ZUK Z1 – Recenzija

ZUK Z1 Recenzija

Prošle smo se godine nekoliko puta našalili na račun imena kineskih brandova. S obzirom na njihov poveći broj i činjenicu da se proizvođači za potrebe tržišta služe transkripcijom kineskog pisma u latinicu, sasvim je logično očekivati bilo kakvu nasumičnu kombinaciju slova. Jedno od takvih, vjerujem sasvim nasumično odabranih imena je i ZUK, koji dolazi kao sub-brand inače poznatog Lenova.

Zašto bi netko ponudu razvodnjavao potpuno novim brandom, za sada nam nije poznato, kao što je nejasno i kako Lenovo namjerava razdijeliti tržište nakon akvizicije Motorole, za koju je također najavio da će sačuvati ime branda.

Bilo kako bilo, pred nama se nalazi model ZUK Z1, koji se, kad malo detaljnije pogledamo, doima kvalitetnije izrađenim od mnogih uređaja osnovnog (Lenovo) branda. Uređaj karakterizira 5,5-inčni zaslon, proslavljeni Snapdragon 801 procesor, 3 GB RAM-a, čak 64 GB interne memorije, čitač otisaka prstiju, Cyanogen OS i baterija kapaciteta čak 4100 mAh.

Kako se Zuk Z1 proveo u našem društvu i koliko smo zadovoljni viđenim, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
155,7 x 77,3 x 8,9 mm

Masa
175 grama

Zaslon
5,5” IPS LCD 1080p, 401 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 801

CPU
4x Krait 400 na taktu 2,5 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB-C

Svjetlo za obavijesti
Da

4G
Da

OS
Android 5.1/Cyanogen OS

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
8 MP

Baterija
4100 mAh

Cijena
2322,00 kn (EU skladište)

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Zaslon previše bliješti pri 100% osvijetljenosti

64 GB interne memorije
Loše koncipirano sučelje kamere

Odličan čitač otisaka prstiju
Ne podržava LTE na 800 MHz

Natoprosječna autonomija

Cijena

Dizajn, kućište i rukovanje

Zuk Z1 se na prvi pogled ne razlikuje puno od cijelog niza sličnih modela koji su u zadnje vrijeme preplavili tržište. Ima klasičan oblik s nešto tanjim okvirom oko zaslona, što je donekle kompenzirano «mesom» na donjem dijelu.

Osnova kućišta je metalni okvir koji ostavlja izvrstan dojam, kako vizualno, tako i prilikom držanja u ruci. Ostatak je izrađen iz kvalitetne plastike, koja je također zaslužna za odličan opći dojam. Stražnji poklopac je malčice zaobljen, a razlog za to je veća baterija koja se nalazi ispod njega. Napomenimo da se poklopac ne može odvojiti, dakle baterija nije izmjenjiva bez odlaska u servis.

Na stražnjoj strani imamo modul kamere koji se nalazi u ravnini površine, dakle ne strši, a odmah ispod njega nalazimo dvostruku LED bljeskalicu. Fizičke tipke nalazimo na desnom boku, ladicu za SIM kartice na lijevom. Na dnu se nalazi vanjski zvučnik, a pored njega mikrofon i USB-C utor.

Ispod zaslona nalazimo fizičku Home tipku koja sadrži i čitač otisaka prstiju, a s njene obje strane dvije kapacitivne tipke čiji se raspored u postavkama može prilagoditi.

Rukovanje uređajem se ne razlikuje od većine sličnih 5,5-inčnih modela. U startu vam je jasno da se radi velikom smartfonu, zbog čega ćete donekle morati žrtvovati ergonomiju, dakle morat ćete koristiti i drugu ruku. S obzirom na debljinu od 8,9 milimetara i masu od 175 grama, Zuk Z1 ne možemo nazvati posebno elegantnim ni laganim, zbog čega ga po tom pitanju smještamo u prosjek.

Treba imati na umu da zbog zaobljenosti stražnje površine 8,9 milimetara iznosi debljina središnjeg dijela, dok su krajnji ipak nešto tanji. S druge strane, ova zaobljenost neće dobro pasti onima koji uređaj drže na stolu i tako ga koriste, jer će se prilikom tipkanja ljuljati.

Zaslon

5,5-zaslon je izrađen u IPS LCD tehnologiji i dolazi u normalnoj 1080p rezoluciji, s gustoćom točaka od 401 ppi, što će biti dovoljno i najboljem nišandžiji u brigadi. Dakle, oštrine na zaslonu ne manjka, ali treba reći da ako je svjetlina zaslona postavljena na maksimum, bit će dosta naporno čitati crni tekst na bijeloj površini. Zbog toga ćete svjetlinu morati smanjiti na nekih 80%, jer automatska prilagodba posao ne odrađuje najbolje.

Jak kontrast i pozadinsko osvjetljenje zato osiguravaju vrlo dobru vidljivost na danjem svjetlu, pa čak i pod izravnim udarom sunca.

Hardver, performanse i povezivanje

ZUK Z1 za pogon koristi Qualcommov Snapdragon 801, procesor koji je 2014. godine pogonio top modele raznih proizvođača. Istini za volju, radi se o sada već vremešnom procesoru, no on još uvijek uredno pokreće čak i najzahtjevnije aplikacije. 3GB RAM-a će zadovoljiti svakog sladokusca, jer realno, više od toga je malo kome potrebno.

Ovakva konfiguracija će zadovoljiti i zahtjevnije korisnike, a najviše one koji sa sobom vuku cijelu glazbenu ili foto-video kolekciju. Naime, ZUK Z1 dolazi s čak 64 GB interne memorije, što ne nalazimo često niti kod puno skupljih uređaja. Većina proizvođača osnovne modele i dalje oprema sa samo 16 GB memorije, dok je za sve više o toga potrebno dodatno platiti.

Screenshot_2015-12-30-09-54-11 Screenshot_2016-01-03-14-18-32

Što se igara tiče, ZUK Z1 će pokrenuti većinu najzahtjevnijih igara, ali treba imati na umu da najnoviji naslovi koriste OpenGL ES 3.1 standard, kojeg Snapdragon 801 ne podržava. Znači, ako vam je mobilno igranje primarna stavka, radije potražite uređaj s nekim novijim procesorom. Ostali zbog ovoga ne moraju brinuti.

Što se drugih performansi tiče, prigovora nemamo. Web stranice se učitavaju ekspresno, što ovisi i o brzini/kvaliteti internetske veze, a 3 GB RAM-a će vam omogućiti surfanje s vrlo velikom količinom tabova. Kod drugih aplikacija također se osjeti snaga i brzina, no to će ovisiti i o samim aplikacijama.

Kao i ogromna većina kineskih uređaja, ZUK Z1 dolazi s dual SIM sustavom i možete koristiti dvije nano SIM kartice. Memorijske kartice nisu podržane, no s obzirom na 64 GB interne memorije, one će malo kome zatrebati.

Uređaj radi na 2G i 3G mrežama i njihovim uobičajenim frekvencijama, dok 4G podržava 1800 i 2600 MHz frekvencije, koje se u Europi koriste u gradovima. 800 MHz frekvencija nije podržana, što znači da u nekim ruralnim krajevima LTE signal neće biti dostupan.

Što se prijema signala i kvalitete poziva tiče, prigovora nemamo. Zvuk u slušalici možemo svrstati u prosjek, kao i jačinu vanjskog zvučnika. No ipak, ukupna kvaliteta zvuka koji iz njega izlazi, nije impresivna. Stvari postaju bolje kad spojite slušalice, što će većina audiofila i prakticirati, no imajte na umu da ih prodajnom paketu nećete naći.
Čitač otisaka prstiju svoj posao odrađuje odlično. Vrlo je precizan i slobodno ga možemo usporediti s najboljima na tržištu. Definiranje otiska je prošlu relativno brzo, a kasnije se vrlo rijetko događalo da prst ne prepozna iz prve.

Softver i sučelje

ZUK Z1 je temeljen na Androidu 5.1.1, a povrh njega dolazi Cyanogen OS u svojoj 12.1 verziji. Cyanogen OS je srodan CyanogenModu, ali se od njega ipak razlikuje i bliži je stock Androidu. Sučelje sadrži uobičajene početne zaslone, obavijesti, postavke i sl., a ono što se najviše razlikuje je izbornik s postavkama. Koncipiran je tako da su aplikacije poredane po abecedi i pored svake skupine stoji njihovo početno slovo, a skrolanje se odvija u smjeru gore-dolje. Ukoliko imate instaliranu veću količinu aplikacija, od pomoći će biti i i traka sa slovima na dnu, pomoću koje ćete uštedjeti na vremenu.

Screenshot_2016-01-03-13-52-54 Screenshot_2016-01-03-13-53-00 Screenshot_2016-01-03-13-53-07 Screenshot_2016-01-03-13-53-41

Sučelje karakterizira visoka razina brzine i fluidnosti, tako da nema straha od bilo kakvog zapinjanja, a nudi i visoku razinu prilagodljivosti. Tako možete zamijeniti funkcije kapacitivnih tipki, ili njihove funkcije prebaciti na softverske tipke, ali u tom slučaju se morate pomiriti s manjom iskoristivom zaslonskom površinom. Uz to imamo i odabir sistemskih profila, gdje možete definirati standardni, rad u automobilu ili utišani. Tu je još dvostruki dodir koji budi zaslon, odabir tema i poseban set ikonica.

Galerija također dolazi iz Cyanogena i u velikoj mjeri nalikuje na standardnu Android galeriju, s tom razlikom što osnovni prikaz nosi ime Moments i sadržaj grupira po vremenu i lokaciji. Možete slagati i albume, a podržane su i online galerije Facebook, Google+, Dropbox i Flickr. Galerija pokreće i video sadržaj, ali podržava ograničen spektar codeca, pa je za gledanje filmova najbolje instalirati alternativnu aplikaciju.

Kamera

ZUK Z1 dolazi s 13 MP primarnom kamerom koja sadrži Sonyjev IMX214 senzor i dvostruku LED bljeskalicu, dok sekundarna, tj. selfie kamera snima u 8 MP rezoluciji. Sučelje kamere koristi elemente stock Androida, ali se generalno od njega ipak dosta razlikuje. Načini snimanja se mijenjaju pomoću gesti, što ćete shvatiti tek kad te opcije ne nađete na drugim mjestima.

Problem će u početku predstavljati simboli, kojima ćete morati pogađati funkciju, što će u početku biti vrlo nezgodno. Dok sam testirao kameru, često bi se dogodilo da bi određenu postavku nesvjesno promijenio, da bih kasnije dosta vremena izgubio na njeno vraćanje. Kad jednom savladate ovaj piktogram, shvatit ćete da možete podešavati scene, HDR, balans bijele boje, kompenzaciju ekspozicije i uključiti samookidač.

Iako i senzor i procesor sami po sebi podržavaju snimanje 4K videa, ZUK Z1 snima najviše 1080p. Ostaje samo nada da će neka buduća nadogradnja ovo ograničenje ispraviti. Podržan je time-lapse način, ali i odabir codeca (MPEG-4, H.263 i H.264).

Općom kvalitetom fotografija smo zadovoljni i možemo reći da odgovara cijeni uređaja. Na danjem svjetlu imamo čistu situaciju s puno detalja i visokom oštrinom, a slično je i u dobro osvijetljenom zatvorenom prostoru. Čak i u nešto slabijim uvjetima kamera postiže relativno dobre rezultate, a veći pad u kvaliteti osjeti se tek u dijelom zamračenoj prostoriji.

