo da se radi o procesoru novije generacije jer dolazi i s podrškom za rad u 64 bita, a u dosadašnjim testovima se pokazao kao solidan i pouzdan SoC.

Screenshot_2015-07-26-05-52-04 Screenshot_2015-08-01-09-21-31 Screenshot_2015-08-01-09-21-38 Screenshot_2015-08-01-09-21-45 Screenshot_2015-08-01-09-21-49 Screenshot_2015-08-01-09-21-56

Usprkos tome što na benchmark testovima ne postiže basnoslovne rezultate, Zopo ZP330 sasvim pristojno odvrti i zahtjevnije igre kao što su Riptide GP2. Istina, ukupna igrivost neće biti kao na modelima s jačim procesorom i većom rezolucijom zaslona, ali će s obzirom na cijenu pruštiti sasvim solidnu zabavu.

Mali problemi nastaju kod Asphalta 8 i sličnih naslova, jer grafički koprocesor jednstavno nije adekvatan za ovako velike zahtjeve. Vidljivo je izvjesno zapinjanje koje vjerojatno nećete primijetiti ako ovu igru do sada niste igrali na hardverski jačim uređajima. Na kraju krajeva, ako se na smartfonu mislite češće igrati, radije potražite neki jači model. Sve jednostavnije igre i veličina aplikacija radit će bez problema.

1 GB RAM-a će osigurati normalan rad više aplikacija od jednom, ali u razumnim okvirima. S obzirom na pretpostavku da s ovim uređajem nećete obavljati složenije radnje, ova količina RAM-a je i više nego dovoljna.

Interna memorija sadrži 8 GB, ali krajnjem korisniku je dostupno oko 5 GB. Za sve više od toga, potrebno je umetnuti memorijsku karticu.

Prijem signala i kvaliteta poziva su u okvirima prosjeka, tako da prigovora s te strane nemamo. Zvuk u slušalici je dovoljno jak, što nije slučaj s vanjskim zvučnikom koji je u tom pogledu ispod prosjeka.

Kod povezivanja nema iznenađenja. Podržane su 2G i 3G, a posebno treba naglasiti podršku za 4G (LTE Cat 4.), što u ovom cjenovnom razredu ne nalazimo baš često. Tu su još uobičajeni WiFi, A-GPS, Bluetooth, ali i USB on-the-go koji kod mnogih uređaja inače nije podržan. Od senzora imamo svjetlosni, senzor blizine i akcelerometar.

Softver i sučelje

Screenshot_2015-08-01-09-16-47 Screenshot_2015-08-01-09-16-53 Screenshot_2015-08-01-09-17-17 Screenshot_2015-08-01-09-17-36

Zopo ZP330 vrti najnoviju verziju Androida, dakle 5.1. Povrh nje nema posebne nadogradnje sučelja, ali je prisutan poseban set ikonica s prilično izmijenjenim ilustracijama. Primjerice, trebala mi je skoro cijela minuta da pronađem Play trgovinu, ali ovo lako možete riješiti instalacijom alternativnog launchera ili samih ikonica.

Najbitnije je da sučelje radi dovoljno brzo i fluidno, bez većeg zapinjanja i zastajkivanja. Naravno, jači modeli će imati još brže sučelje, ali je ovo u okvirima cjenovnog razreda i više nego dobro.

Uređaj sadrži uobičajeni set Googleovih aplikacija koje inače dolaze na Androidima, a tu je još Flash Player koji radi unutar Internet preglednika, Documents To Go aplikacija za uređivanje dokumenata i FM radio.

Zopo nudi i sustav upravljanja gestama koje omogućuju buđenje zaslona dvostrukim dodirom, ali i pokretanje određenih aplikacija kretnjom prstom po zaslonu. Tako se zaslom još može otključati gestom povlačenja prsta prema gore, pauziranje glazbe povlačenjem prema dolje, desno za sljedeću pjesmu, a lijevo za prethodnu.

