Top teme

10 najprodavanijih mobitela svih vremena

Ako mislite da je neki noviji iPhone oborio sve rekorde prodaje, varate se. Posljednji koji prodavao najbolje od svih Appleovih telefona bio je iPhone 6, doduše zajedno s iPhone 6 Plus modelom iz 2014. godine.

Isto vrijedi i za Samsung. Njegov najprodavaniji model E250 seže još u razdoblje između 2006 i 2009. godine, dok na listi koju donosimo, prvo mjesto i dalje zauzima Nokia, i to ona stara, prije nego što ju je Microsoft uništio. Krenimo redom:

Nokia 1100

 

Apsolutni rekorder. Ovaj uređaj se prodavao u razdoblju između 2003. i 2009. godine, kada je isporučen u više od 250 milijuna primjeraka (nema točkih podataka). Naravno, to može zahvaliti uglavnom svojoj pristupačnoj cijeni, zbog koje i nije imao naprednih funkcija, osim upućivanja poziva i slanja/primanja SMS poruka.

Nokia 1110

 

Ovo je zapravo samo novija verzija prethodno spomenutog modela. Koji se mogao kupiti između 2005. i 2009. godine, a prodan je u 258 milijuna primjeraka. Zajedno s Nokijom 1100 dosegao bi brojku od 500 milijuna, no statistika se očito vodi odvojeno.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus

 

Za razliku od gore navedenih dvija Nokija, koje bi se mogle voditi pod jedan model, Appleova čudna politika kad je statistika u pitanju, nikad ne razdvaja modele prodanih iPhonea, pa se zato ova dvojica vode kao jedan, iako među njima postoje poprilične razlike. No ipak, fascinantno je da su ova dva modela zajedno prodana čak u 222 milijuna primjeraka i da se nakon njih nijedan iPhone nije uspio niti približiti ovoj brojci.

Nokia 105

 

Ovaj model je zanimljiv po tome što se počeo prodavati 2012. godine, a još danas ih se može naći po nekim sivim kanalima, mahom u zemljama u razvoju. Do sada je prodano preko 200 milijuna primjeraka.

Motorola Razr V3

 

Dok je Motorola još bila američka, odnosno prije nego što je prodana Googleu, koju je potom brzo uvalio Lenovu, imala je status legende kao Nokia. Ipak, za razliku od finske kompanije, na ovoj listi imamo samo jedan njezin model. Razr V3 je na tržištu bio dostupan između 2004. i 2006. godine, dakle relativno kratko u odnosu na ostale, ali je zato uspio postići prodajne rezultate od 130 milijuna primjeraka. Karakterizirao ga je vrhunski tanki dizajn s preklopnim kućištm koje je u to doba bilo izminmo moderno među mnogim profilima kupaca.

Nokia 3310

 

Ovaj legendarni uređaj ne treba posebno predstavljati, čak ni mlađoj publici. Radi se o Nokijinom modelu koji je izašao 2000. godine i prodavao se do 2005. Kasnijih godina postao je predmet mnogih šala i memova, ponajprije zbog svoje robustnosti i čvrstoće. Kad bi pao na pod, pukla bi pločica. Ako bi se raspao na nekoliko dijelova, sklopili biste ga u par sekundi. Prodan je u 128 milijuna primjeraka, a danas ga kolekcionari znaju otkupljivati za ne baš male svote.

Samsung E250

 

Ovo je uređaj s početka priče. Samsung E250 prodan je u 100 milijuna primjeraka, i čini se da je to jedini iz ove kompanije koji je uspio probiti tu magičnu brojku. Njegova dominacija trajala je između 2006. i 2009. godine.

Nokia 6600

 

Jedan od prvih pametnih telefona temeljenih na Symbianu tržištem je dominirao između 2003. i 2007. godine. Jedan od tada rijetkih uređaja sa zaslonom boji bio je prilično bucmast, ali dizajnerski izvrsno osmišljen. Jedan je od prvih koji je imao mogućnost snimanja videa, a donio je i mnoge druge funkcije koje njegov prethodnik Nokia 7650 nije imala. Među tehnološki osviještenim dijelom populacije postao je iznimno popularan, da bi na koncu bio prodan u 70 milijuna primjeraka.

Samsung Galaxy S2

 

Slično kao što je iPhone 6 jedini Appleov pametni telefon na ovoj listi, tako je Samsung Galaxy S2 jedini Android, i to ne samo Samsungov, već općenito. Ovaj uređaj je tržištem dominirao 2011. i 2012. godine s 40 milijuna prodanih primjeraka. Samsungu je osigurao toliku popularnost da je nasljednicima vladao tržištem čitavo naredno desetljeće. Nijedan model iz S serije kasnije nije uspio postići ovakav prodajni uspjeh, no razlog tome možemo tražiti i u diversifikaciji na više različitih modela iz iste serije.

Nokia 5230

 

Nokia 5230 je zadnji Nokijin Symbian koji je zabilježio visoke prodajne rezultate. Njegova era trajala je između 2010. i 2012. godine, kad je prodan u 35 milijuna primjeraka. 2023. počinje poznata kriza u Nokiji, nemogućnost prilagođavanja novonastalim uvjetima u kojima su vladali Apple i Android, te konačno Microsoftovo zabijanje posljednjeg čavla u lijes nekad slavnog proizvođača mobitela, koji je tržištem vladao više od 20 godina.