Bljeskalica će u mraku dobro osvijetliti ambijent i fotografije će ispasti dosta oštre i s realnim prikazom boja. Digresija je ovdje dulje vrijeme potrebno za fokusiranje kad je bljeskalica uključena, što znači da ćete morati pripaziti na mirnoću ruke. Kod snimljenog videa treba pohvaliti stereo zvuk, a opću kvalitetu možemo svrstati u nekakav prosjek.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

Baterija kapaciteta 4100 mAh je jedan od aduta ovog uređaja. U vrijeme kad velika većina korisnika muku muči da mu baterija smartfona izdrži od ujutro do navečer, ZUK Z1 nudi dva dana autonomije, čak i ako ga koristite nešto više od uobičajene definicije umjerenog.

Test baterije se odvijao u standardnim uvjetima, dakle sa stalno uključenom podatkovnom vezom (WiFi/3G/4G), aktivnom sinkronizacijom jednog pretinca elektroničke pošte, Hangouts aplikacije i osvjetljenjem zaslona na razini 80%, s obzirom na ranije spomenutu loše riješenu automatiku.

Baterija je prvog dana ujutro u 7:00 bila napunjena. Tijekom tog dana obavio sam ukupno 18 minuta razgovora, surfao sam oko 40 minuta, zajedno s korištenjem Twittera i Facebooka, okinuo desetak fotografija, snimio dvije minuta videa, slušao glazbu 20 minuta, gledao YouTube 360p video oko 15 minuta i igrao Riptide GP2 u trajanju od 10 minuta. Indikator baterije je u 23:00 još uvijek pokazivao 56%.

Preko noći je uređaj ostao uključen, uredno je sinkronizirao e-mail i Hangouts, ali ne i obavijesti s društvenih mreža. Ujutro u 6:00 razina napunjenosti je pala na na 51% i tijekom drugog dana san nastavio s otprilike istim intenzitetom korištenja kao i dan ranije, s tom razlikom što sam malo manje razgovarao, a više chatao pa je indikator u 18:00 sljedećeg dana pokazao razinu od 15%, kada sam ga stavio na punjač. Treba reći da bi ovih preostalih 15% osiguralo još koji sat u pripravnosti i dovoljno za neki nenadani poziv.

Ovo je, naravno, jedan od mogućih scenarija potrošnje baterije i treba ga promatrati samo kao orijentaciju. Netko drugi će sasvim sigurno postići drukčije rezultate, ovisno o navikama, početnim uvjetima, jačini signala, mikro lokaciji, smetnjama i sl.

Treba reći da uređaj deklarativno dolazi s podrškom za brzo punjenje i punjačem od 2 Ampera, no da bi se baterija napunila ipak će trebati oko 2,5 sata, što je u usporedbi s 1,5 satom kod npr. Samsungovih modela, osjetno više. Razlog ovome je što uređaj ne podržava Quick Charge 2.0 standard, a i baterija ima veći kapacitet.

Zaključak

Ukupno gledajući, ZUK Z1 je ugodno iznenađenje. Iako smo zbog luckastog imena u početku bili pomalo skeptični, ispostavilo se da je ZUK Z1 ostavio bolji ukupan dojam od mnogih Lenovo uređaja, proizvedenih od strane istog gazde.

Natprosječna autonomija je svakako najveća prednost, ali ne treba zanemariti ni velikodušnih 64 GB interne memorije. Snapdragon i 3 GB RAM-a osiguravaju izvrsne performanse, a posebno treba pohvaliti vrlo kvalitetnu izradu metalno-plastičnog kućišta, kao i vrlo precizan čitač otisaka prstiju.
Za kameru možemo reći da je zadovoljila kriterije cjenovnog razreda, a isto vrijedi i za zaslon, naravno, ako zanemarimo blještavost pri najvećoj osvijetljenosti.
Oni kojima se Cyanogen OS ne sviđa, imaju puno slobodu instalirati npr. Google Now ili bilo koji alternativni launcher.

Cijena uređaja u Honorbuy webshopu iznosi 303,99 eura, što odgovara protuvrijednosti od cca. 2322,00 kune. Ukoliko prilikom kupnje upišete kupon «MOBHR», dobit ćete dodatnih pet eura popusta.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT