Top teme

10 načina kako produljiti životni vijek baterije mobitela

Za produljenje životnog vijeka baterije vašeg mobitela, potrebno je, koliko je to moguće pridržavati se osnovnih pravila, koje vam više-manje svaki proizvođač nudi na svojim web stranicama, makar negdje u zapećku ili ispisano sitnim slovima.

Kako bismo vam pomogli u misiji očuvanja baterije, u nastavku donosimo 10 savjeta kako puniti mobitel, a da ne naštetite bateriji.

Izbjegavajte punjenje po noći

Iako je noć najzgodnije vrijeme za punjenje mobitela, možda nije i najmudrije rješenje. Većina uređaja će se do 100% napuniti prije nego što se probudite, a ostatak noći će provesti na razini na kojoj će indikator prikazivati 100%. Naravno, moderni mobiteli su opremljeni softverom koji u tom trenutku prekine punjenje, što sprečava pregrijavanje, no tijekom noći to će se dogoditi nekoliko puta. Optimalna napunjenost litij-ionskih baterija se kreće između 20 i 80%, što znači da će vaš mobitel dulje vrijeme provoditi iznad te granice. To neće negativno utjecati na životni vijek baterije u prvih nekoliko mjeseci, no nakon toga je teško predvidjeti u kojem će se smjeru situacija odvijati. Kad god je moguće, bateriju punite dok vam je mobitel „na oku“ i kad jednom dosegne 100%, odstojite ga s punjača.

Ne punite mobitel dok ga koristite

Uređaj se za vrijeme korištenja grije, što je sasvim normalna pojava, no isto tako se grije i kad ga punite. Kad ove dvije radnje prakticirate u isto vrijeme, grijanje će se pojačati. Naravno, ovo neće biti problem sve dok predstavlja iznimku, ali ako postane pravilo, nemojte se čuditi ako vam autonomija za manje od godinu dana primjetno padne.

Izbjegavajte pražnjenje baterije do kraja

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju korisnici čine. Nekada davno, dok su NiMH baterije bile standard, ovakva praksa se preporučivala zbog prirode nikal-hibridne tehnologije. Današnje baterije koriste litij-ionsku, kojoj ovakav režim nimalo ne odgovara, stoga je preporučljivo da mobitel stavite na punjač dok indikator još pokazuje razinu od 15-20%.

Ne koristite jeftine i no-name punjače

Ovo možda može zvučati kao reklama za proizvođače mobitela, budući da oni svoje punjače prodaju po višestruko većim cijenama, ali neosporna je činjenica da su takvi punjači kvalitetniji i pouzdaniji. Možda nisu toliko bolji koliko su skuplji, ali ako kupite loš alternativni punjač i još lošiji kabel, bateriji ćete vjerojatno nanijeti veću štetu nego što iznosi razlika u cijeni do originalnog kabela i punjača.

Izbjegavajte punjenje na ekstremnim temperaturama

Preniske ili previsoke temperature same po sebi smanjuju performanse elektroničkih uređaja, a samim time i baterija, odnosno njihovih ćelija. Ukoliko bateriju punite u automobilu u kojem nema klimatizacije, na polici u stanu ili uredu pod izravnim udarom sunca, ili preblizu bilo kojem izvoru topline, dolazi do prekomjernog zagrijavanja baterije, a to je ono što joj iznimno šteti. Slično vrijedi i za ekstremno niske temperature. U takvim uvjetima baterija prolazi poseban napor da bi postigla viši stupanj napunjenosti, stoga, ukoliko je moguće, pričekajte da se mobitel aklimatizira, odnosno donesite ga u prostoriju s relativno normalnom temperaturom i nakon petnaestak minuta započnite s punjenjem.

Ne ignorirajte upozorenja o ispražnjenosti

Već smo rekli da je optimalna napunjenost baterije između 20 i 80%, a većina mobitela danas ima ugrađen sustav upozorenja kad razina napunjenosti padne ispod 20 ili 15%. Ukoliko je moguće, u tom trenutku mobitel stavite na punjač, odnosno izbjegavajte pražnjenje ispod razine od 15%.

Nemojte baš uvijek koristiti brzo punjenje

Koliko god ovo zvučalo kontradiktorno svim našim recenzijama u kojima nedostatak brzog punjenja svrstavamo pod nedostatke, što zapravo i jest nedostatak, nesporna je činjenica da ova tehnologija smanjuje životni vijek baterije. Proizvođači u pravilu deklariraju broj ciklusa koji bateriji neće smanjiti kapacitet za više od 20%, no upitno je koliko je to slučaj u praksi.

Da skratimo priču. Brzo punjenje je odlična stvar, ali koristite ga kad morate, odnosno kad vam je potrebno. Ukoliko vam mobitel stoji na stolu u uredu ili kod kuće, nije zgorega koristiti sporiji punjač, jer manje ciklusa brzog punjenja izravno utječe na životni vijek baterije. Također, većina novijih mobitela u postavkama ima opciju za uključivanje i isključivanje brzog punjenja, pa ne bi bilo loše da što češće koristite tu funkciju.

Ne punite mobitel u maskici

Već smo apsolvirali da se mobitel prilikom punjenja zagrijava, a ako ga punite dok se nalazi u maskici, grijat će se još više, posebice u onima izrađenim od plastike. Iznimka mogu biti određene vrste silikona (ne one jeftine s e-baya) i koža, ali samo ako je prava, a ne famozna „eko koža“. U svakom slučaju, za vrijeme punjenja je pametno skinuti maskicu kako bi se izbjeglo dodatno zagrijavanje.

Izbjegavajte nepravilno bežično punjenje

Bežično punjenje možda nije stavka koja će značajnije utjecati smanjenje životnog vijeka baterije, ali svakako zbog postojanja više različitih standarda bežičnog punjenja, korištenje krivog punjača može počiniti štetu, ne samo na bateriji, već i na ostatku komponenti. Potonje je bitno zbog činjenice što bežični punjači rade pomoću elektromagnetske indukcije, pa ukoliko mobitel na takav punjač postavite krivo, indukcija može negativno utjecati na ostale komponente. Također, neki proizvođači u svoje bežične punjače ugrađuju ventilatore za hlađenje, a to znači da ako takav mobitel punite na punjaču bez ventilatora, može doći do dodatnih nepoželjnih posljedica po bateriju.

Izbjegavajte punjenje baterije do razine od 100%

I ovaj dio smo na neki način već apsolvirali kroz prethodne paragrafe, ali svakako ga je potrebno posebno istaknuti. S obzirom da će baterija imati optimalan životni vijek ako je punjena između 20% i 80%, kad god je to moguće, isključite mobitel s punjača nakon što indikator pokaže 80%. Naravno, kad izlazite van, jasno je da ćete ga napuniti do 100%, jer nikad ne znate kad će vam mobitel zatrebali, ali ako, recimo, dan provodite u kući ili osam sati na radnom mjestu bez naknadnih planova, svakako bi bilo pametno pridržavati se ove upute.