Možete iscrtavati i određena slova. Tako slovo c uključuje kameru, e otvara Internet preglednik, w upravitelja datoteka, m uključuje aplikaciju za glazbu, a o će probuditi zaslon.

Što se multimedije tiče, uređaj sadrži uobičajenu galeriju fotografija, a pokrenut će i većinu video zapisa, osim ako nije u njima korišten neki divlji codec i u tom će slučaju trebati instalirati alternativni video player.

Kamera

Stražnja kamera Zopa ZP330 sadrži 5 MP senzor koji snima i 720p video, dok prednja ima 2 megapiskela. Kao što je već rečeno obje kamere imaju ugrađene bljeskalice, što znači da s ovim uređajem možete snimati bolje selfije u mraku.

Sučelje kamere nam je poznato iz prethodnih Zopovih i mnogih drugih kineskih modela. Prilično je logično organizirano, bez nepotrebnih komplikacija. Od funkcija su ponuđeni načini snimanja panorama, HDR i automatska detekcija lica, a od dodatnih funkcija ISO osjetljivost, balans bijele boje i sl. Tu je još i samookidač, detekcija lica pa čak i digitalna stabilizacija slike.

Kvaliteta fotografija je iznenađujuće dobra za ovaj cjenovni razred. Od uređaja jeftinijih od 1000 kuna inače ne očekujemo posebne fotografske mogućnosti, no Zopo ZP330 je jedan od onih modela koji nas tjeraju da mijenjamo kriterije. U idealnim uvjetima imamo jasnu sliku, kakvu inače nalazimo na dvostruko skupljim uređajima. U zatvorenom prostoru situacija je već vidljivo lošija, no još uvijek iznad prosjeka cjenovnog razreda. U mraku će bljeskalica biti od velike pomoći jer sasvim solidno osvjetljuje subjekt, a rezultat je prilično jasna fotografija s dosta realnim bojama.

Kamera snima najviše 720p video, ali je snimljeni materijal isto vrlo dobar s obzirom na cijenu uređaja. Količina detalja je solidna i to puno veća kod mnogih skupljih uređaja.

Primjeri fotografija i videa

Fotografije u punoj rezolciji pogledajte ovdje.

[responsive_youtube b1La0sQGic0]

Baterija

S obzirom na relativno štedljive procesorske jezgre i malu rezoluciju zaslona, baterija kapaciteta 1700 mAh će ovom uređaju osigurati dan i pol do dva autonomije, što će opet ovisiti o vašim navikama i potrebama.

U uvjetima kad je uređaj stalno spojen na internet, uz automatsko osvjetljenje zaslona, sinkronizaciju jednog pretinca elektroničke pošte, Hangouts i WhatsApp aplikacija, 30 minuta razgovora, sat vremena surfanja, isto toliko reprodukcije videa, okidanje desetak fotografija, 20 minuta slušanja glazbe i često odgovaranje na poruke, indikator je 21:00 pokazivao razinu od 39%, što je vrlo dobar rezultat. Naravno, vaše mjerenje i iskustvo se može podosta razlikovati od mog.

Zaključak

Iz svega navedenog ste mogli zaključiti da je Zopo ZP330 jedan od onih uređaja koji za vrlo malu svotu novca nude prilično mnogo. U ovom cjenovnom razredu već smo nailazili na četverojezgrene procesore, a sada imamo i jedan novije generacije, uz cijeli gigabajt RAM-a i solidnu kameru koja snima video prihvatljive kvalitete.

Zopo ZP330 će ponajprije za oko zapeti onima koji traže male i kompaktne uređaje solidnih karakteristika, a da pri tom ne žele izdvajati svotu veću od cijene osrednjeg obiteljskog ručka u turističkim odredištima na Jadranu. Živopisne boje kućišta će se ponajprije svidjeti mlađoj populaciji koja će najviše vremena provoditi na Facebooku, a zahvaljujući solidnoj kameri i na Instagramu.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT